İkinci tur için oy verme işlemi sona erdi

İkinci tur için oy verme işlemi sona erdi

13'üncü Cumhurbaşkanı'nı seçmek üzere oy verme işlemi sona erdi.

İleri Haber

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun yer aldığı Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için siyasi parti liderlerinin birçoğu İstanbul'da oy kullanırken, Kılıçdaroğlu ise oyunu Ankara'da kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Mayıs tarihinde yapılan ilk tur oylamasında çoğunluk sağlayan bir aday çıkmaması üzerine Türkiye, bugün bir kez daha sandık başında. Ülke genelinde saat 08.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi, saat 17.00 itibarıyla sona erdi.

Seçimde, AKP'li Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ile Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışırken, kazanan isim Türkiye'nin 13. cumhurbaşkanı belli olacak. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ikinci tur için oy kullanıldı.

Seçmenler 14 Mayıs'ta hangi okulda hangi sandıkta oy kullanıldıysa ikinci turda da yine aynı okul ve sandıkta oy kullandı. 81 ilde 191 bin 885 sandık kurulurken, yurt içindeki 60 milyon 697 bin 843 seçmene, ikinci turda da 18 yaşını doldurmuş 47 bin 523 seçmen daha katıldı.

İLK TUR

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Erdoğan 27 milyon 133 bin 849 oy ile yüzde 49,52'lik orana ulaşırken, 24 milyon 595 bin 178 oy alan Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,88'lük oy oranına ulaşmıştı.

TİP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ VE MİLLETVEKİLLERİ, OYLARINI İSTANDUL'DA KULLANDI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay Milletvekilliği sona erecek olan Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da oylarını İstanbul'da kullandı.

Baş, oyunu, eşi ile birlikte Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullandı. Yurttaşların ilgi gösterdiği TİP Genel Başkanı ile birçok kişi fotoğraf çekildi.

TİP Genel Başkan Yardımıcısı Barış Atay da oyunu, İstanbul Kadıköy Lisesi'nde kullandı. 

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil oyunu Beşiktaş'ta bulunan Mehmet Ali Büyükhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullanırken, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde oy kullandı.

HDP EŞ GENEL BAŞKANI BULDAN: BİR OY ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRİR

İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan Metin Kölük İlkokulu'nda oyunu kullanan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bir oy çok şeyi, ülkenin kaderini değiştirir” dedi.

Oy verme işlemi ardından okul önünde kısa bir açıklama yapan Buldan, "Umuyorum ve diliyorum ki bu gün alınacak olan sonuç Türkiye’nin demokratikleşmesine, Türkiye’nin barışa, refahına ve huzuruna vesile olur. Türkiye halkları, toplumu rahat bir nefes alabilmek için büyük bir çaba sarf etti. Bugün önemli bir gün. Belki de tarihi birgün ve bu tarihi günde kaderimizin değişebileceğine olan umudumuzu hiçbir zaman yitirmedik. Bugün de aynı umudu taşıyoruz. Bu umudun çok yüksek olduğunu da ifade etmek isterim. Bu saatten itibaren oyunu kullanmayan, sandığa gelmeyen ‘ben oyumu kullanmayacağım bir taneden bir şey çıkmaz’ diyen herkese sesleniyorum; bir oy çok şeyi değiştirir. Bir oy ülkenin kaderini değiştirir. Bir oy toplumun kaderini değiştirir. Oy yüzden herkes oyunu kullansın lütfen. Bu akşam alacağımız sonuç mutlaka bu ülkenin kaderinin değişmesine vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU OY VERDİ, 'SANDIKLARA SAHİP ÇIKIN' ÇAĞRISINDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara'daki Arjantin İlkokulu'nda kullandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da eşil ettiği Kılıçdaroğlu, yurttaşlara sandıklara sahip çıkması için de çağrıda bulundu.

ERDOĞAN'DAN REHAVET UYARISI

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise oyunu İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullandı ve "Katılımın son ana kadar rehavete varmadan gerçekleşmesini özellikle vatandaşlarımdan rica ediyorum" diye konuştu.

İMAMOĞLU'NDAN SEÇİM SÜRECİNE TEPKİ

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşi Dilek İmamoğlu ile oyunu kullanmasının ardından seçim döneminde kullanılan "dil" ve söylemlere işaret ederek, "Helalleşeceğimiz çok şey var, peşini bırakmayacağım" ifadelerini kullandı.