Asgari ücret yine açlık sınırının altında!

Asgari ücret yine açlık sınırının altında!

Asgari ücret yüzde 30'luk zam ile 5 bin 500 TL oldu ve bir kez daha açlık sınırının altında kaldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücreti net 5 bin 500 TL olarak açıkladı. Açıklanan son resmi rakam olan mayıs ayı enflasyonu yüzde 73,50 olurken, asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı. Erdoğan, patronlara da işçi başına 100 TL destek verileceğini belirtti.

NATO Liderler Zirvesi dönüşünde "Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yeni asgari ücreti açıkladı. "Enflasyon sadece ülkemizin değil tüm dünyanın öncelikli sorunudur" diyen Erdoğan, "Kendi gerçeklerimiz sebebiyle enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de ihracatı ile öne çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

"Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimize yüzde 40'ın üstünde bir zam artışı zaten yapılacak" diyen Erdoğan, "Asgari ücrete temmuz ayından itibaren yüzde 25 oranında bir ara artış yapıyoruz. Yeni asgari net 5 bin 500 lira olacaktır" dedi. Erdoğan, ardından yüzde 25'i sehven kullandığını ve artış oranının yüzde 30 olduğunu belirtti.

'ÖNCELİĞİ VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARINA VERDİK'

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Bilindiği üzere Türkiye maruz kaldığı ekonomik saldırılara karşı yeni bir programı devreye aldı. Bu programın uygulaması devam ederken, önce salgın sonra Rusya-Ukrayna savaşına maruz kaldık. Esasen enflasyon ülkemizin değil, tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Ülkemizde enflasyon rakamları elbette farklı tezahür etmektedir. Fiyat artışlarının oranları değişik olsa da insanların hayatlarına olan etkisi aynıdır. Dünyadaki her gelişmeyi takip ederken, önceliğimizi vatandaşların sorunlarına verdik, veriyoruz. Yeni ekonomi programı da insanların aşlarının, işlerinin, umutlarının korunması olmuştur. Ekonomi programımızı  kararlılıkla uygulayarak, bir küresel fırtınadan en az kayıpla çıkmanın gayreti içerisindeyiz. 

'KİMSEYİ ÇARESİZ BIRAKMADIK'

Küresel üretim ve tedarik sistemlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye hem kendi ihtiyaçlarını karşılayan hem de elindekileri herkesle paylaşan bir ülke olarak öne çıkmıştır. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarında yaşadığı fahiş fiyat ve enflasyonu asla görmezden gelmedik. Çalışanlar başta olmak üzere her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek adımları devreye aldık. İstihdamın 30,5 milyona yaklaşması ihracatın yıllık 250 milyar doların eşiğine gelmesi bu çabaların ürünüdür. Sosyal desteklerin hem kapsamını hem de miktarını genişletmek suretiyle kimseyi çaresiz bırakmadık. Tüm dezavantajlı kesimlerin üstüne titriyor, gözümüz gibi bakıyoruz. 

'ASIL TESPİTİ İNŞALLAH YILBAŞINDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

Yılbaşında hem asgari hem de emekli ve memur maaşlarında ciddi artışlar yapmıştık. Emekçilerimizin ücretinde yüzde 50 gibi bir artış yapmıştık, tabii bunu yaparken tüm bunun maliyetini de işverene yıkmadık. Tüm maaşların asgari ücret kısmındaki vergilerden feragat ettik. Bakanlığımız tüm taraflarla görüşmeleri sonrasında yeni asgari ücreti belirledik. Buna göre temmuz itibarıyla asgari ücrette yüzde 30 oranında ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz, işverenlere de 100 lira destek verecektir. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz."

ZAM YANLIŞ AÇIKLANDI

Erdoğan asgari ücrete yapılan zam oranını önce yüzde 25 olarak duyurdu. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Erdoğan'ın kulağına fısıldayarak yanlışı belirtmesi üzerine Erdoğan zam oranını yüzde 30 olarak düzeltti.

'GIRTLAĞIMIZI SIKMASINLAR'

Erdoğan'ın sehven kullandığını belirttiği ifadeyi düzeltmesinin ardından TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'a dönerek "Mutabık mıyız?" derken, "Hayırlı olsun" yanıtı üzerine "Gırtlağımızı sıkmasınlar" ifadesini kullandı.

ASGARİ ÜCRET HESABI

KOMİSYON TOPLANTILARI VE SÜREÇ

Türkiye'de genel ücret haline gelen asgari ücrette 2022 yılı için belirlenen rakam yüksek enflasyon karşısında ezilirken, "ek zam" için yeniden görüşme yapılması kararı alındı.

Alınan kararın ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında iki toplantı gerçekleştirdi.

İşçileri temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ), patronları temsilen de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) katıldığı toplantılarda varılan mutabakat ile asgari ücretteki artışın temmuzdan itibaren geçerli olmasına ve asgari ücrete vergi muafiyetinin yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanmasına karar verildi.

DÜZENLEME RESMİ GAZETE'DE

Asgari ücrete yapılacak ara zammın 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girebilmesi için gereken yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlandı.

TÜİK VE ENAG ENFLASYONU

Resmi enflasyon rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile akademisyenler tarafından oluşturulan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) rakamları, yıl boyunca farklılık gösterdi.

TÜİK aralık ayında yıllık enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıkladı. ENAG ise aralıkta enflasyonun yüzde 19,35 artışla yıllık 82,81 olduğunu kaydetmişti. Aralık ayı verileri kapsamında asgari ücrete net yüzde 50 zam yapılarak 4 bin 250 TL olarak belirlenmişti.

Son olarak mayıs ayına ilişkin rakamlar açıklanmış ve TÜİK enflasyonu aylık bazda yüzde 2,98, yıllık bazda ise yüzde 73,50 olarak duyurmuştu. Aynı aya ilişkin ENAG açıklamasında ise enflasyonda aylık bazda yüzde 5,56, yıllık bazda ise yüzde 160,76 artış yaşandığını belirtmişti.

AÇLIK SINIRI 6 BİN 300 LİRANIN ÜSTÜNDE

Asgari Ücret Komisyonu'nda işçileri temsilen yer alan TÜRK-İŞ, haziran ayına ilişkin yayımladığı raporda açlık sınırını 6 bin 391 TL, yoksulluk sınırını ise 20 bin 818 TL olarak açıklamıştı.