Yandaşa peşkeş: 'Lüleburgaz halkını zehirleyecek asfalt tesisine kim izin verdi?'

Yandaşa peşkeş: 'Lüleburgaz halkını zehirleyecek asfalt tesisine kim izin verdi?'

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu tarafından konuya ilişkin “Lüleburgaz halkını zehirleyecek asfalt tesisine kim izin verdi?” başlığıyla bir açıklama yapıldı.

İleri Haber

“Beşli çete” üyesi Kolin İnşaat’ın Kırklareli Lüleburgaz’daki usulsüz asfalt plent tesisi projesine Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu’ndan tepki geldi. Yapılan açıklamada, “Bilimin gösterdiği ışık doğrultusunda, halkın sağlığını, kanun ve yönetmelikleri de dikkate alarak Bu duruma göz yumanları, halkın sağlıklı bir hayat sürebilmesi adına göreve çağırıyoruz” denildi.

Kamuoyunda “beşli çete" olarak bilinen şirketler arasında yer alan Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi Turgutbey Köyü’nde asfalt plent tesisi açmak çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Süreç devam ederken alanda inşaat faaliyeti de başlatıldı.

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu tarafından konuya ilişkin "Lüleburgaz halkını zehirleyecek asfalt tesisine kim izin verdi?” başlığıyla bir açıklama yapıldı.

‘HAYATI YAŞANMAZ HALE GETİRECEK’

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Lüleburgaz’ın kuzeyinde, Turgutbey köyü ile Lüleburgaz Belediyesi tam sınırında kurulan Asfalt Plent Tesisi ile Lüleburgaz’daki hayat yaşanmaz hale gelecektir. Lüleburgaz yerleşim yerine merkezine 2 km. mesafede, kuzey rüzgarlarına açık, tüm atıkların taşınacağı bir tesis kuruldu. Bu tesisten çıkan gaz, toz, kül ve zehirli dumanların hepsi kuzeyden esen rüzgarlar ile Lüleburgaz halkını zehirleyecektir. Sıvı atıkları ise çevredeki tarım arazileri ve en yakındaki, Kaynarca ve Poyralı dan doğup Lüleburgaz a gelen dereleri zift akar duruma getirecektir.

Bu tesis kurulurken, Kırklareli Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım Müdürlüğü ve Lüleburgaz Kaymakamlığına herhangi bir bilgi verilmemiştir. Hukuksal hiçbir izin alınmadan kurulmuştur. Anayasa, yasalar ve bu tür tesisleri kurma yönetmeliklerine uyulmamıştır. Görüldüğü gibi  ‘’biz yaparız hukuk arkadan gelir’’ anlayışı uygulanmıştır. Bu durum ülkemizdeki hukuk tanımazlığın açık bir göstergesidir.

Tesisin kurulduğu bölge; milyonlarca yılda oluşmuş, alüvyon ova toprağı olan 1. Derecede tarım toprağıdır. Bu tesis, Istırancalar’dan doğup bu verimli arazinin altından geçen yer altı suları Ergene Havzasını besleyen yer altı kaynak sularını da zehirleyecektir. Bu bölge aynı zamanda deprem kuşağı olan ülkemizde, Lüleburgaz Deprem Toplanma ve İskan Alanı olarak belirlenen arazidir.

Tesisin hemen yanı başında, Lüleburgaz halkının, düğünlerini yaptığı, düğün salonu, kır bahçesi ve restoran vardır. Aynı zamanda hemen yanı başında, gıda üretim ve depolama tesisi bulunmaktadır.

Bu tür tesisler, gıda üretim ve depolama alanları ve insanlara hizmet veren sosyal tesislerin yanına kurulamayacağını belirten yasa ve yönetmelikler yok sayılmıştır.

Bu tesisten çıkacak olan duman ve zehirli gaz ve partiküller, Lüleburgaz da yaşanan kanser vakalarında patlama yaratacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bu tesisin faaliyete başlamadan sökülüp farklı bir yere kurulması elzem bir durumdur.

‘BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLACAK’

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk YORULMAZ’ın asfalt tesislerinin çevreye, tarım alanlarına, hayvanlara, yakın çevresinde yaşayan halka ve bu tesislerde çalışanlara nasıl etki yaptığını bilimsel bir çalışma ile ortaya koyan raporu da siz değerli Lüleburgaz halkı ile paylaşmak istiyoruz. Bu rapora göre;

Asfalt, ham petrolün damıtılması sonucu artık ürün olarak ya da taşkömüründen bir yan ürün olarak malzemelerdir. Asfaltın içerisinde uçucu organik ve parafinik bileşikler, karbon, karbon monoksit, sülfür, azot oksit, çeşitli yağlar, polisiklik aromatik hidrokarbonlar  (PAH), hekzan, fenol, formaldehit, arsenik, kadmiyum gibi birçok kimyasal ve ağır metaller bulunur.

Asfalt ısıtıldığında buharlaşarak bu kimyasal maddeler havaya karışır. Böylece ortamda bulunan kişiler tüm bu zararlı kimyasal maddelere maruz kalır. Bu kimyasal maddeler aynı zamanda hava yolu ile taşınarak çevrede bulunan bitki ve hayvanlara da ulaşarak zararlı insan dışındaki canlılara ve ortamdaki toprak ve sulara da taşınır. Bu sayılan zehirli ve kanserojen maddeler, yağmur suyu veya başka yollarla suya karışarak, bitkiler, hayvanlar, yaban hayatı ve su canlıları ve tüm çevre için ciddi tehlikeler oluşturur. Zararlı kimyasallar bu yollarla da insanlara ulaşabilmektedir.

Bu maddelerin her biri pek çok hastalığa neden olmaktadır. Asfalt dumanlarına maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri arasında baş ağrısı, deri döküntüsü, duyarlılaşma, yorgunluk, iştah azalması, boğaz ve göz tahrişi, öksürük, başta akciğer olmak üzere bazı kanserler de yer almaktadır.

ABD’de ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarda; sıcak asfalt döküm işçilerinde yapılan araştırmalarda; akciğer ve diğer kanser türlerinde, bronşit, amfizem, astım ve karaciğer sirozu gibi hastalıklarda %95’e varan artışlar gözlenmiştir. Sıcak karışım asfalt yapılan tesisler ile yakın çevresinde çalışanlar, asfaltlı taşıyanlar, yollara serenler, silindir ile sıkıştıranlar da büyük risk altındadırlar. PAH gibi bazı maddeler DNA’da da bozulmalara yol açabilmektedir.

Asfaltlardan yükselen ısı ve gazlar hava akımları ile yayılarak bölge sakinleri tarafından da solunmakta ve özellikle çocuklar, gebeler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere, tüm toplumda hastalık riski oldukça yükselmektedir.

‘GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’

Tüm bu zararlı etkilerden hem tesiste çalışanlar, hem çevredeki başta insanlar olmak üzere insan ve hayvan için kullanılan besin olarak kullanılan bitkiler, hayvanlar diğer canlılar, su, toprak ve tüm ekosisteme olan etkilerini minimuma indirebilmek için;

- Tesisin yeri tüm bu etkileri yerleşim yerlerinden, hayvan yetiştirilen alanlardan, tarımsal alanlardan, yüzeysel ve yer altı su kaynaklarından güvenli uzaklıkta olacak biçimde seçilmelidir.

- Tesisteki gaz atıklar filtre edilerek havaya karışması engellenmelidir.

- Depolama alanlarından yağmur vb. gibi yollarla asfalt ve içindeki kimyasalların yüzeysel ve yer altı su kaynaklarına, tarımsal alanlara karışması engellenmelidir.

- Tesisin yeri, hakim rüzgarların emisyonları yerleşim yerine doğru taşımayacağı biçimde seçilmelidir.

- Karayollarında seyretmekte olan taşıtlarda bulunan kişilerin emisyonlardan etkilenmemesi için karayollarına olan mesafe ve hakim rüzgar yönü dikkate alınarak seçilmelidir.

- Tesis mevzuata uygun biçimde çalışması açısından düzenli biçimde denetlenmeli, kurallara uyulmaması durumunda yaptırımlar zaman geçirmeden uygulanmalıdır.

Bilimin gösterdiği ışık doğrultusunda, halkın sağlığını, kanun ve yönetmelikleri de dikkate alarak bu duruma göz yumanları, halkın sağlıklı bir hayat sürebilmesi adına göreve çağırıyoruz.

DAHA FAZLA