Kocaeli’ni, sanayi kenti olmasının yanına kültür ve sanat kenti yapma iddiasıyla yerel yönetimlere gelen ve 2004’ten bu yana devam ettirdikleri güç ile bunu henüz başaramayan AKP’li yönetimler, beklenmeyeni yaptı ve ‘çakma fuarlar kenti’ unvanını kazandırdı.
Çakma Fuarlar diyorum, çünkü, son günlerde yerel medyada ‘’Kocaeli Fuarı 50. Kez açılıyor’’ başlıklı haberler görülmeye başlandı.
1966 yılında Kocaeli Sanayi Sergisi adıyla başlayan fuarcılık hareketi, çok uzun yıllar kentin ekonomik, sosyal, kültürel ve hatta siyasal yaşamına dinamizm kazandıran noktada olmuştu. Ama, o fuar, ne yazık ki artık sözünü ettiğim bu anonim kimliğinden çok uzaklarda, ‘panayır’ ötesine geçemeyen bir noktaya getirilmiştir. (Bu durum, AKP’nin sosyal tercihleri yüzünden böyledir.)
Yıllarca 28 Haziran’da fuarın açılışını bekleyen kent halkı, akşamları akın akın o alana gider, eğlenir, sosyalleşir ve yaşamın farklı bir yüzünden kendine pay çıkartarak evine mutlu biçimde dönerdi.
Bunu yaparken, ekonomik sınıf farklılığını da hissetmezdi…
Ancak, AKP ile başlayan dönemde, eğlence sektörüne şaşı bakış dolayısıyla fuar bilinçli biçimde köreltildi ve kent halkının yaşamını renklendiren bir zemin olmaktan çıkartıldı. Yerine, kimsenin uğramadığı atıl bir alan haline dönüştürüldü.
Bu boşluk, elbette sadece eskiye özlem duyanları değil, politikanın bizatihi uygulayıcısı olan AKP zihniyetinin sahiplerinden bir bölümünü de rahatsız etti ki, ülkede önemli sayılan bir fuar etkinliği çökertildikten sonra yerine hangar gibi kapalı bir alanda, 3-4 gün süren ‘çakma fuarlar’ icat edildi.
Gelelim ‘çakma fuarlar’ meselesine…
Yerel yönetimleri 2004 yılında ele geçirdikten sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) adıyla oluşturdukları, ancak hiçbir akademik özelliği olmamasına rağmen ‘HALK AKADEMİSİ’ sloganıyla propagandası yapılan bu kurslar, aslında sadece çekirdekten meslek edindirmeyi amaçlıyor.
İşte, o kursların bu yılki genel sergisi 3 gün önce açıldı…
Uyanık AKP’liler, bu sergiyi alan itibarıyla 50 yıl önce sanayi sergisi olarak açılan sonra da Kocaeli Kültür, Sanat ve Eğlence Fuarı diye anılan yerde açtığı için ‘’Kocaeli Fuarı 50. Kez açılıyor’’ başlığıyla propagandasını yaptı.
Açılan serginin geleneksel Kocaeli Fuarı ile bir bağı olmamasına rağmen utanmadan halka söylenen yalana inanılması beklenerek gerçekleştirilen bu sergi, kent tarihi için yüz karasıdır.
Yetmiyor, Kocaeli Kültür, Sanat ve Eğlence Fuarı diye anılan alan, Ramazan ayı içerisinde ‘’sohbet, şiir dinletileri, konser, tiyatro oyunları ve çocuk eğlenceleri’’nden oluşan ‘’Dini yayınlar konsepti’’ ile kent halkına açık tutulacak.
Tam bir gericileştirme operasyonu.
Kent halkına, gerici, ırkçı, faşist ve piyasacı bir kültürü dayatan AKP zihniyeti, diğer çakma fuarlarla da sermayeyi avucunun içinde tutma operasyonunu sürdürüyor.
Sermayenin de ağzının sularını akıtan diğer çakma fuarlara gelince…
26 Mayıs Perşembe günü 3. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK 2016) adıyla bir fuar daha açıldı. O hangar gibi yerde açılan bu fuardan beklenti binlerce yeni iş görüşmesi olanağı yakalayan sermaye gruplarına daha fazla sömürü alanı açılmasına öncülük etmektir.
Kısacası, kent halkına hiçbir yararı olmayan çakma fuarlardan birisidir…
Kent halkına yarar sağlayan, sözde okuma alışkanlığını geliştirdiği iddia edilen bir kitap fuarımız da var. Bu yıl 8. Kocaeli Kitap Fuarı adıyla 14 Mayıs’ta açıldı, 22 Mayıs’ta sona erdi.
Konsepti, bedelsiz verilen stantlarda yayınevlerinin kitaplarını sergilemesi, ünlü yazarların söyleşi ve imza günleri etkinliklerinde okurla buluşması olarak izah edilebilir. Kısacası, biraz kültürel aktivasyon çokca da eğlence.
Çünkü, o fuar kapandığında, Kocaeli’nde okuma alışkanlığını sürekli hale getirip o alışkanlığı yaygınlaştırıcı teşvik adımları atılmıyor. Yerel yöneticilere ‘’Kentte kitap satan kaç dükkan var’’ diye sorsanız, yanıt alamazsınız. Çünkü, o kadar iddialı bir fuara rağmen kentte bilgi donanımını artıran, entelektüel kültürü yaygınlaştıran ne kitapevi, ne benzer bir etkinlik, ne de öyle bir zihniyet var.
Kocaeli Kitap Fuarı, yılda 7-10 gün arasındaki bir etkinlikle, halkı okumaya teşvik edeceklerini düşünen gerici zihniyetin bu alanda tahakküm kurma hevesinden başka bir anlam taşımıyor.
O yüzden de, çakma fuarların en önemlisidir.
Diğerlerine gelince…
Doğu Marmara İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı (İDEV) bunlardan birisi. Kocaeli Ticaret Odası öncülüğünde 3-6 Mart arasında açılan bu fuar 4 gün süreyle gezilebildi.
Bu yıl 3.’sü açıldı ve de kendi halinde bir etkinlik olarak anılmasının ardından kapandı.
İş hacmi, kentin ekonomik ve sosyal yaşama katkısı bilinmiyor. Ya da gerçek verileri bilinmiyor.
Devam edelim…
Sözde, kente fuar organizasyonları kazandırmaya devam eden Kocaeli Ticaret Odası (KOTO); bu kez Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) ile yaptığı işbirliği neticesinde, 20- 23 Ekim tarihlerinde İNTEMAK Fuarı düzenleyecekmiş. Bu fuar kapsamında, yurt içinden ve yurtdışından pek çok akademisyenin ve uzmanın katılımıyla gerçekleştireceği 6. Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Kongresi (NO-DIG TURKEY) ile 3. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu (WATER LOSS FORUM TURKEY) etkinlikleri de Kocaeli’ne taşınacak. Bu sayede daha çok sayıda firmanın fuarda katılımcı olarak yer alması ile daha nitelikli ziyaretçinin fuara gelmesi temin edilecekmiş.
Tabi, bir de KOTO’nun Altyapı İnşaat Fuarı (INFRATURK) var.
Eh, bu kadar fuarla iç içe yaşamak pek de kolay olmasa gerek. Elbet bir gün kent halkına yol su ve elektrik olarak dönecektir bu fuarlar.
Yoksa, gerçekten çakma fuarlar olarak kalacak ve düzenleyicileri de çakma işadamları olarak anılacak…