Yandaşta 'kriz' manşeti: Onlar bile şaşırdı
AKP'nin müdahaleleri yandaşa bile 'kriz' manşeti attırdı.
AKP'nin tüm alanlara yönelik hızlı dönüşüm saldırılarına kendi cenahı bile hayret ediyor. Yandaş gazete, akademideki müdahaleleri sorgulayıcı ifadelerle manşetine taşıdı.
YANDAŞ BİLE SORGULADI
Akademik personelin ihracı' yetkisi ve akademiye müdahalenin daha da kolaylaştırılması, yandaş gazetelerde bile manşete girdi. 'OHAL sonrası ihraç krizi' manşetiyle çıkan yandaş Türkiye gazetesinde, sunulan yasa teklifi ile üniversiteden ihraçların ne kadar basitleştirilmek istendiği işlendi.
Akademiye dönük saldırı yandaşın satırlarında böyle haberleştirildi:
"İHRAÇ YETKİSİNİ KİMSE İSTEMİYOR
OHAL sonrası düzenlemeleri içeren yasa teklifinin Meclis'e sunulmasıyla Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) yargıya gerek duymaksızın akademisyenleri ihraç edebilme yetkisi verilmek istendi. YÖK ise "atamasını yapmadığımız akademik personelin ihracını da doğru bulmuyoruz" ifadesiyle gözlerin rektörlere çevrilmesine yol açtı.
YÖK'ten gelen itiraz üzerine gözlerin çevrildiği rektörlerden ise konuya ilişkin açıklama geldi. İki binin üzerinde öğretim görevlisi üyesi bulunan ve Türkiye’deki bütün rektörlerle iletişim halinde olan Üniversiteli Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği (ÜNDER); konu üzerine açıklamalarda bulundu. ÜNDER'in açıklaması şu şekilde:
'REKTÖR MUHALİF GÖRDÜĞÜNÜ KANUN YETKİSİNE DAYANARAK İHRAÇ EDEBİLECEK'
"Bugünlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen kanun teklifine göre rektörlere ihraç yetkisi verme tartışılmaktadır. Bu durumda rektör istemediği muhalif gördüğü veya eleştirdiği bir öğretim elemanını kanun yetkisine dayanarak üniversiteden ihraç edebilecektir."
'ÖNCE REKTÖRLERİN MEVCUT YETKİLERİ MİNİMİZE EDİLSİN'
"Denetim mekanizması tamamen ortadan kalkar. Rektör bir kadroda istemediği birini direkt atar. Belli bir gruba bir aidiyet hissi oluşacağı için istediği adamı tutup istemediğini ise bir kalemle gönderebilecek. Birini tutup diğerini diğerine farklı bir işlem uygulayabilecek. Burada üniversitelerin toplum nezdinde olan bakışına gölge düşürür. Eskiden bir öğretim görevlisi atıldığı zaman rektör bunu YÖK istedi deyip işin içinden kurtuluyordu.
Şimdi o da ortadan kalkacağı için rektör ve diğer görevliler arasında güvensizlik tamamen zirveye çıkacak. Bütün bunların yanına mevcut haklarıyla rektörün birçok yetkisi zaten bulunuyor. Öncelikle bunların minimize edilmesi gerekir."