İstanbullular, İmamoğlu'na verilen ceza sonrası Saraçhane'de bir araya geldi

İstanbullular, İmamoğlu'na verilen ceza sonrası Saraçhane'de bir araya geldi

İBB Başkanı İmamoğlu'na verilen ceza sonrası İstanbul'da Saraçhane Meydanı'nda düzenlenen mitinge binlerce yurttaş katıldı.

İleri Haber

YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla İBB Başkanı İmamoğlu'na verilen ceza sonrası binlerce yurtttaş, belediye binasının bulunduğu Saraçhane'de bir araya geldi. İmamoğlu, sahnede yaptığı konuşmada, "Sizin seçtiğiniz belediye başkanını hapsetmek için mahkemeden karar çıkarttılar" dedi. "Bu ülkeyi yönetenler ağır hasta" diyen İmamoğlu, AKP'ye "Milletin iradesine alerjin varsa siyaset yapmayacaksın" diye seslendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada dün karar çıktı. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı ile İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararla, siyasi yasağına ilişkin süreç de başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise mahkemeden çıkan kararın ardından; Altılı Masa’nın liderlerine ve farklı siyasi parti temsilcilerine bugün saat 16.00’da Saraçhane’de buluşma çağrısı yaptı. Twitter hesabından paylaşım yapan İmamoğlu, "Saraçhane’de, birliğe ve dayanışmaya davet ediyorum" dedi.

İmamoğlu'nun dün yaptığı çağrı sonrası bugün saat 16.00'da yurttaşlar, Saraçhane'de bir araya geldi. Mitinge, Altılı Masa'da yer alan liderlerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

'ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ İDDİANAME DOĞRULTUSUNDA MAHKUMİYET KARARI VERİLDİ'

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, miting alanında İleri Haber'e açıklamalarda bulundu. Zeybek'in açıklamaları şöyle:

"Dün Türkiye tarihinin en garabet mahkeme kararlarından birine tanıklık ettik. Ben dava süreçlerinin tamamını yerinde izlemiş birisi olarak daha önce Gezi duruşmalarında, Canan Kaftancıoğlu davalarında gördüğümüz gibi talimatla yazılmış iddianameler ve talimatla verilmiş olan mahkumiyet kararların verilmiş olduğu bir süreci yaşadık. Gerçekten savunma son derece güçlüydü, avukatlar olağanüstü biçimiyle tüm iddiaları tek tek çürüttü ama hepimiz biliyoruz ki savcı zaten flaş bellekle iddianamesini getirdi ve cezayı oradan istedi. Ne şahitleri dinlediler ne hocaların verdiği mütalaaları ne 7 tane üniversiten gelen hocaları dinlediler. Önceden hazırlanmış iddianame doğrultusunda mahkumiyet kararı verildi.

Daha da ilginç olan 5 milyona yakın oy almış olan bir belediye başkanının siyasi hayatını bitirmeye yönelik olan insafsızca kararın altına nasıl imza atıldı bilmiyorum ama hepimiz biliyoruz ki bu mahkumiyeti vermeyecek olan hakimler şimdi Samsun’da, bu mahkumiyeti verecek hakimler İstanbul’da ve yakın gelecekte belki Yargıtay’da görev ya da başka makamlara terfi edecekler. Bu Türkiye demokrasisi ve hukuk açısından da son derece inciticidir. Yani Saray'ın ve iktidarın verdiği kararları uygularsanız terfi edersiniz, yükselirsiniz. ‘Benim vermediğim kararları verirseniz de hak etmediğiniz bir biçimde ben senin aile bütünlüğünü bozar Anadolu’ya da sürgün ederim’ diyor.

Bugün verilen karar demek ki 14 Mayıs’ta da seçim yapılacaksa 150 gün kalmıştır, bunun 90 günü seçimle geçecektir. Herkesin yüreğini ferah tutmasını istiyorum bu davanın istinafı da yargı süreci de demokratik parlamenter sistemde hukukun üstünlüğünün egemen olduğu ve yargıç güvencesinin olduğu bir Türkiye’de olacağı için bu mahkemeyi ve verilmiş olan kararların tümü çöp sepetine gidecektir.

Özellikle Saray ve Cumhur İttifakı, Millet İttifakı'nda yer alan siyasi partileri parçalamak için çok uğraşıyor ama her türlü karşı girişim daha çok kenetlenmeye, daha çok birlikte olma sürecini yaratıyor. Burada sadece CHP’liler değil altılı masanın bütün partilerinin bileşenlerini görüyoruz, hatta demokrasiden yana olan bütün partiler burada. Daha kenetlenmiş bir Türkiye’yi bugün burada gördüğümü söylemek isterim."

'MİLLETTEN ALAMADIĞINI HUKUK YOLUYLA EÇE GEÇİRME OPERASYONU'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de miting alanında karara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Bu kararın tek bir izahı var. Erdoğan yerel seçim öncesi ‘İstanbul’u kaybedersek, her şeyi kaybederiz’ demişti. Evet, İstanbul’u kaybettiler ki İstanbul siyasetin finans merkezi. Siyaset aynı zamanda siyasetçilerin iktidar mensuplarının rant merkezi halindeydi. Bu kayıp çok acı olmuştu ve bu kayıptan dolayı seçim iptal edildi, kazanılmış bir seçim iptal edildi. Daha sonra milletimizin iradesiyle 800 bin farkla yeniden seçimi İmamoğlu aldı. Şimdi milletten alamadığınızı hukuk eliyle ele geçirmeye çalışma operasyonudur. Bunun hiçbir izahı yok. Bu kararın sandığı yansıması elbette olumlu olacaktır. Milletimizin genlerindeki demokrasi, özgürlük, haksızlık konusunda ki o bilinci biliyorum 2019’da iptal edilen seçimlerde olduğu gibi sandığa yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

TİP: BİZ BU OYUNU DAHA ÖNCE HDP’Lİ BELEDİYELERDE DE GÖRDÜK

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi Üyesi ve İl Başkan Yardımcısı Melis Akyürek de mitingde açıklamalarda bulundu. Akyürek, "Biz bu oyunu daha öncesinde Diyarbakır’da ve HDP’nin diğer belediyelerinde de gördük. 59 belediyeye kayyum atandı. Milyonlarca insanın iradesi, hakkı gasbedildi. AKP için bu normal bir hale gelmiş durumda" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın İmamoğlu kararı hakkında "Hukuku etkilememek için konuşmuyorum" dediğini hatırlatan ve geçmişte çocuk istismarına ilişkin sözlerine işaret eden Akyürek, "Biz hatırlıyoruz ki 2016’da çocuk istismarında bir çocuk için ‘Küçüğün rızası vardır’ demişti. Geçen hafta da Hiranur Vakfı’nın kurucusunun kızının 6 yaşında evlendirilmesi ve tecavüzle karşı karşıya kalmasıyla 2 yıldır süren davada tek bir tutuklu yoktu. Ama bugün itibarıyla kamuoyunun infial yaratmasıyla birlikte bugün 2 kişi tutuklandı. Biri Hiranur Vakfı’nın kurucusu diğeri de 6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği insan" diye konuştu.

"'AKP 400 milletvekili verin bu iş çözülsün' dediğinde, 2015’de kaybetmeye başladığında, 7 Haziran ve 1 Kasım arasında bize yaşattıklarını çok iyi hatırlıyoruz" diyen Akyürek, "Bugün de yine seçimlere giderken kaybettiklerini anlayan Saray Rejimi elinden geleni ardına koymamaya çalışıyor. Biz bunlara çok tanıdığız. Halkın iradesini, gasbettikleri iradeyi de ifşa etmeye, sahip çıkmaya devam ediyor olacağız. Bize Cumhurbaşkanlığı makamında 'Sürtük’ diyenler, bize Cumhurbaşkanlığı makamından sürekli hakaret edenler bugün seçilmiş belediye başkanına 'Ahmak' dediği için belediye başkanlığını, siyaset yapma hakkını elinden almaya çalışıyor. Biz bu iradeye sahip çıkmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU SAHNEYE ÇIKTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sahneye çıkışı sırasında büyük bir coşku ile karşılandı. Kalabalığa, "Burada siz ne derseniz o olur" diyerek seslenen İmamoğlu, iktidarı eleştirerek, "Bu ülkeyi yönetenlerin sizinle ne alıp veremediği var? Sizden ne istiyor bu insanlar?" dedi.

'SİZİN SEÇTİĞİNİZ BELEDİYE BAŞKANINI HAPSETMEK İÇİN MAHKEMEDEN KARAR ÇIKARTTILAR'

İptal edilen seçimleri ve başkanlık görevinde kendisine yönelik engelleme girişimlerini hatırlatan İmamoğlu, "Siz bir kere değil, iki kere üst üste bir belediye başkanı seçtiniz. Onlar, sizin seçtiğiniz belediye başkanını görevden alıp hapsetmek için mahkemeden karar çıkarttılar. Üstelik, baktılar mahkemenin hakimi istedikleri gibi karar vermeyecek, onu sürüp başka bir hakim getirterek çıkarttılar bu kararı" ifadelerini kullandı.

'BU ÜLKEYİ YÖNETENLER AĞIR HASTA'

"Bu ülkeyi yönetenler ağır hasta" diyen ve AKP'nin "milli irade" sözlerine dair eleştirilerde bulunan İmamoğlu, "Bu ülkeyi yönetenler hasta, hem de ağır hasta. Bu ülkeyi yönetenlerin çok ağır bir alerji sorunu var. Milletin iradesine karşı alerjileri var bunların. Milli irade kendilerinden yana şekillenirse sorun yok ama başka türlü şekillenirse bunlarda alerji hastalığı başlıyor. Milli iradeyi geçersiz kılmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar" diye konuştu.

'MİLLETİN İRADESİNE ALERJİN VARSA SİYASET YAPMAYACAKSIN'

AKP iktidarına "Milletin iradesine alerjin varsa, seçim sonuçlarını hazmedemiyorsan, siyaset yapmayacaksın" sözleriyle seslenen İmamoğlu, "Çünkü sen bu ülkeyi yönetmiyorsun. Sen, birtakım çıkar gruplarını, seçilmiş dernekleri, yakın aile vakıflarını, birtakım karanlık odakları yönetiyorsun" diye konuştu.

'VATANDAŞ HAKLARINI, YÖNETİCİLER HADLERİNİ BİLECEK'

"Her zaman söylerim; cumhuriyet, yöneticilerin hadlerini bildiği rejimin adıdır. Vatandaş haklarını, yöneticiler de hadlerini bilecek. 
Cumhuriyet öyle bir rejimdir. Kim olursa olsun, hangi partiden olursa olsun, halkın oylarıyla seçilmiş bir yöneticiyi haksız, hukuksuz bir biçimde görevden almak, haddini bilmemektir. Milletin iradesini yargı yoluyla dizayn etmeye çalışmak, haddini bilmemektir" diyen İmamoğlu, konuşmasında Altılı Masa'ya dair de ifadeler kullandı.

'ALTILI MASA'NIN EN ÇALIŞKAN NEFERİ OLACAĞIM'

Geçmişte yaptığı "Altılı Masa'nın en çalışkan neferi olacağım" ifadelerini hatırlatan İmamoğlu, Türkiye'nin Altılı Masa'ya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "6 lider bu ülkenin bütün renkliliğini ve çeşitliliğini yansıtan, 85 milyonun tamamını kapsayan bir anlayışa ve temsiliyete sahiptir. Ve en önemlisi, toplumun bütün kesimleriyle, bütün siyasi aktörlerle iletişim kurmaya, müzakere etmeye, çözüm bulmaya hazır bir liderlik sergiliyorlar" dedi.

İMAMOĞLU KONUŞMASINI 'HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK' SÖZLERİYLE BİTİRDİ

Konuşmasında yaklaşan seçimlere de değinen ve Türkiye'ye zulmedenleri göndermek için fırsat olduğunu kaydeden İmamoğlu, "Halk iradesinin davalarla kayyumlarla ipotek altına alınmadığı, yargı darbeleriyle millet iradesinin zedelenmediği bir ülke umudum var" diye konuştu.

İmamoğlu, konuşmasını, belediye başkanı olduğu seçimler öncesi kullandığı "Her şey çok güzel olacak" sloganıyla bitirdi.

KILIÇDAROĞLU '6 AY KALDI, GELİYORUZ' DEDİ

İmamoğlu'nun ardından

sahneye çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yaklaşan seçimleri hatırlatarak, "Bu bir maratondur, 6 ay sonra maraton bitecek. Asla başınızı öne eğmeyin, önümüzde 6 ay kaldı, geliyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir belediye başkanları da İmamoğlu'na destek için mitinge katıldı.

KARAR SONRASI NELER YAŞANDI?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar açıklanmış ve İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.

MUHALEFET LİDERLERİNDEN TEPKİ

Kararın açıklanmasının ardından muhalefet partisi liderleri de yaptığı açıklama ile karara tepkisini gösterdi.

AKP'DEN İLK AÇIKLAMALAR

Karara karşı AKP'den ilk açıklama, bakanlık ve milletvekilliği de yapmış olan Hüseyin Çelik'ten geldi. Çelik, kararı, "AK Parti iktidarına yapılmış en büyük kötülük" diyerek nitelendirdi.

AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu ise "bağımsız ve tarafsız" diyerek nitelendirdiği yargının kararını verdiğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU, KARAR SONRASI TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Dün sabah saatlerinde Almanya'ya giden CHP lideri Kılıçdaroğlu, karar sonrası Türkiye'ye döndü.

İMAMOĞLU ÇAĞRI YAPTI, YURTTAŞLAR SARAÇHANE'DE BULUŞTU

İmamoğlu'nun yargılandığı davada duruşmaya ara verilmesinin ardından İmamoğlu sosyal medya hesabından çağrıda bulunarak, "Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" dedi.

İmamoğlu'nun çağrısının ardından yurttaşlar Saraçhane'ye hareket ederken, muhalefet partilerinin temsilcileri de katılım gösterdi.

'BU DAVA ADALETİN KALMADIĞININ İSPATI'

İmamoğlu, Saraçhane'de yaptığı konuşmada yurttaşlara şöyle seslendi:

"Bu utanç ortamını bize yaşatan yargının o kötü kararını yaşayıp sizleri buraya davet etmeyi elbette istemezdim. Sizin kararınızın yok sayıldığı bir ortamın bu şekilde bir alışkanlık haline geldiği anda bu ülkeyi yaşatmaz hale getirenlerin ekmeğine yağ sürmüş olurduk. O yüzden sizi buraya davet ettik. Bu dava adaletin kalmadığının ispatı. Bu dava adalet ve demokrasi gibi en ulvi değerleri getirmek istemeyen insanların yönettiği bir davadır. Hatta ‘devlet biziz’ diyen insanların aymaz, utanmaz bir biçimde süreci etki altına alıp karar verdikleri bir davadır. Hukuku yok sayarak millet iradesiyle kavga ederek bu süreci bir avuç insanın istediği yörüngeye oturtmak isteyenlerin ortaya koyduğu iradeyi yöneten bir davadır.

Keşke bu dava bir hukuk davası olsaydı. Aldıkları her karar kendi çıkarları için. Bir avuç insan mertçe, cesurca mücadele etmeyi de bırakmışlardır. Kendi düzenlerini korumak için alavereye başvurarak akla hayale gelmeyen iş ve işlemleri yürürlüğe koyan insanların sürecidir. Bu bozuk düzen aslında 31 Mart gecesi Anadolu Ajansı üzerinden o verileri kapatıp seçimi elimizden almaya cesaret ettikleri gün başlamıştır. Tokadı misli misli attınız ama doymadılar. O gün ‘millet’ diye yola çıkanlar bugün devlet biziz diyorlar. Sonuç alamayacaklar. Bu sabahki umudum birse şu anki umudum bin. Yolu kapatmıyorlar. Ne için biliyor musunuz? Buraya gelenler zor durumda kalsın diye. Siz gücünüzü bizi sıkıntıya sokmak için mahkemede kullanabilirsiniz ama nafile. Bizim 2023 ideallerimiz var. İstanbul’da başardık, Türkiye’de başaracağız. Aradan 3,5 sene geçmiş olabilir ama benim hala gençliğim var. Hala umudumuz yüksek."

TİP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ'TAN 'BİRLEŞİK MÜCADELE' VURGUSU

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, karar için "İktidar bizi kavgaya davet etti ve 'El yükseltiyorum' dedi. Bize düşen görev şu ki bir adım geri atmayacağız" dedi. Baş, Saray Rejimi’ne karşı birleşik mücadeleye dikkat çekti.

DIŞ BASINDA İMAMOĞLU HABERLERİ

İmamoğlu'na verilen ceza dış basında da yer alırken, "Muhalefete yönelik baskının son adımı" olarak yorumlandı.

HAKİMİN, AKP'Lİ İSİMLERLE FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKTI

Gazeteci Barış Pehlivan, İmamoğlu'na ceza veren hakim Mehdi Komşul'un AKP'li isimlerle birlikte çekilmiş fotoğraflarını yayımladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Program Direktörü Yardımcısız Tom Porteous, İmamoğlu'na verilen cezayı "demokratik sürece yönelik bir saldırı" diyerek niteledi.

İMAMOĞLU '2023 BAYRAM GİBİ BİR YIL OLACAK' DEDİ

İBB Başkanı İmamoğlu, bugün yaptığı açıklamda "Bana verilen bu anlamsız ve hukuksuz cezayı başarımın ödülü olarak görüyorum" derken, yaklaşan seçimlere dikkat çekerek "2023 yılı çok güzel olacak, çok çalışacağız. İstanbul'dan işimizi yapmaya devam edceğiz, 2023 yılı bayram gibi bir yıl olacak" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU 'MİLLİ İRADEYE DARBE' DEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu davadan beraat kararı beklediğini ifade ederken, verilen karar için "Milli iradeye darbe" değerlendirmesinde bulundu.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI'NDAN AÇIKLAMA

Emek ve Özgürlük İttifakı tarafından yapılan yazılı açıklamada da "Karar siyasidir, kabul etmiyoruz" denildi.

ADALET BAKANI BOZDAĞ'DAN 'ALGI' SAVUNMASI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı açıklamada "algı" iddiasında bulunarak, "Sayın İmamoğlu hakkında verilmiş kesinleşmiş ne hapis ne de siyasi yasak vardır" diye konuştu.