Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

BÜYÜME SONRASI: KAPİTALİZMDEN SONRA YAŞAM – TIM JACKSON

Tim Jackson’ın iddialı ve kışkırtıcı kitabı, bize kapitalizmin ötesinde, anlam ve ilişkiler yaratma arayışının kâr ve iktidar arayışına baskın geleceği bir dünyayı tahayyül etme cesareti veriyor. Büyüme Sonrası, sistem değişikliği için yazılmış bir manifesto olduğu kadar insanlığın içinde bulunduğu açmazlar üzerine derin tartışmaların da fitilini tutuşturacak bir girişim.

KÜNYE: Büyüme Sonrası: Kapitalizmden Sonra Yaşam, Tim Jackson, çeviren: Akın Emre Pilgir, Ayrıntı Yayınları, 2023, 256 sayfa.

TEK İNSANIN DEĞERİ – HALDUN TANER

Haldun Taner’in düzyazı kitapları serisi yeni derlemelerle sürüyor. Tuncay Birkan’ın hazırladığı “Tek İnsanın Değeri” 1955-1986 yılları arasında Tercüman, Milliyet gazeteleri ve başka yayınlarda çıkmış yazılardan oluşuyor. Arada Bir, Devekuşuna Mektuplar, Hak Dostum Diye Başlayalım Söze, Perşembenin Gelişi başlıklı gazete köşelerinde güncel konuları, çağın getirdiği toplumsal sorunları eleştirel, hoşgörülü ve esprili bir yaklaşımla ortaya koyuyor Haldun Taner. Kadın-çocuk, aşk-evlilik, saygı-sevgi, gençlik-yaşlılık, insan-hayvan, geçmiş-gelecek, mutluluk-umut, özel günler-tatiller gibi pek çok insani konu ve toplumsal olguyu geniş bir kültürel çerçevede irdeliyor.

KÜNYE: Tek İnsanın Değeri, Haldun Taner, hazırlayan: Tuncay Birkan, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 224 sayfa.

TİRANA ÖVGÜ – GIORGIO MANGANELLI

20. yüzyıl İtalyan edebiyatında dilde deneyselliğe açık, dışavurumcu bir yazar olarak öne çıkan Giorgio Manganelli, Tirana Övgü’de sözü, yazmaktaki tek amacı “para kazanmak” olan Soytarı’ya veriyor. Yazarın daha önceki eserlerinde de kendini gösteren Soytarı, bu sefer romanın başından sonuna kadar sahnede. Kendi “tiranik” Tanrı-editörünü arayan ve onu eseriyle ilgili ikna etmeye çalışan Soytarı, bir yandan da tüm tiranlarla dalga geçiyor. İçinde başka romanların izlerini de barındıran bu metin, varoluşun ve yaratılışın doğasını sorgularken, bir yandan da gerçek tiranın kim olduğuna dair sorular ortaya atıyor. Editörle okurun birbirinin yerine geçtiği, yazarın da onları eğlendirmekle görevli bir soytarı kimliğine büründüğü, Manganelli dünyasından sembollerle dolu bir roman.

KÜNYE: Tirana Övgü, Giorgio Manganelli,çeviren: Burcu Yılmaz,Everest Yayınları, 2023, 136 sayfa.

ODA MÜZİĞİ – JAMES JOYCE

Joyce, usta bir roman yazarı olarak tarihe geçse de aynı zamanda şarkı söylemeyi seven, müzikle içli dışlı bir şairdi. Özellikle yirmili yaşlarında müziğin hayatında önemli bir yer kapladığı dönemde, otuz altı aşk şiirinden oluşan ilk kitabı Oda Müziği’ni yayımladı. Joyce’un şiirlerinin bir araya geldiği bu derlemede ise Oda Müziği’nin yanı sıra ikinci şiir kitabı Bi’tekliğe Dans Pabuçları ve buna ek olarak “Ecce Puer”, “Engizisyon” ve “Havagazı” gibi diğer bağımsız şiirleri de yer alıyor. Oda Müziği: Toplu Şiirler, şair James Joyce’un hayatında yer eden iç sesler ile dış seslere kulak verebildiğimiz bir albüm.

KÜNYE: Oda Müziği: Toplu Şiirler, James Joyce, çeviren: Fuat Sevimay, İthaki Yayınları, 2023, 72 sayfa.

IRINA’YA GÖRE ŞEFFAFLIK – BENJAMIN FOGEL

Benjamin Fogel; bilimkurgu, distopya ve polisiye gibi türleri bir potada eriten romanında, gerçekleşmesi kulağa tüyler ürpertici derecede yakın gelen geleceğin portresini çiziyor. Irina’ya Göre Şeffaflık, 1984’ün korkularını 2058’e taşıyan etkileyici bir roman.

KÜNYE: Irina’ya Göre Şeffaflık, Benjamin Fogel, çeviren: İpek Ortaer Montanari, İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 288 sayfa.

ARSIZ YEŞİLLİK - BENJAMÍN LABATUT

Şilili yazar Benjamín Labatut Arsız Yeşillik’i meydana getiren metinlerde dünyanın gidişatını değiştirirken insanlığı uçurumun kıyısına getiren bilimcilerin beklenmedik esin kaynaklarına, uçsuz bucaksız saplantılarına, deha ve deliliklerine büyüteç tutuyor. 2021 Uluslararası Booker Ödülü ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülü finalisti Arsız Yeşillik bilimin hem kişisel hem de kitlesel ölçekteki yaratıcılık ve yıkıcılığına dair benzersiz bir anlatı.

KÜNYE: Arsız Yeşillik, Benjamín Labatut, çeviren: Saliha Nilüfer, Can Yayınları, 2023, 176 sayfa.

ŞİİRLER & ANLATILAR – PABLO PICASSO

Bu kitapta, Pablo Picasso’nun sanat ve sanatçı üzerine daha önce okumadığımız görüşlerini ve Daniel Henry Kahnweiler ile arasındaki farklı zaman ve mekânlarda geçen tüm diyalogları okuyacağız. Bu kitapta ayrıca Picasso’nun şair yönüyle tanışacaksınız.

KÜNYE: Şiirler&Anlatılar, Pablo Picasso, çeviren: Cavit Mukaddes, Simurg Art Yayınları, 2023, 61 sayfa.

DAĞLAR TAŞLAR TANIĞIMDIR – SEVİM ÇİÇEK

Geleneklerin, yoksunlukların, şiddetin egemen olduğu bir coğrafyanın insanları. Sokuldukları cendereler, o sıkıntıların içinden çıkamama halleri, kimi zaman isyan edişleri ve çözüm arayışları.

Sevim Çiçek az yazılmış hayatları çok yakından tanıyor olmalı ki bu kadar sahici ve sarsıcı anlatıyor. O insanların yaşadığı dünyanın havasını, suyunu, soluğunu bu denli güçlü ve etkileyici biçimde anlatmak kolay değil. Ustalık eseri bir dille yazılmış bu öyküleri yerel olanın sesini duyarak okuyacaksınız. Sevim Çiçek’in uzun yıllar içinden getirdiği hikâyeler aynı zamanda bir yazarın sahip olduğu birikimin ne denli önemli olduğunu da gösteriyor. O çok iyi bir hikâye anlatıcısı. Dağlar Taşlar Tanığımdır hak ettiği okuru bulduğunda belleklerden silinmeyecek.

KÜNYE: Dağlar Taşlar Tanığımdır, Sevim Çiçek, Notos Kitap, 2023, 160 sayfa.

ARKADAŞLIĞIN PAYTAK ADIMLARI – FATMA NUR KAPTANOĞLU

Karla kaplı yolların buluşturduğu iki arkadaşla tanışın: Akça ve Pinku! Akça, yoğun kar yağışı nedeniyle okula gidemiyor. Evde, canı sıkılıyor. Pinku ise sadece çok kar varken okula gidebiliyor. Farklı koşullarda hayat süren bu ikilinin yolu kesişecek ve kış soğuğunda sıcacık bir dostluk başlayacak.

KÜNYE: Arkadaşlığın Paytak Adımları, Fatma Nur Kaptanoğlu, resimleyen: Rüya Erkan Öcek, Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023, 48 sayfa.

MERCAN ADASI – ROBERT MICHAEL BALLANTYNE

Mercan Adası, bir serüven hikâyesi anlatmanın yanında Viktorya dönemindeki kolonyal sistemi ve Hıristiyanlığın yayılışını da ele alan bir başyapıt. Şiddetli bir fırtına yüzünden gemileri batan Ralph, Jack ve Peterkin bir adaya sığınır. Hayatta kaldıklarına sevinmeye fırsat bulamadan, buranın bir ıssız ada olduğunu anlamalarıyla daha çetin bir hayatta kalma mücadelesi başlar. Balık avlamakla, sandal yapmakla geçen günler, adalarını bir cennete çevirmeleriyle yerini mercan resiflerinde keyif çatmaya, dalgıçlık yapıp suyun altındaki güzellikleri keşfetmeye bırakır. Fakat adaya korsanların gelmesiyle cennetleri bir anda cehenneme döner. Mercan Adası’nın ünü, edebiyat tarihinde sıklıkla rastlanan Robinsonadların en özgün örneklerinden biri olmasıyla ve Ballantyne’ın keskin betimleme gücü sayesinde günümüze kadar ulaşıyor.

KÜNYE: Mercan Adası: Bir Büyük Okyanus Hikâyesi, Robert Michael Ballantyne, çeviren: Ali Benice, İletişim Yayınları, 2023, 308 sayfa.

DAHA FAZLA