Küba’da tasarlandı: Soğuk Savaş Tasarımları

Küba’da tasarlandı: Soğuk Savaş Tasarımları

Çeviri: Ada Bülbül

Küba’nın ikonik poster dizaynlarının çoğu tüm dünyada anında tanınabilecek özelliğe sahiptir. Che Guevara’nın bilindik resmini kullanmanın yanı sıra, Küba’lı tasarımcılar ülkelerinin devrimci mesajını tüm dünyaya yayabilmek amacıyla bilinmedik tasarım ve çizimler ürettiler. Bu çalışmalar şimdiye kadar çok bilinmiyordu.

Soğuk Savaş Tasarımları, Küba’nın ‘’Altın Çağı’’nda gerçekleştirilen ilk büyük tasarım sergisidir. Bu sergi, OSPAAAL tarafından dünyaya yayılmış olan 100 poster ve 70 dergiden oluşuyor. OSPAAAL, Fidel Castro’nun kurduğu, Asya, Afrika ve Latin Amerika Halklarının Dayanışma Kuruluşu’dur. Bu kuruluş, sosyalist ülkeler ve özgürlük hareketleri arasında bir kooperatifçilik kurmak için oluşturulmuştur.

1966’dan 2019’a kadar Havana’daki OSPAAAL tasarımcıları ABD’nin ‘’ Black Panther Party’’si ile dayanışmayı ifade eden, Güney Afrika’daki ırkçılığı ve Vietnam Savaşını mahkum eden ve son olarak da Latin Amerika’nın devrimci karakterlerini tebrik eden yüzlerce poster ve dergi yayınladı. ABD’nin Guantanamo Koyu'ndaki askeri üssünü eleştirmeleri veya Kuzey ve Guney Kore’nin birlikteliğini savunması gibi bazı düşünceleri bugün hala geçerli.

Soğuk Savaş sırasında, Alfredo Rostgaard, Helena Serrano, Rafael Enríquez ve Gladys Acosta Ávila gibi bazı sanatçılar provakatif posterler ve Tricontinental için cesur dizaynlar hazırladı. Tricontinental, radikal toplumsal figürleri konu alan resimli bir dergidir. Tahmin edilebileceği gibi Che Guevara ve Malcolm X gibi figürleri konu edinmiştir, bunun yanında Jean Paul Sartre ve Jane Fonda gibi isimleri de konu almıştır.

Sergideki çalışmaları 33 tasarımcı yapmıştır ve bunların çoğunu kadınlar oluşturmaktadır. Tasarımların hepsi 1965 ile 1992 yılları arasında yapılmış ve Soğuk Savaş’ın bilindik hikayesini alışılmadık bir penceren anlatarak yeniden oluşturmuştur.

Serginin sorumlusu Oliva Ahmad şöyle diyor: ‘’ Cesurluk ve bu sergiye yaklaşımlar gerçekten göz kamaştırıcı. Tasarımcılar belli bir ideolojiyi aktarmak için bu çalışmaları yapmış olsalar da tek bir estetik dizayna bağlı kalmadılar, onların çalışmaları sıradışı bir özgürlük ile açıklanabilir. Ziyaretçiler zıt renkler ile oluşturulmuş tasarımları, popüler kültürden esinlenilen çizgileri ve daha bir çokşeyi görebilecek. Bu dergiler ve posterler yalnızca örnek oluşturabilecek tasarımlar değildir, bunlar aynı zamanda 20. Yüzyılın çatışmalı ideolojik durumunu gözler önüne seriyorlar.

Kaynak