15 Ekim Notları: Saray'da yalnızlık senfonisi

15 Ekim Notları: Saray'da yalnızlık senfonisi

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün gündemde TSK’nin, “Barış Pınarı Harekâtı” adı verilen operasyonunun yansımaları ağırlık kazanıyor.

İleri Haber

Türkiye’nin başlattığı sınır ötesi operasyonda ilk hafta geride kaldı. Daha ilk anlarından itibaren bölge çapında sarsıntılara ve tartışmalara yol açan operasyon sürdükçe, Türkiye’nin dış politik manevralarının alanı da giderek daraldı.

ABD Suriye’den çekilme kararını dile getirirken, geride kalan boşluğu doldurabilecek ve Suriye masasında hakimiyet sağlayabilecek tek gücün Rusya olduğu da görülüyor. Türkiye ise, bir yandan ABD’den bir yandan da Rusya’dan bağımsız bir dış politika izleyemediği için kendi ajandasının sınırlarına çekilmeye zorlanıyor.

Türkiye, sürecin çok hızlı bir biçimde geliştiği bu bir haftanın sonucunda, başka bir ülkenin topraklarındaki işgalci güce dönüşmek, uluslararası suçların sorumlusu ilan edilmek, neredeyse hiçbir müttefikinden destek alamayıp yaptırımlarla tehdit edilmek üzere. Başarısız dış politikanın kaçınılmaz sonucu olan bu yalnızlaşma, Saray Rejimi’nin hem bölgede hem de ülke içinde birçok acıya sebep olacak çılgın adımlar atması ihtimalini de barındırıyor.

SURİYE HAREKATINDA İLK HAFTA GERİDE KALDI

Operasyonun ilk haftası, Suriye Kürtleri ile Suriye devletinin görüşme ve anlaşmasının ilk sonucu ile kapanıyor: Suriye ordusu Menbiç’e girdi.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/suriye-harekatinda-7-gun-suriye-ordusu-menbice-girdi-104900.html

Menbiç’in Suriye ordusu tarafından kontrol altına alınmasında ABD’nin Rusya ile uzlaşma içerisine girdiği de iddialar arasındaydı. Newsweek dergisinin üst düzey bir Pentagon mensubuna dayandırdığı haberde, ABD’nin Menbiç’teki kontrolü Rusya’nın sağlamasını istediği dile getiriliyor.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/newsweek-abd-menbicin-kontrolunu-rusyanin-almasi-icin-yardim-ediyor-104899.html

AKP Genel Başkanı Erdoğan ise, Menbiç’le ilgili olarak “Menbiç’ten Irak sınırımıza kadar olan bölgeyi güvenli hale getirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Ancak, Menbiç’in Suriye ordusu tarafından kontrol altına alınması, Menbiç’e Türkiye destekli güçlerin girişini oldukça zorlaştırmış görünüyor.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/erdogandan-menbic-aciklamasi-104903.html

YALNIZLIĞA İTİLEN TÜRKİYE

Suriye’ye yönelik operasyon, dünyada neredeyse sıfır destek almış durumda. Bunun ötesinde, başta ABD olmak üzere AB’nin ve Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik eleştirileri devam ediyor. Operasyonun sonlandırılmasını içeren bu çağrıların yanı sıra, ABD’nin dün açıkladığı yaptırımların genişlemesi ihtimali de güç kazanıyor.

Birleşmiş Milletler, Türkiye’yi insan hakları ihlalleri konusunda uyarıp olası savaş suçlarına karşı soruşturmayla karşılaşabileceğini söyledi. Ayrıca Suriye’de Türkiye bağlantılı grupların işleyebileceği suçlar hakkında da Türkiye’nin sorumlu tutulabileceği ifade edildi.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/bm-turkiyeye-infazlardan-sorumlu-tutulabilecegi-uyarisinda-bulundu-104904.html

Türkiye’ye silah satışını durduran ülkeler arasında İngiltere de katıldı. Parlamentoda konuşan Dışişleri Bakanı Raab, "Suriye'deki askeri operasyonlarda kullanılabilecek kalemler için Türkiye'ye yönelik daha fazla ihracat izni çıkarılmayacaktır" dedi. Türkiye’ye silah satışını durduran ülkeler şunlar oldu: Finlandiya, Norveç, İsveç, Hollanda, Fransa, Almanya ve Çekya

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/turkiyeye-silah-satisini-askiya-alan-ulkeler-arasina-ingiltere-de-katildi-104910.html

Türkiye’de fabrika kurmak üzere AKP iktidarından olağanüstü ayrıcalıklar almış olan Volksvagen ise Manisa’da kurma planını ertelediğini duyurdu. Erteleme kararının Suriye’ye yönelik operasyon olduğu tahmin ediliyor.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/volkswagen-turkiye-kararini-erteledi-104887.html

TÜRKİYE MASAYA OTURMAK ZORUNDA KALACAK MI?

Türkiye’nin Suriye devleti ile resmi olarak görüşmeye hazırlandığı iddiaları da bugünün öne çıkan haberleri arasındaydı. Sahada arzu ettiği ilerlemeyi yakalayamayacağını anlayan ve dolaysız biçimde Suriye ordusu ile karşı karşıya gelmiş bulunan Türkiye, Rusya’nın arabuluculuğu ile Suriye devleti ile görüşmeye zorlanıyor. 

Dün siyasi parti liderlerini ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da Türkiye ile Suriye arasında görüşmeler gerçekleşeceğini ifade ettiği iddia edildi.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/hulusi-akar-acikladi-akp-esad-hukumeti-ile-gorusecek-104883.html

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ise, Türkiye ile Suriye'nin savunma bakanlıkları, istihbarat servisleri ve dışişleri bakanlıkları üstünden ‘gerçek zamanlı olarak’ diyalog halinde olduklarını söyledi. Ancak Lavrentyev Ankara ve Şam arasında bir anlaşmanın sağlanmadığını ifade etti.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/rusya-turkiye-ve-suriyenin-gorustugunu-acikladi-104907.html

ERKAN BAŞ: SARAYIN ÇIKARLARI UĞRUNA EMEKÇİ ÇOCUKLARI SAVAŞA SÜRÜLÜYOR

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da TBMM’de düzenlediği haftalık toplantıda Suriye’ye yönelik harekatı değerlendirdi. “Saray’ın emriyle başlatılan Suriye’ye dönük müdahalede kritik bir evreye gelmiş durumdayız” diyen Baş, Her ne kadar konuyu “ülkemiz çıkarları” olarak sunmaya çalışsalar da, karşı karşıya olduğumuz durum sadece Saray’ın ve AKP’nin çıkarları uğruna ülkemiz emekçi çocuklarının sınır ötesi operasyonlara sürülmesidir” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/tip-genel-baskani-erkan-bastan-tarihi-operasyon-uyarisi-104906.html

SAVAŞ İÇERİDE DEVAM EDİYOR

Saray Rejimi’nin Suriye’ye yönelik harekatla hedeflediği bir başka kazanım da ülke içindeki muhalefeti susturmak ve AKP’nin yaşadığı sıkışmayı aşmak. Dolayısıyla bir yandan sınıt ötesindeki operasyon sürdürülürken bir yanda da ülke içine dönük ideolojik müdahaleler sürüyor. Bunun son örneklerinden biri de bugün görüldü. MEB’in açık öğretim ortaokulu için hazırlanan ders kitaplarında 'cihat' ibadet sayılırken, ''silah ile cihat devletin görevidir'' ifadesinin kullanıldığı ortaya çıktı.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/mebin-ders-kitabinda-skandal-ifadeler-silah-ile-cihat-devletin-gorevidir-104888.html

SAKARYA'DA YURTTAŞLARA POLİS SALDIRISI

Sakarya'nın Kırkpınar Mahallesi'nde teleferik hattı yapılacak alanın, Hasanpaşa Mahallesi'nin mera ve acil toplanma alanı olduğunu belirterek yer değişikliği isteyen yurttaşlar yaklaşık 2 aydır direnişini sürdürüyordu. Direnen yurttaşlara bugün polis tarafından düzenlenen saldırıda 7'si Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olmak üzere 18 kişi gözaltına alındı.

İLGİLİ HABER | https://ilerihaber.org/icerik/sakaryada-acil-toplanma-alanina-teleferik-yapilmasini-protesto-eden-18-kisi-gozaltina-alindi-104901.html