Levent Turhan Gümüş
Günlerin bugün getirdiği ve başka şeyler: Gezi’nin bakiyesi olarak park forumları, Birleşik Haziran Hareketi ve dermanı “Biz” olan derdimiz - III
Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik, dayanışma ve paylaşım, sevgi ve saygı esasını gözeten söz konusu forumlar devletin giderek artan kuşatmasına ve geleneksel sol siyasal yapıların mesafeli tutumuna karşın farklı bir katılım, karar alma ve örgütlenme modeli olarak -kitlesel katılım zamanla görünür biçimde azalmış olsa da- bir süre varlığını sürdürdü, ses getiren onlarca etkili eylemin örgütlenmesinde fonksiyon üstlendi.
Günlerin bugün getirdiği ve başka şeyler: Komünist ütopyanın bölenleri olarak sol içi egemenlik ve rekabet siyaseti, 1 Mayıs 2022 ve Gezi - II
Kortejin büyüklüğüyle orantısız bayraklar, flamalar hep o imza içindir. İmza büyürken gerçekte söz küçülür, silikleşir.
Günlerin bugün getirdiği ve başka şeyler: 15-16 Haziran, “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” ve 1 Mayıs 77 - I
Bugün, yıllar sonra daha kesin bir ifadeyle söyleyebiliyoruz artık: Solun 1 Mayıs 77 ile başlayan ağır yenilgisinin başlıca nedeni siyaset yapma biçimidir.
Bizimki hikâyesi olan bir arkadaşlıktı (*)
Fotoğraf kareleri harap, dokunsan yıkılacak izlenimi veren bir binayı gösteriyordu. Bir bölümü hariç, binanın bütün cepheleri reklam panolarıyla güneşe kapatılmıştı.
Kızıldere adın ahîre kalsın
Mahir’le özdeşleşerek başlayan Kızıldere ağıdı, Niksar’ın Kızıldere köyünde toprağa düşen diğer devrimcileri tek tek anarak devam eder.
Tamamlanmayı bekleyen fotoğraflar, toplumsal hafıza ve TİP üzerine
Özellikle geçmişin sahiplenilmesi bahsinde, hafızayı kişisel olandan belli bir siyasal kolektifin kapsama alanına taşıdığımızda, öznelliğin şaşırtıcı tezahürleriyle karşılaşabiliyoruz.
Bir kırık gözlük, bir çift kundura, yarım kalan haber ve bir kırık saat (*)
Her yıl anmanın bitmesine yakın aynı şey oluyor. Konuşmalar bitip Duduk ağıt ezgisine başladığında keskin, insanın içine işleyen bir rüzgâr çıkıyor, Hrant rüzgârı.
Şiddetin sosyolojik inşası üzerine başka türlü bir hikâye
Dışarısı. Hayat. Gelgitler. Karmaşa. Bedeli ağır ödenen özgürlük. Mücadele. Kavga. Örgütlü kötülük. Bitmeyen iyilik arayışı. Bazen bir insanda, tek bir kişide toplaşan ütopya...
Bir Kibritçi Kız Masalı
Binlerce yıllık sözlü tarihten süzülüp gelen masallar çok fazla hayat içerir. Ümit Kaftancıoğlu’nun deyişiyle “Hiçbir gerçek masal kadar gerçek değildir.” Görme biçiminize göre tab ettiğiniz görüntü değişir.