Otizmli yurttaşa şiddet Meclis gündeminde

Otizmli yurttaşa şiddet Meclis gündeminde

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, otizmli Sinan Gündoğdu’nun bakımevinde gördüğü şiddeti Bakan Yanık'a sordu.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, otizmli Sinan Gündoğdu’nun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde darp edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırlayan Baş, “İstanbul Pendik’te yer alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait engelli bakım evinde yaşayan otizmli bir bireyin, merkezde çalışan bir bakım elemanı tarafından darp edildiği iddialarına yönelik açılan davaya Bakanlığınız müdahil olmuş mudur?” diye sordu.

Avukat Sedef Erken, otizmli müvekkili Sinan Gündoğdu’nun Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde darp edildiğini ve Gündoğdu’nun kaburgalarının kırıldığını gündeme getirmişti.

İleri Haber’e açıklamalarda bulunan Av. Erken, Pendik’teki aynı bakımevinde daha önce de benzer vakaların yaşandığına dikkat çekerken, “Darp vakasının faili uzaklaştırıldı ama bu tek başına hiçbir çözüm getirmiyor, zira yerine gelen kişiler de böyle zor durumdaki otizmlilere nasıl bakım verecekleri konusunda eğitimsiz, bilgisiz kişiler” demişti.

KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’ndeki şiddet vakalarını TBMM gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırlayan Baş, bakanlığın şiddet vakalarına ilişkin ne gibi adımlar attığını sordu.

TİP Genel Başkanı soru önergesinde “Ailelerin sıklıkla dile getirdiği “Benden sonra çocuğum ne olacak?” sorusuna ve söz konusu endişeleri gidermeye ilişkin Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?” ifadelerini kullandı.

Erkan Baş’ın, Bakan Derya Yanık’a yönelttiği sorular şu şekilde:

“İstanbul Pendik’te bulunan otizmlilerin gidebileceği, devlete ait tek bakımevi olan Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde yaşanan şiddet ve uyuz vakası ile diğer koşullara ilişkin çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır.

Bu bağlamda;

1) İstanbul Pendik’te yer alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait engelli bakım evinde yaşayan otizmli bir bireyin, merkezde çalışan bir bakım elemanı tarafından darp edildiği iddialarına yönelik açılan davaya Bakanlığınız müdahil olmuş mudur?

2) Aynı bakım evinde çocukların sürekli uyuz salgını yaşadığı iddiaları doğru mudur? Salgına sebep olan koşullara ilişkin herhangi bir araştırma yapılmış mıdır ve ne tür önlemler alınmıştır?

3) Bakanlık olarak bu davaya konu olan merkezle ve Bakanlık düzeyindeki sorumlularla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılmasına ilişkin idari soruşturma açılmış mıdır?

4) Söz konusu vakadan hareketle bakım çalışanları ve merkezdeki bakım koşullarının, yönetmeliklerde yer alan eğitim, sağlık, rehabilitasyon koşullarına uygun hale getirilmesi için ne gibi önlemler alınmıştır?

5) Ülkemizde sayıları yüzbinleri bulan otizmli bireylerin bakımlarını sağlayan ailelerini yitirmelerinin ardından yaşayacakları koşullara yönelik endişeler devam etmektedir. Ailelerin sıklıkla dile getirdiği “Benden sonra çocuğum ne olacak?” sorusuna ve söz konusu endişeleri gidermeye ilişkin Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?”