Windows dayatması mahkemeden döndü

İtalya'da mahkeme bilgisayarla yüklü gelen Windows’un lisans bedelinin kullanıcıya geri ödenmesine hükmetti.

(İleri - Bilim) Geçtiğimiz hafta La Repubblica gazetesi, bir dizüstü bilgisayar kullanıcısının satın aldığı Hp marka bilgisayardaki Windows lisans bedelinin ona geri ödenmesi gerektiği kararına vardı. Hakimler kişisel bilgisayarların özgür olmayan işletim sistemleri ile birlikte satılmasının “dayatmacı dağıtım şeklinde bir ticari politika” olduğuna hükmettiler. Bilgisayar ile işletim sisteminin bu şekilde bağlı olmasının, uyumluluk gereği kullanıcıları daha sonra da özgür olmayan yazılımlar yüklemek zorunda bıraktığı sonucuna vardılar. Mahkeme bu pratiğin “tekel eğilimli” olduğuna hükmetti.

Avrupa Özgür Yazılım Vakfı başkanı Karsten Gerloff, “Bu kararı selamlıyoruz, ancak oldukça gecikmiş bir karar” dedi. Gerloff, “Hiçbir satıcı kullanıcılara özgür olmayan yazılımları dayatmamalı” dedi. Özgür Yazılım Vakfı, kullanıcıların rızaları olmaksızın Microsoft’a ödemek zorunda kaldıkları bu “Windows vergisine” karşı uzun süredir mücadele ediyordu. Vakıf, bir wiki sayfasında farklı ülkelerdeki Windows bedelinin geri alınması ile ilgili deneyimleri ve kazanımları tutuyor.

2008’da Pardus Kullanıcıları Derneği’nin Başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi avukat Nihat Karslı, aynı şekilde Windows işletim sistemi yüklü olarak kişisel bilgisayar satan satıcıları dava etmişti ve davayı kazanmıştı. Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’nin kararıyla satıcı firma, faizi ile birlikte Windows linsans bedelini Karslı’ya ödemek zorunda kalmıştı.

DAHA FAZLA