Darp iddiasının ardından bakımevlerindeki önlemler soruldu, Bakan sessiz kaldı

Darp iddiasının ardından bakımevlerindeki önlemler soruldu, Bakan sessiz kaldı

Erkan Baş'ın soru önergesine Derya Yanık'tan yanıt geldi.

İleri Haber

Bakanlık bünyesindeki bir bakımevinde otizmli yurttaşın darp edilmesine ilişkin iddialar üzerine verilen soru önergesine Bakan Derya Yanık'tan yanıt geldi. İddiaları yalanlamayan Yanık, "Kişisel veriler, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındadır. Adli süreç başlatılmıştır" demekle yetinirken, herhangi bir önlem alınıp alınmadığı soruları da yanıtsız kaldı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş tarafından otizmli yurttaş Sinan Gündoğdu'nun Pendik'te yaşadığı bakımevinde, bakımevi çalışanı tarafından darp edildiği iddiasına ilişkin 24 Ocak tarihinde verilen soru önergesine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıt verildi.

Bakanlık bünyesinde yer alan bakımevinde yaşandığı iddia edilen şiddete ilişkin verilen önergede, darp iddiasının ardından açılan davaya Bakanlığın müdahil olup olmadığı, sorumlular hakkında yürütülen bir soruşturma olup olmadığı sorulmuş ve bakımevlerinin rehabilitasyon koşullarına uygun hale getirilmesine ilişkin herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorulmuştu.

'TOPLUMUN DİKKATİ OTİZM ALANINA ÇEKİLDİ'

Önergenin süresi geçtikten sonra 22 Mart tarihinde Bakan Yanık tarafından verilen yanıtta, 2016-2019 yılları arasında uygulanan Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın da dahil olduğu Otizm Eylem Planı kapsamında yerine getirilen faaliyetler ile önemli kazanımlar elde edildiği savunuldu.

"Toplumun dikkati otizm alanına çekilmiş, otizm konusunda bilgilendirme ve farkındalığın artırılması çalışmaları toplumun tüm kesimlerine yönelik yapılmıştır" ifadelerine yer verilen yanıtta, "18 aylıktan itibaren çocuklara uygulanabilecek "Otizm Tarama ve Takip
Programı" geliştirilmiş ve otizmli çocuklar erken tanılanmaya başlanmıştır. Erken tanılanabilen otizmli çocukların erken eğitime erişmeleri sağlanmıştır. İhtisaslaşmış otizm yatılı ve gündüz merkezleri Bakanlığımız bünyesinde açılmaya ve yaygınlaştırılmaya başlanmıştır" denildi.

'DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİLMEKTEDİR'

Bakan Yanık, ilgili kurum ve STK'lerin önerileri doğrultusunda ikinci bir eylem planı hazırlığı yapıldığını belirterek, "Ülkemizde 104 resmi ve 294 özel olmak üzere toplam 398 bakım merkezinde hizmet alan tüm engelli bireylerin bakım ve rehabilitasyon ücretleri devletimiz tarafından karşılanmaktadır" derken, engelli bireylerin eşit yaşam koşullarına sahip olabilmesi adına gerekli tedbirlerin alındığını öne sürdü ve "Bakanlığımıza bağlı engelsiz yaşam bakım rehabilitasyon ve aile danışma merkezlerinin tamamında yatılı bakım hizmeti almakta olan engelliler, merkezlerin sağlık birimi tarafından düzenli olarak takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.

'ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI' DEDİ, ÖNLEMLER HAKKINDA BİLGİ VERMEDİ

Darp edildiği iddia edilen  Sinan Gündoğdu hakkındaki sorulara "Soru önergesinde bahsi geçen engellimiz Bakanlığımız hizmet modellerinden faydalanmaktadır. Kişisel veriler, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındadır" yanıtını veren Bakan Yanık, "Soru önergesinde bahsi geçen iddialarla alakalı bir bakım personeli hakkında yapılan idari soruşturma sonucunda adli süreç başlatılmıştır" dedi.

İddiaları yalanlamayan Yanık, Bakanlık tarafından bakımevlerinde herhangi bir önlem alınıp alınmadığı sorularının ise yanıtsız bıraktı.

NE OLMUŞTU?

Uzun yıllardır otizmli yurttaşların hakları için mücadele eden Avukat Sedef Erken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde daha önce de darbedilen otizmli müvekkili Sinan Gündoğdu’nun aynı bakımevinde bir kez daha darbedildiğini ve Gündoğdu’nun kaburgalarının kırıldığını söylemişti. 

Konuyu sosyal medya hesabından duyuran Erken, ardından sürece ilişkin İleri Haber'de açıklamalarda bulunmuş ve Sinan Gündoğdu'nun darbedildiğine dair görüntülerin ve hastane raporlarının dava dosyasında olduğunu belirtmişti.

Avukat Erken, bakımevlerinde yaşananlara ilişkin kapsamı bir çalışma yapılması talebine sıkça dile getirdiklerini ancak çözüme ilişkin bir çaba görmediklerini belirtmişti.