Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

AKİM SEVGİLİM – FÜRUZAN

Kitaba adını veren öykü “Akim Sevgilim”, teyzeleri Mihriban ile Keriman arasında kalmış Gönül adlı kızın gözünden anlatılıyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Erenköy’de bir köşkte üç kız kardeş arasında yaşanmış kıskançlıklar, çatışmalar ve kırık bir aşkın hikâyesi “Akim Sevgilim”. Soylu ve varlıklı ailenin kızı, “küçük teyze” Keriman’ın genç bir göçmenle, bahçıvan Akim’le yaşadığı gizli ilişki aileyi çekip çeviren büyük teyze Mihriban tarafından bozulur. Tutkulu bir sevda kasvetli bir aile çatışmasının kurbanı olunca umutlar söner ve yerini derin öfke kaplar.

Yoksulluk, yoksunluk, güzellik, sevgi, tutku, sınıfsal ve kültürel çatışma, bireysel ve toplumsal dram… Hepsi Füruzan’ın yarattığı sarsıcı öykülerde vücut buluyor.

KÜNYE: Akim Sevgilim, Füruzan, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 136 sayfa.

DAD – SELAHATTİN DEMİRTAŞ

“Başlangıçta koku biraz zorluyordu. Kanıksadım ama. Hatta seviyorum artık bu kokuyu. Yanık gibi. Hayatın gerçek kokusu. Şehir çöplüğü gibi kokuyor diyesim var fakat burası zaten şehir çöplüğü. Beş aydır burada yaşıyorum. Tamı tamına dört ay on sekiz gün. Duvara astığım kocaman bir kartonum var, her gün için bir çentik atıyorum üzerine, mahpuslar gibi. Çok rüzgâr olduğunda duvardan düşüyor. ‘Evim’ günün birinde tümden uçup giderse şaşırmam.”

Selahattin Demirtaş, bu yeni öykülerinde okurlarını benzersiz bir seyrana çıkarıyor: İstanbul çöplüğünden adliye koridorlarına, lüks villalardan vergi dairelerine, ıssız adalardan tımarhanelere uzanan; yer yer bilimkurgu ya da absürt komediye bürünen; yanlış anlamalarla, gıllıgışlı ihanetlerle, harika fantezilerle örülü; insan ruhunun gizemli dehlizlerinde acı ve tatlı kahkahalar attıran düşsel bir cümbüş. Kemerlerinizi bağlayın…

KÜNYE: Dad, Selahattin Demirtaş, Dipnot Yayınları, 2023, 152 sayfa.

ALO, HARİKA HANIM, NASILSINIZ? – TARIK DURSUN K.

Tarık Dursun K., son dönem romanlarından Alo, Harika Hanım, Nasılsınız?’da yalnız insanlar üzerinden duygu durumlarını, bakış açılarını, mahremiyet kavramını ve sınırları tartışmaya açıyor. Yalnızca bir kadın ve bir erkeğin telefon konuşmalarına dayanan ve odağına bireyi alan roman, yazarının diyalog kurmadaki hünerini ortaya koymakla birlikte toplumsal grupların yaşam mücadelelerini ele alan Tarık Dursun K. romanlarından ayrılarak farklı bir yere konumlanıyor.

KÜNYE: Alo, Harika Hanım, Nasılsınız?, Tarık Dursun K., İthaki Yayınları, 2023, 192 sayfa.

ÖBÜRKÜLER – MAHİR ÜNSAL ERİŞ

Mahir Ünsal Eriş’in 2017 tarihli romanı, ülkenin çok partili döneme geçiş yıllarında Fahrettin Bey ve ailesinin, bir tanıdıklarının yardımıyla Niğde’den İstanbul’a göçünü konu alıyor. Uzun ve hayli meşakkatli bir yolculuğun ardından ailesini Arnavutköy’de bir köşke yerleştiren Fahrettin Bey, akabinde bir yandan ailesini kollarken bir yandan da tayin olduğu memuriyetteki görevine alışmaya çalışır. İlk defa büyükşehir gören ailenin diğer bireyleri ise hem çevrede karşılaştıkları esrarengiz kimseler hem de kâh köşe başlarında kâh köşkün kuytularında vuku bulan korkutucu hatta doğaötesi olaylar karşısında büyük korku yaşar. Edebiyatımızın belli başlı klasiklerine göndermelerle dolu, hüzünlü olduğu kadar gerilimli ve sürprizli bir hikâye anlatan Öbürküler, taşradan büyükşehre göçüp kaybolan, yabancılaşan insanların suretinde görmezden gelinen öbürküleri ve alttan alta da tarihin yutup öğüttüğü diğer “öbürküler”i konu alıyor.

KÜNYE: Öbürküler, Mahir Ünsal Eriş, Can Yayınları, 2023, 120 sayfa.

ALTI KİŞİ YAZARINI ARIYOR – LUIGI PIRANDELLO

Altı Kişi Yazarını Arıyor, modern tiyatronun öncü isimlerinden, Nobel ödüllü Luigi Pirandello’nun unutulmaz oyunlarından yapılmış bir seçki. İtalyan halk geleneğine ait öğeleri doğaçlama anlatım tarzıyla işleyen, çağdaş tiyatroya özgü teknikleri yaratıcı sahne düzenlemeleriyle buluşturan Pirandello deneysel ve özgün tarzıyla tiyatroya yeni bir soluk getirmiştir. Pirandello’nun en bilinen oyunu Altı Kişi Yazarını Arıyor’un yanı sıra IV. Henri, Liolà ve Size Öyle Geliyorsa Öyledir’i içeren bu seçkide kendini imparator zanneden bir karakterin trajedisinden aile dramlarını canlandırmak için tiyatro sahnesine çıkan “altı kişi”nin hikâyesine dek sanatla gerçeklik arasındaki gerilime dair özgün çeşitlemeler ve parlak çözümler yer alıyor. Altı Kişi Yazarını Arıyor, çağdaş tiyatronun köşe taşlarından biri.

KÜNYE: Altı Kişi Yazarını Arıyor, Luigi Pirandello, çeviren: Necdet Adabağ, İletişim Yayınları, 2023, 352 sayfa.

AKIŞKAN MODERNİTE – ZYGMUNT BAUMAN

Bauman, Akışkan Modernite’de donanım odaklı “ağır” ve “katı” moderniteden yazılım tabanlı “hafif” ve “akışkan” moderniteye nasıl geçtiğimizi inceliyor. Bu geçişin insanlık durumunun tüm yönlerine derin bir değişiklik getirdiğini ortaya koyan Bauman, müşterek insan yaşamına anlam katmaya yarayan beş temel kavramın –özgürleşme, bireysellik, zaman/mekân, emek ve cemaat– birbirini izleyen cisimleşmelerinin ve anlam değişikliklerinin izini sürmekle kalmıyor, aynı zamanda değişen sosyal ve politik yaşam koşullarının parlak bir analizini de sunuyor.

KÜNYE: Akışkan Modernite, Zygmunt Bauman, çeviren: Sinan Okan Çavuş, Tellekt, 2023, 296 sayfa.

ARA DİNKJİAN ŞARKILARI – BURCU YILDIZ

Türkiye’de ve Yunanistan’da, Sezen Aksu ve Eleftheria Arvanitaki gibi popüler şarkıcılara verdiği bestelerle müzikseverlerin gönlünde yer edinmiş; İsrail’de hem dini repertuvar içinde kutsal müzik metinlerine hem de popüler şarkılara imzasını atmış; Night Ark ismiyle kurduğu kuartetle Amerika’da, dünya müziği sahnesinin avangard projelerinden birinin yaratıcısı olmuş ünlü besteci ve udi Ara Dinkjian’ın yaşam öyküsünü okumak, eserleri üzerine çalışabilmek eminiz ki bu kitabı edinen müzikseverler için hayli keyifli olacaktır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Ara Dinkjian Şarkıları, bugüne dek yirmi dört farklı ülkede sahne alan, besteleri dünyaca ünlü müzisyenler tarafından on altı farklı dilde kaydedilen ve özgün tarzıyla dünyanın en iyi ud icracılarından biri olan Ara Dinkjian’ın bu renkli kariyeri boyunca ürettiği seksenin üstünde eserin notasını bir araya getiriyor. Müzikolog Burcu Yıldız tarafından kaleme alınan ve çok sayıda fotoğrafla beslenen “Müzikal yaşam öyküsü” de, yolu Dinkjian’la kesişmiş müzisyen dostlarının tanıklıklarının da desteğiyle, sanatçının hayatı ve müziğine dair arka planı ortaya çıkarak, Ara Dinkjian Şarkıları’nı genç müzisyenlere ilham verecek dört başı mamur bir sanatçı kitabı hâline getiriyor.

KÜNYE: Ara Dinkjian Şarkıları, editör: Burcu Yıldız, İngilizceye çevirenler: Bob Beer, Fırat Kaplan, Erkan Ünal, Aras Yayıncılık, 2023, 252 sayfa.

HAVALİMANI ÖRNEKLERİ – ORHAN SEVGİ

Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) raporlarının yazılması, anlaşılması, üzerinde tartışılması ve doğru şekilde değerlendirilmesinin ön koşulu, raporlarda geçen kavram ve terimlerin anlamlarının bilinmesidir. Bu çalışma, tam da bu ön koşula dikkat çekmek amacıyla yapılmıştır. ÇED raporlarında kullanılan kavram ve terimlerin  anlamları, kullanımdan kaynaklı olarak belirsizleştikçe, değiştirildikçe, genişletildikçe ya da daraltıldıkça sonuçları büyük tahribatlara yol açabilecek boyutlarda kaosa neden olmaktadır. Bu çalışmada; ÇED raporlarında yaygın olarak kullanılan 70 civarında kavram ve terimin günlük dilde tanımı, çevre mevzuatı ile doğa bilimlerindeki kullanımları ve anlamları verilmiş; bu kapsamda yaşanan sorunlar örneklerle ortaya konmuştur. Okurlara, konunun önemini daha iyi aktarabilmek için örnekler, kamuoyu tarafından bilinen İstanbul Kanalı ve Havalimanı ÇED raporlarından seçilmiştir. Kitapta, söz konusu kavram ve terimlerle ilgili sorunlar detaylı bir şekilde tartışılırken, ülke genelinde ve özellikle de İstanbul’da yaşanan çevre sorunları konusunda ekoloji bilgileri de verilmiştir. Böylece ÇED raporlarının hazırlanması, değerlendirilmesi ve sağlıklı bir çevredeki yaşam hakkının sağlanması süreçlerine dâhil olan tüm toplum kesimlerinin bilimsel temele dayalı bilgilerle donatılması ve konularla ilgili görüşlerin anlaşılmasına katkı sağlanması beklenmektedir.

KÜNYE: ÇED Raporlarında Kavram ve Terim Kullanımı: İstanbul Kanalı ve Havalimanı Örnekleri, Orhan Sevgi, Bağlam Yayıncılık, 2023, 280 sayfa.

MACERAPEREST BÖCEK BİLİMCİ EVELYN – CHRISTINE EVANS

Evelyn, potansiyelini keşfetmeye meraklı küçük bir kız çocuğu, cesur bir genç, araştırmacı bir kadın! Koşullar ne olursa olsun seçeneklerini doğru değerlendirip harekete geçme cesaretini 1900’lerin dünyasında gösterebilmiş biri. Bu kitap kıymetli bir ömrün hikâyesini rengârenk resimlerle çocuklara sunuyor. Londra Hayvanat Bahçesi’ndeki böcek evini idare eden ilk kadın Evelyn’in hayatı, hedefe doğru kararlı bir şekilde yürümekten, engelleri aşmaktan ve tüm bu yolculuktan keyif almaktan bahsediyor! Böcekleri, doğayı ve insanın dayanıklılığını keşfetmek için…

KÜNYE: Maceraperest Böcek Bilimci Evelyn: Dünyayı Dolaşan Bir Böcek Dostunun Gerçek Hikâyesi, Christine Evans, resimleyen: Yasmin Imamura, çeviren: Zeynep İrem Çeven, Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023, 44 sayfa.

DÜŞLERİNDE GEZEN ŞAİR – NAZLI DENİZ GÜLER

Sevilen yazar Nazlı Deniz Güler’den
uykuyla uyanıklık, düşle gerçek arası şiirler. İpek Kay’ın gerçeküstü desenleriyle renklenen kitap, okurlarını gündüz düşleri görmeye davet ediyor.

“Uyurgezer diyorlar bana,
Desinler aldırma.
Ayakta uyumaktan iyidir düşlerde gezmek,
Şiir bile yazdırır insana.”

KÜNYE: Düşlerinde Gezen Şair, Nazlı Deniz Güler, resimleyen: İpek Kay, Kırmızı Kedi Çocuk, 2023, 48 sayfa.

DAHA FAZLA