Öznur Özkaya

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü'nü bitiren Öznur Özkaya’nın çeşitli edebiyat dergilerinde şiir ve öykü çevirileri ile eleştiri yazıları yayınlanmıştır. Çevirmen olan Özkaya’nın çeviri kitapları arasında Bingo'nun Koşusu (Hitkitap), Paris Mimarı (Yabancı Yayınları), Kırık Dökük (Yabancı Yayınları), Yıldız Gemisi Askerleri (İthaki Yayınları), Kusursuzlar (Yabancı Yayınları), Gökkuşağının Ardında (Yabancı Yayınları), Yedi Korku (Dedalus Kitap), Poe Tüm Hikayeleri (Ren Kitap) bulunmaktadır.
Köşe yazarları

Kim lan bu Yunus Başaran?

Şimdi tüm bunlara çözümler bulabilmek için Antalya'dan bir ses yükseliyor. Kısa bir süre önce herkes birbirine soruyordu: "Kim lan bu Yunus Başaran?" diye. Tip Antalya milletvekili adayı Yunus Başaran turizm emekçisinin sesi olacak.

Köşe yazarları

Gülümse, sakın vazgeçme, başaracağız!

Daniel Wille'ın ilk kitabı olan ve 1872’deki Pelsall Hall Kömür Madeni faciasında hayatını kaybeden madencilere adanan "Mercia'nın Bedeli"ni okurken de yine çocuklar düşüyor usuma. Michael bir madencidir, Sanayi Devrimi’nin en bunaltıcı zamanlarında İngiltere’de madencilik yapan insanların yaşam koşullarına onunla birlikte tanık oluruz.

Köşe yazarları

Kedilerin felsefeye ihtiyacı yoktur...

Kedi ve insan arasındaki etkileşime baktığımızda kedilerin bizler tarafından evcilleştirilmediğini, onların bizlerle birlikte yaşamak için zaman içinde bazı özellikler geliştirdiklerini ve bazen bizimle ilgilenmiyor gibi görünseler de ihtiyaçları sebebiyle sıcak ilişkiler kurabildiklerini biliyoruz

Köşe yazarları

Zaten önemli olan okumak değil, yeniden okumaktır...

"Fevkalbeşer Sair Bey ve Suskunluğu"nu yıllar evvel Urla'da deniz kenarında okuduğumu anımsıyorum. Güneşin altında, bir kayanın tepesinde, ayaklarım suda, gözlerim arada bir ufukta... Sair'i hiç anlamamışım, yazarın kurduğu distopik kentin bir mühendislik harikası olduğunu yeni fark ediyorum.

Köşe yazarları

Kadınlar, parçalanarak ölür...

Kadın olmak zordur. Hele bir de ortada savaş ve yoksulluk varsa... Savaşlardan her zaman en çok kadınlar zararlı çıkar. Çiçekli bir yoldan girdikleri serüvenlerini gözyaşlarıyla dolu bir yoldan çıkarak tamamlarlar. "Kadınlar, parçalanarak ölür." derler. Ya parça parça ya da dikilmiş, yamanmış olarak.