Metin Çulhaoğlu
İttifak, cephe, blok, vb. üzerine
Dünyamızın bugünkü durumu ve koşulları, sosyalist solun yükselmesinin, adına ne denirse densin (birlik, blok, cephe, ittifak, koalisyon, pakt, platform, vb.) başkalarıyla birlikte yürüyeceği yola ve alacağı mesafeye bağlı olduğuna işaret ediyor.
Solcu apolitizmi
Birileri AKP’nin ve Erdoğan’ın siyaseten yenilmesiyle Türkiye’de nelerin değişebileceğine, ne gibi yeni süreçlerin başlayabileceğine, geniş halk kesimlerinde hangi yeni arayışların oluşabileceğine pek önem vermeden sürekli olarak nelerin aynı kalacağına vurgu yapıyorsa bu da apolitizmin bir türü sayılmalıdır.
Sokaktaki faşizm
Bugün, geçmişin Türk-İslam sentezinin seküler yanları neredeyse tamamen törpülenerek ve İslami vurgulara çok daha fazla ağırlık tanınarak, üstelik gündelik yaşam pratiklerinin tamamını kapsayacak bir ”totalite” anlayışıyla dar ideolog çevrelerin ötesine, mahalleye, sokağa taşınmaya çalışıldığını görüyoruz.
Bir ideolojik yakıt olarak korku
“Güçlü lider”, “dediği dedik tek adam”, “otoriter figür”, kendini çaresiz ve savunmasız hisseden insanın, korkularına çare saydığı bir merkez olarak görülmektedir: Hangi korkuları yaşıyorsa, bunların kaynağı olarak kimleri görüyorsa, hepsine “heyt” çekecek, kodu mu oturtacak, vurdu mu ses getirecek bir lider…
İlle de bir musibet mi gerekiyor?
Sadece tanığı ve parçası olduğumuz son 60 yıla yakın dönem için değil Türkiye solunun 100 yılı için rahatlıkla söyleyebiliriz: Sol, dini “baş düşman” saymak bir yana tarihinin hiçbir döneminde insanların dinsel inançlarına, değerlerine, ibadetlerine ve kutsal mekanlarına karşı hakaretamiz ve aşağılayıcı söylemlerde bulunmamış, bu tür davranışlar içine girmemiştir.
Alametler ve iki taraflı sancı
Özetin özeti, seçim sonuçları ne olursa olsun bizi bekleyen, genel ortamın yumuşamayacağı, mücadelenin daha sert çizgiler kazanarak süreceği bir Türkiye’dir.
Bir vazgeçme yazısı
Türkiye’de solun gündeminde öyle konular vardır ki bu konularda belirli bir fikri ya da yaklaşımı ağzınızla kuş tutsanız başkalarına anlatamazsınız, kabul ettiremezsiniz. Üstelik bunlar öyle çok derin ve çetrefil konular da değildir.
“Hiçbir yerin ortasında…”
Bugün siyasal değerlendirmelerde yaşanan tıkanıklığın başlıca nedenlerinden biri, 20 yıllık AKP iktidarının özellikle son 7-8 yıl içinde yerleşik sayılabilecek örüntülerin dışına çıkması ve bunların yerine kendine ait bir örüntü yerleştirememiş olmasıdır.
Solda sosyal medya kullanımı
Solcu kesimin SM kullanımında dikkat çeken bir diğer özellik ise Latince argumentum ad hominem sözüyle ifade edilen insan karalama merakı ve tutkusudur.