Metin Çulhaoğlu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi-İstatistik Bölümü mezunu olan yazar Metin Çulhaoğlu, 1975-1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görev yaptı. 1979 yılında yayımlanmaya başlayan Sosyalist İktidar dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Gelenek dergisi, BirGün gazetesi ve Sol Haber Portalı’nda yazıları yayımlandı. Öğrencilik döneminden hayatını kaybettiği ana kadar sosyalist mücadelenin içerisinde yer alan ve yaşamını yitirdiği 16 Ağustos 2022'de halen Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi üyesi olan Çulhaoğlu’nun marksizm ve sol siyaset üzerine çok sayıda eseri bulunuyor.
Köşe yazarları

Akla dolan o son bakış (unutulur mu, unutulmaz mı?)

Siyasal İslam’ın herhangi bir versiyonunun ve Tayyip Erdoğan gibi bir politikacının tarikatlar ve cemaatlerle birlikte ülkeye çoğulcu demokrasi getireceği düşünülmüş ve savunulmuşsa bunun bir döneme yönelik obsesif düşmanlık dışında bir açıklaması olamaz.

Köşe yazarları

Devran dönüyor gibi, ama…

Türkiye’de solun yükselişi daha önceleri ağırlıklı olarak “yukarıdan gelen” açılımların kendi tabanını/kitlesini bulmasıyla gerçekleşmişti; bugün ise yükselişin asıl dinamiği, yerel ölçeklerde oluşan hareketliliklerin, örgütlenmelerin ve kazanılan mevzilerin çevreye ve yukarıya doğru yaygınlaşması olacağa benzemektedir. 

Köşe yazarları

“Kuşak farkı” bu mu ola?

Ne kadar “çözüm” sayılır, ayrı; ama yapılması gereken ve yapılabilecek olan, günümüzün olgularına seçerek, bazılarını öne çıkaran bir sadeleştirmeyle yaklaşmak ve bunlarla yakın gelecek arasında bağlar kurmaktır.

Köşe yazarları

"Özeleştiri ögeleri"

Aman yanlış anlaşılmasın: Bunlar kişisel özeleştiri ögeleridir; aynı örgütte yer aldığımız başkaları “O öyle düşünmüş, konuşmuş, yazmış olabilir; ama biz hiçbir zaman bunlara itibar etmedik…” derse de kabulümüzdür.   

Köşe yazarları

Türkiye’yi yeni MC’ler mi bekliyor?

Türkiye’yi bekleyen yakın gelecekte yeni Milliyetçi Cephelerin ve yaratacağı gerilimlerin, “normalleşmeye”, hele hele gerçek karşılığıyla “restorasyona” göre çok daha güçlü bir ihtimal olduğu kanısındayız.

Köşe yazarları

“Büyük resim” tutkunları için…

Büyük resme bakarak Barbie davasında Fransa’nın, diğer olaylarda kadınların, doktorların ve laik vatandaşların “zaaflarını” görebilen solcular bu “bütünlükten” hareketle bir de eyleme geçseler ne iyi olur…

Köşe yazarları

Yön işareti bir kez daha batıyı gösterirken…

Emperyalizmin ve onun örgütlenmelerinin Türkiye’ye dayatacağı gündemlerde kesin ve ikirciksiz karşı tutum alma dışında, yeni bir sol yükselişin en başta emperyalizm ve NATO karşıtlığından beslenmesi günümüz koşullarında mümkün görünmemektedir.