Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme hazırladık. Beğeneceğinizi umuyor, keyifli okumalar diliyoruz.

AYNALI - FUAT SEVİMAY

Kenar Mahalle’nin çeşit çeşit yolları, o yollarda kimi iyi kimi kötü, kimi dertli kimi gamsız yolcu. İçlerinde bir şey, biri kalp diyor öteki yürek. Bozacısı hurdacısı, tezgâhtarı işsizi, hademesi öğretmeni, dillisi dilsizi, Yetim’i Leblebi’si, kadını erkeği, genci ve yaşlısı koyun koyuna.

Fuat Sevimay, Aynalı romanıyla insanı tüm yönleriyle ele alırken sonunu kimsenin kestiremeyeceği bir hikâye sunuyor okura. Çarpıcı konusu, ustaca örülmüş kurgusu ve özenli diliyle üstünde durulması gereken, uzun zaman unutulmayacak bir roman.

“Aynalı’dan yansıyan sensin. Zeynep’in kaderi senin kaderin. Kalender’in aşkı senin aşkın. Kaderi ve aşkı sorgulayacaksın. Sorgulamamayı öğreneceksin.Ve sonra yine sorgulayacaksın.Ve sonra.... Ve sonra...”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aynalı, Yazar: Fuat Sevimay, İthaki Yayınları, 2021, 216 Sayfa

İMKANSIZ ÖZERKLİK: TÜRK ŞİİRİNDE MODERNİZM - YALÇIN ARMAĞAN

Sanatçının kendisine sorduğu “sanat, toplum için midir, sanat, sanat için midir” sorusuna verilen cevap, sanatçının “özerk” alanını kısıtlar. İkinci Yeni şiirine gösterilen dirençten yola çıkılarak eleştirel bir “anlatı” kurmayı amaçlayan İmkânsız Özerklik: Türk Şiirinde Modernizm, 1950’li yılların ikinci yarısında Türkçe edebiyatta yaşanan “modernist” dönüşümü anlamak için bu edebiyata verilen tepkilerin nedenlerini sorguluyor. İkinci Yeni’nin özerk bir şiir dili inşa etmesinin bu şiire gösterilen direncin asıl nedeni olduğunu iddia eden Yalçın Armağan, özerklik karşıtlığının hangi saiklerle ve nasıl şekillendiğini göstermeyi deniyor. Yazar, Türkiye modernleşmesinin ilk döneminden başlayarak, kendi hassasiyetleri nedeniyle, edebiyatın ve daha özelde şiirin özerklik karşıtlığı ile kendini var etmeye çalıştığını ileri sürerken, bu karşıtlığın inşası sırasında hangi taktiklerin geliştirildiğini inceliyor. 

İmkânsız Özerklik: Türk Şiirinde Modernizm, İkinci Yeni üzerine çalışanların kendilerini 1950’li yıllarla sınırladığı ve bu şiiri genellikle Batılı referanslarla anlamaya çalıştığı bir ortamda, İkinci Yeni’yi Tanzimat’tan günümüze Türkiye modernleşmesine özgü hassasiyetler açısından yorumlamayı deniyor. Richard Rorty’nin “Bizi olanaklı kılanlar neyi olanaklı kılmakta olduklarını bilemezlerdi” sözüne bağlı kalarak , “bugün”ün içindeki “dün”ün ayrıştırılması ve bu sayede “bizi olanaklı kılan”ın ne olduğunu göstermeyi hedefliyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İmkansız Özerklik - Türk Şiirinde Modernizm, Yazar: Yalçın Armağan, İletişim Yayıncılık, 2021, 175 Sayfa

KORKU VE TİTREME - GULAM HÜSEYİN SAEDİ

Modern İran edebiyatının en önemli isimlerinden olan Gulam Hüseyin Sâedi, bu kez Korku ve Titreme’yle gerçekçilikle büyülü gerçekçiliğin iç içe geçtiği bambaşka bir iklime götürüyor okuru. Balıkçılıkla geçinen küçük bir kıyı köyünde yaşanan gizemli olaylar yer alıyor Korku ve Titreme’de. Deniz kültürünün yaşamını biçimlendirdiği köy halkı kimi zaman komik, kimi zaman üçkâğıtçı, kimi zaman da çocukça bir saflıkla ama hep cahilce ve korkuyla hareket ediyor. Durağanlığın bile kendince bir tempo yarattığı gündelik hayat, sahile demirleyen tuhaf bir gemiyle birlikte değişerek adeta dönüşüm geçiriyor.

Korku ve Titreme büyülü gerçekçiliğin güçlü kalemi Sâedi’nin, sıradan diyaloglarla olağanüstü bir atmosfer yarattığı, gerçekle gerçeküstü arasında gidip gelen özgün yapıtlarından biri.

O, İranlılar için Márquez’den önceki Márquez’dir.-Ahmet Şamlu

Gulam Hüseyin Sâedi’nin eserlerinde biçem, sansürü ezme mekanizması olarak işlev görür. Yazar, mesajı öylesine zekice iletir ki bir mesaj verildiği izlenimi yaratmaz. Bu gizlenmiş mesajları, eserlerini sansürlemek için okuyanlar göremediği gibi okurları da aldıklarının farkına varmadan alırlar.-Reza Beraheni

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Korku ve Titreme, Yazar: Gulam Hüseyin Saedi, Çevirenler: Makbule Aras-Eivazi & Farhad Eivazi, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 136 Sayfa

İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA KIRILMALAR VE UZLAŞMALAR – SEVİLAY ÇELENK

Elinizdeki kitap iletişim çalışmaları alanındaki temel teorik yönelimlerin kendilerini tarif etme ve yeniden kurma çabalarını içeren, alanda başvuru metni niteliğindeki kimi önemli makalelerden oluşuyor. Kuşkusuz alana değgin en önemli ve en verimli tartışmayı yürüten iki temel yaklaşım bu metinlerde de başrolde: ekonomi politik ve kültürel çalışmalar. Kitapta bir araya getirilen makale ve söyleşiler ya doğrudan ekonomi politik ve kültürel çalışmalar arasındaki önemli bir tartışmanın metinleridir ya da bu tartışmanın öncesinde ve sonrasında kaleme alınmış, aynı konu ile yoğun ilişkisi olan metinler…
Kitap, içerdiği bu malzemeyle iletişim çalışmalarında paradigmatik kopuşların ve farklı yaklaşımların ayırt edici niteliklerini gösterirken, aynı zamanda bunların “hayat”a nasıl ve nereden dahil olduklarına incelikli betimlerle açıklık getiriyor.
İletişim ve medya çalışmaları alanında temel teorik metinleri bir arada sunan bu kitap, iletişim çalışmaları alanında vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde.

Kitapta Makaleleri Bulunan İsimler: Todd Gitlin, Nicholas Garnham, Stuart Hall, Lawrence Grossberg, Douglas Kellner, Janice Peck, Christian Fuchs

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar, Yazar: Kolektif, Dipnot, 2021, 318 Sayfa

NOSOTRAS - ANA ROMERO

Nosotras / Nosotros, tüm çocuklar için feminist bir hikâye. Toplumsal cinsiyet rollerini kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı hikâye eden yazar, bu rolleri aşarak birbirimizi anlayabileceğimizi, bir cinsin diğer cinsin üzerinde kurduğu baskının sona ereceğini gösteriyor. Hikâyeler, her bireyin hayatında mutlaka karşılaştığı-karşılaşacağı rollerden ve olaylardan seçiliyor. Dikkat çekçi resimlerle, sade, naif ve bir o kadar da dikkatli bir dille çocukların, hatta yetişkinlerin ilgisini çekmeyi başarıyor kitap.

İlginç bir kitap Nosotras / Nosotros. Eline alanı şaşırtan cinsten. İki ayrı yüze sahip olan kitap, “Biz” (Kadınlar) ve yine “biz” (Erkekler) için başlıyor ve orta sayfada “bizleri” bir araya getiriyor. Kitap, empati kurdurarak kadınlara erkekleri, erkeklere de kadınları okutuyor.

Birbirini anlayan ve bir arada yaşayan bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynler için Nosotras / Nosotros başucu kitaplarından biri olma iddiasında.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Nosotras, Yazar: Ana Romero, Çeviren: Mehlika Sürhay, Nota Bene Yayınları, 2021, 48 Sayfa

KARGA FERAMUZ'UN AŞKI - NAZLI ERAY

Editörlüğünü Semih Gümüş’ün üstlendiği Köprü Kitaplar koleksiyonunun 25. kitabını, çağdaş edebiyatımızın fantazya ustası Nazlı Eray yazdı. Bir köşkün bahçesinden müze koridorlarına uzanan farklı bir sevdanın izini süren roman, çocuk gözünden esrarengiz bir dünya sunuyor. Duyguların zamanı aşan gücünü duyumsatan, tutkulu ve sıradışı kahramanlarıyla geçmişle bugün arasında hafızalardan silinmeyecek bir roman.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Karga Feramuz'un Aşkı, Yazar: Nazlı Eray, Günışığı Kitaplığı, 2021, 180 Sayfa

DAHA FAZLA