Bakımevinde darbedilen otizmli yurttaşın kaburgaları kırıldı

Bakımevinde darbedilen otizmli yurttaşın kaburgaları kırıldı

Avukat Sedef Erken bakımevindeki darp sonucu otizmli müvekkilinin kaburgalarının kırıldığını söyledi.

İzel Sezer - @izelsezer

Uzun yıllardır otizmli çocukların hakları için mücadele eden Avukat Sedef Erken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde daha önce de darbedilen  otizmli müvekkili Sinan Gündoğdu’nun aynı bakımevinde bir kez daha darbedildiğini ve bu kez Gündoğdu’nun kaburgalarının kırıldığını söyledi.

Kendisi de 15 yaşında otizmli bir çocuğun annesi olan Avukat Erken, 6 yıldır Sinan ve annesi Ayfer Gündoğdu ile ilgilendiğini, 27 yaşındaki Sinan’ın tedavisi için yıllardır Bakanlığa başvurduklarını dile getirdi. Müvekkilinin ilk olarak geçen yıl bakımevinin bir personeli tarafından darbedildiğini ifade eden Erken, savcılığın iddianameyi hazırladığını ve yakında davanın başlayacağını kaydetti.

AİLELER ENDİŞEYLE YAŞIYOR

Konuyu ilk olarak Twitter hesabından gündeme getiren Erken, olay üzerine dün Twitter’ın sohbet odası üzerinden anne Ayfer Gündoğdu ve otizmli çocukların aileleri ile konu üzerine konuştu. Bu sohbette aileler, eğitimden terapi ihtiyaçlarına kadar pek çok konuda yaşadıkları çaresizlikleri dile getirdi. Aileler, otizmli çocuklarının, kendilerinin olmaması durumunda hangi şartlarda olacağı konusunda büyük bir endişeyle yaşadıklarını söyledi.

Sosyal medya hesabı üzerinden sesini duyurmaya çalışan Erken, İleri Haber’e açıklamalarda bulundu. Sinan’ın darbedildiğine dair görüntülerin ve hastane raporlarının dava dosyasında olduğunu kaydeden Erken, Bakanlığa bu konuda defalarca raporlar sunulmasına ve çözüm önerileri götürülmesine rağmen gerçek hiçbir çözüm çabası görmediklerini ifade etti.

Avukat Sedef Erken

‘İDDİALARIMIZIN GERÇEK DIŞI OLDUĞU SÖYLENDİ’

Müvekkili Sinan’ın ilk darbedilişinin davanın açılmasından çok önce başladığını ifade eden Erken, ¨Biz o dönemki yönetime bunları anneyle beraber bildirdiğimizde bize tüm bu iddialarımızın gerçek dışı olduğu söylendi¨ dedi. Pendik’teki aynı bakımevinde daha önce de benzer vakaların yaşandığını kaydeden Erken, ¨Sonunda müvekkilim bir kez daha darbedildi ve hastaneye kaldırıldı, doktor raporunun ve kurumun zorunlu ihbarının sonucu gerçekler açığa çıkmış oldu¨ dedi.

Bu olaylardan önce ve sonra Bakanlığa ve ilgili müdürlüklere Ayfer Gündoğdu’nun ve kendisinin defalarca başvuru yaptığını söyleyen Erken, yurt dışındaki benzer merkezlerdeki uygulama örneklerini raporladıklarını, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan araştırma komisyonuna da katılarak anlattıklarını, acil önlemler alınmasını talep ettiklerini fakat hiçbir çalışmanın hayata geçirilmediğini ifade etti.

‘HAYATINDAN CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ’

¨Darp vakasının faili uzaklaştırıldı ama bu tek başına hiçbir çözüm getirmiyor, zira yerine gelen kişiler de böyle zor durumdaki otizmlilere nasıl bakım verecekleri konusunda eğitimsiz, bilgisiz kişiler¨ diyen Erken, şöyle devam etti:

¨Çocuklar ihtiyaçtan fazla antipsikotik ilaçla uyuşturuluyor, müvekkilimi alıp özel bir hastaneye götürdüğümüzde bu da tespit edildi, müvekkilimin artık yutma refleksi bile bu ilaç yoğunluğu yüzünden zayıfladı ve epilepsi nöbetleri sıklaştı, hayatından ciddi endişe duyuyoruz.¨

‘BAKIM MERKEZLERİ HAPİSHANEDEN FARKSIZ’

Açılan davada şüphelinin ceza almasını istediklerini söyleyen Erken, bu bakım merkezlerinin hapishaneden farksız olduğunu iddia ederek, asıl beklentilerinin hem müvekkilinin hem de tüm diğer çocuklar için koşulların iyileştirilmesi ve bu ilkel şartlardan kurtulmaları olduğunu ifade etti.

Sözlerini sonlandırırken otizmli bireylerin en önemli ihtiyacının eğitim ve rehabilitasyon olduğuna dikkat çeken Erken, 2011 yılından bu yana hazırladıkları ve Bakanlığa sundukları Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

DAHA FAZLA