Rusya, Türkiye ve Suriye'nin görüştüğünü açıkladı

Rusya, Türkiye ve Suriye'nin görüştüğünü açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Ankara ve Şam yönetimleri arasında görüşmeler yapıldığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye ile Suriye'nin savunma bakanlıkları, istihbarat servisleri ve dışişleri bakanlıkları üstünden ‘gerçek zamanlı olarak’ diyalog halinde olduklarını söyledi.

Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Suriye'de devam eden askeri harekat nedeniyle Türk ve Suriye ordularının sahada doğrudan karşı karşıya gelme ve çatışma içerisine girme ihtimallerine ilişkin olarak, "Bunun kimsenin menfaatine olmadığı gibi kabul edilemez bir şey de olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla böyle bir şeyin gerçekleşmesine elbette izin vermeyeceğiz" dedi.

Lavrentyev, Ankara ile Şam'ın savunma bakanlıkları, dışişleri bakanlıkları ve istihbarat servisleri üstünden gerçek zamanlı görüşmeler gerçekleştirmekte olduğunu ekledi.

'MOSKOVA VE ANKARA ARASINDA ANLAŞMA YOK' 

Türkiye'nin Suriye'deki askeri harekatına dair de konuşan Lavrentyev, Rusya'nın böyle bir askeri operasyonu her daim kabul edilemez gördüğünü söyledi. Moskova ile Ankara arasında da söz konusu operasyona ilişkin herhangi bir uzlaşı sağlanmadığını kaydetti.

'OPERASYON MEZHEPSEL DENGEYİ ALT ÜST EDEBİLİR'

"Rusya'nın, Türkiye tarafından söz konusu operasyonun başlatılmasına onay verdiği şeklindeki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır" diyen Lavrentyev, Barış Pınarı Harekatı ismi verilen operasyonun, Suriye'nin kuzeyindeki ‘mezhepsel dengeyi alt üst edebileceğini’ belirtti.

'KÜRTLER İLE ŞAM ARASINDA ARABULUCU RUSYA'

Kürt güçlerini, Şam ile diyalog kurmaya itenin de Türkiye'nin askeri harekatı olduğunu kaydeden Lavrentyev, Rusya'nın bu görüşmelerde arabulucu olduğu açıklamasını yaptı.

Rus Özel Temsilci, Suriye hükümeti ile ülkenin kuzeyinin denetimini elinde tutan Kürt güçler arasında kurulmuş olan diyaloğa ilişkin, "Böyle bir diyaloğun sağlanması için çağrı yapmakla sınır kalmadık, doğal olarak bunun olabilmesi için birtakım arabuluculuk çabaları da ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

‘Kürtler ile merkez hükümet arasındaki görüşmelerin’ bir kısmının Lazkiye yakınlarındaki Rus hava üssü Hmeymim'de gerçekleştiğini de doğrulayan Lavrentyev, söz konusu görüşmelerde elde edilen somut sonuçları ile henüz bilmediklerini söyledi.

Lavrentyev, "Ancak Kürtler söz konusu diyalog neticesinde tabii ki korunduklarını hissetmeye başladılar" ifadesini kullandı.