Sensin sürtük

Sürtük sözlükte çeşitli anlamlara geliyor, bir tane daha ekleyelim biz ona. Bazen sürtük, gözünün içine bakarak hiç korkmadan karşısındaki erkeğe haddini bildiren kadına denir bu ülkede.

Kız çocuğu, tekmeyi yaşını başını almış adamın kaval kemiğine yapıştırıp gerisin geri kaçarken adam arkasından bağırıyordu.

“Buraya gel seni Allah’ın belası sürtük.” 

Kız çocuğu bir an için durup adama doğru kocaman bir tükürük savurdu ve cevap verdi. 

“Sensin sürtük.” 

Daha 12 yaşındaydı. Birkaç saniye önce çıraklık yaptığı dükkândan “Git bize 3 çay söyle” dedikleri için geldiği çay ocağının sahibi adam, memesine elini atıp dudağından öpmeye çalışmıştı. 

Yıllardır amca dediği adamın o tekme ve tükürükten çok fazlasını hak ettiğini biliyordu. Babası öğrendiğinde komşusu esnafa yapabileceklerini düşündü, evdeki Smith Wesson geldi aklına, sustu.

Her gün yaşanıyor bu sahneler bu ülkede. Bu ülkenin kadınları, çocukları nelerle uğraşıyor haberiniz bile yok beyefendi. Hangi uzun yollardan geliyorlar, hangi dağları aşıyorlar, hangi nehir akıntılarıyla boğuşarak karaya çıkıyorlar pek bilmiyorsunuz, çünkü yaşamadınız. 

Çoğu zaman kendi güç savaşlarınızın içinden başınızı kaldırıp durumlara bizim açımızdan bakabilmeniz bile mümkün olmadı, çünkü sizin taraf çok daha konforluydu. Erkek olmak başlı başına bir alan sahibi olmak demekti bu ülkede, hâlâ da öyle.

Kadınlar bu coğrafyada hem bunlara maruz kaldı hem iki kap yemek yapıp kendini beslemeyi beceremeyenlerin esiri oldu yüzyıllardır. Çoğunun ömrü sadece mutfakta geçiyor bu yüzden.
 
Savaşlarınızın kurbanı biz olduk, mermilerin taşıyıcısı, bebelerin memesi, ağaçların can suyu, tarlaların bekçisi, kem nazarların kışkışçısı, hastaların bitki özlerinden süzülen şifası bizdik.

Buna rağmen an geldiğinde ağzınızdan kolayca çıkabildi bu ve benzeri sözler…

Sürtük sözlükte çeşitli anlamlara geliyor, bir tane daha ekleyelim biz ona. Bazen sürtük, gözünün içine bakarak hiç korkmadan karşısındaki erkeğe haddini bildiren kadına denir bu ülkede.

Çünkü narsisist, toksik, eril tahakkümünüzün esiri benliklerinizle sürekli savaşlar çıkartan sizsiniz, biz değil. Parayı şu dünyanın patronu yapıp önce kötü dediklerinizin günü gelince ayağına kadar giden de siz. Biz kadınlarsa aslında sadece aşkın esiriyiz.

Ve sen kız kardeşim, bu yazının son cümleleri de sana. Bil ki asla yalnız yürümeyeceksin. O yüzden cesur ol. 
Sana hem kölesiymişsin gibi davranıp hem de “sürtük” diyecek kadar küstah, arsız, izansız her adama haddini bildir geç.

Sakın korkma. Kadın dayanışması yaşatır.

#KadınlarıDurduramazsınız

#İstanbulSözleşmesiBizim

#İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz