22 Kasım notları: AKP halkı zehirleyen şirketleri ödüllendiriyor

22 Kasım notları: AKP halkı zehirleyen şirketleri ödüllendiriyor

'Günün gündemi' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz.

İleri Haber

Tüm dünyada ve özellikle ülkemizde çevresel sorunlar, sanayi faaliyetleri nedeniyle sürekli artıyor. AKP plastik poşetleri paralı yaparak kendine çevreci süsü vermeye çalışsa da gerçeğin bunun tam tersi olduğu her gün yeni bir olayla ortaya çıkıyor.

Dün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen yasa teklifi, AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Yani termik santrallerle havayı kirleten şirketler 2,5 yıl daha insan sağlığını tehdit etmeyi sürdürecekler. Oysa 14 Şubat 2019 günü yine Meclis’te görüşülen torba yasayla, termik santrallere verilen havayı kirletme iznini uzatan düzenleme, 5 siyasi partinin ortak önergesiyle ve bir daha getirilmeme sözüyle geri çekilmişti. Bu yeni düzenlemeyle AKP ve MHP hem Meclis’in iradesini hiçe saymış hem de çevreyi kirleten şirketlere ödül gibi olanak sağlamış oldu.

İlgili yasaya tepkiler ise gecikmedi. Sosyal medya üzerinden birçok sanatçı ve aydının tepkisini dile getirdiği görülürken Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe teklifi görüşmesi sırasında HDPli vekiller de taşıdıkları pankart ve fotoğraflarla yasayı protesto etti.

İLGİLİ HABER | AKP ve MHP oylarıyla santrallere zehir saçma izni

İLGİLİ HABER | AKP ve MHP'nin filtresiz santral ertelemesi AYM’ye taşınıyor

İLGİLİ HABER | Sumru Yavrucuk: Termik santrallerin çevresinde yaşayanların sağlık giderleri evetçiler tarafından karşılansın

İLGİLİ HABER | Enerji Bakanlığı'nın bütçe görüşmesinde ‘termik santral’ protestosu

Toplum vicdanını yaralayan skandal gelişmelerle arapsaçına dönen Rabia Naz davasıyla ilgili olarak AKP çevresinden bu hafta da akıl almaz açıklamalar yapıldı.11 yaşındaki Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin gerçeklerin üstünü kapamaya çalıştığı söylenen eski Eynesil Belediye Başkanı Cafer Somuncuoğlu, Meclis’te kurulan “Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu”nda Rabia Naz’ın, çocukları intihara sürüklediği iddia edilen “Mavi Balina” oyununu oynadığını söyledi. Rabia Naz’la ilgili bu iddiayı ölümünün üzerinden neredeyse iki yıl geçtikten sonra şimdi dile getirmesi ise gerçeklerin saklandığı yönündeki kuşkuları arttırıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Rabia Naz’a Ne Oldu” sorusuyla ölen bir kız çocuğu için adelet arayışını sürdürenleri terör örgütleriyle ilişkilendirdi. AKP ve yandaşlarına karşı en basit hak ve adalet arayışında bile gencinden yaşlısına herkesin terörist ilan edilebildiği ülkemizde sırada bu damgayı kimlerin yiyeceği merak konusu.

İLGİLİ HABER | Soylu: Kadın cinayeti, Rabia Naz diyerek eylem yapan terör örgütlerine müsaade etmeyiz

İLGİLİ HABER | Babanın suçladığı eski başkandan skandal iddia: 'Rabia Naz'ı Mavi Balina oyunu intihara sürüklemiş olabilir'

AKP bir yandan herkesi terörist ilan ederken bir yandan Meclis’e tüm toplumu baskı ve denetim altında tutmasını sağlayacak yasal düzenlemeler getiriyor. 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nda değişiklik öngören 95 maddelik torba yasa teklifine göre dernek üyeliğine kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin bilgilerinin bağlı bulundukları mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu da derneklere üye olan tüm yurttaşların fişleneceği anlamına geliyor. Örgütlenme özgürlüğüne ciddi zarar vereceği öngörülen bu yasa teklifinin aynı zamanda Anayasa’nın temel hak ve özgürlükleri düzenleyen üç farklı maddesini de ihlal edeceği söyleniyor.

İLGİLİ HABER | AKP'li milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifi yasalaşırsa 12 milyon yurttaş fişlenecek!

Toplumun baskı ve denetim altına alınması, belli bir kesimin terörist ilan edilerek düşmanlaştırılması ve kutuplaşma yaratılması maddeleriyle adeta bir “Faşizm check-list”inde adım adım ilerleyen ülkemizde, paramiliter güçlerin yaratılmasına yol açabilecek biçimde halkı silahlanmaya teşvik eden devlet onaylı faaliyetler gerçekleştiriliyor. Dahası bu amaca çocuklarımız alet ediliyor.

Bugün medyada yer alan habere göre Osmaniye’de 24 Kasım Öğretmenler Günü için Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bulunduğu binada kaymakamın onayıyla “Havalı Tabanca Atıcılık Kaymakamlık Öğretmenlik Kupası” turnuvası düzenlendi ve öğrencilerle öğretmenlere birlikte silah atışı yaptırıldı. Uzman pedagoglar bu durumun çocuk istismarı olduğunu belirtirken şiddeti çocukların gözünde normalleştirmenin çok büyük bir risk olduğunu söylüyor.

İLGİLİ HABER | Milli Eğitim'de silahlı eğitim: Hedefi en iyi vuran, Öğretmenler Günü’nde kupa alacak!