Vitrin: Yeni çıkanlar
Haftanın yeni çıkan kitapları arasından bir derleme sunuyoruz sizlere, keyifli okumalar dileriz.
ÇÖKEN İSTANBUL - SUAT DERVİŞ
“İri çınarların, iri servilerin süslediği sahili gösteren kayıkçı, ‘Buraları görüyor musunuz?’ diyor, ‘Eskiden burada kahveler, tiyatrolar vardı, Abdi oynardı, Kel Hasan oynardı. Buraları tıklım tıklım dolardı. Yalnız orası değil, bu derenin üstü de kayıktan görünmezdi. Kel Hasan’ın sahneye çıkacağını beliğ eden davul gürültüsü duyuldu mu yalnız içerdekiler değil, kayıklardaki insanlar da gülmeye başlarlardı.’”
Suat Derviş bu sefer roman ya da öyküleriyle değil, hayalden hakikate yönelişinin milatlarından biri saydığı röportajları ile bizlerle. Çöken İstanbul’da yer alan, 1935-37 arasında yayınlanan bu röportaj dizileri İstanbul’u ve İstanbulluları merkeze alıyor. Suat Derviş, birkaç sene sonra İstanbul’un Bir Gecesi’yle çizeceği panoramanın eskizini yapıyor; bizi karanlık, yoksul ve hasta bir şehrin sokaklarında dolaştırıyor.
Pınar Öğünç’se “Kalpli, Beyinli Bir Kayıt Cihazı” başlıklı yazısında, mümkün olsa, Suat Derviş’le zaman geçirmeyi ve onunla bir röportaj yapmayı arzu ettiğini söyleyip sormak istediklerini, merak ettiklerini anlatıyor. Öğünç’ün yazısı, Suat Derviş’i ve mirasını anlamak, anlamlandırmak için çok önemli, duygusal bir kılavuz metin.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Çöken İstanbul, Yazar: Suat Derviş, İthaki Yayınları, 2021, 344 Sayfa
BİR VATAN EVLADININ NOTLARI - JAMES BALDWIN
Bu dünya artık beyaz değil, hiçbir zaman da tekrar beyaz olmayacak.
Baldwin’in, 1940’larda ve 1950’lerin başında, henüz yirmili yaşlarındayken yazdığı ve bu kitapta bir araya getirilen denemeler, Sivil Haklar Hareketi’nin şafağında, Harlem’deki gündelik yaşamdan muhalif romana, filmlere ve yurtdışındaki Afro-Amerikanların deneyimlerine kadar ABD’de siyah olmanın karmaşık durumunu araştırıyor ve sanatçının siyah bir adam ve bir Amerikalı olarak kimlik arayışının da samimi bir portresini ortaya koyuyor.
Otobiyografi türünün klasiklerinden biri kabul edilen Bir Vatan Evladının Notları, Baldwin’in başta ABD olmak üzere, tüm dünyaya yönelttiği toplumsal ve kültürel bir eleştiri çalışması ve bugün, Black Lives Matter çağında, ilk yazıldığı zamanki kadar güçlü.
“Yakıcı bir berraklık ve alışılmadık bir zarafetle yazılmış.”
Time
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Bir Vatan Evladının Notları, Yazar: James Baldwin, Çeviren: Suat Ertüzün, Can Yayınları, 2021, 208 Sayfa
NOEL DOMUÇU İLE JACK'İN MÜTHİŞ MACERALARI - J. K. ROWLING
Kaybolan şeylerin gittiği bir yer hayal edin,
Sevginin nesneleri hayata döndürdüğü bir yer,
Ve kaybolanların her an bulunabildiği bir yer…
Cesur bir çocuk ve oyuncağı her şeyi değiştirmek üzere…
Dünyanın en iyi hikâyecilerinden birinin kaleminden, bir çocuğun en sevdiği oyuncağını bulmak için ne kadar ileri gidebileceğine dair, içinizi ısıtacak bu sürükleyici maceraya ünlü illüstratör Jim Field göz alıcı resimleriyle eşlik ediyor. Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları ailedeki herkesin çok seveceği bir klasik olmaya aday.
Jack çocukluk oyuncağı Domuç’u çok sever. Jack’in iyi gününde de kötü gününde de Dom hep onun yanında olmuştur. Ta ki bir Noel arifesine dek: Ne yazık ki korkunç bir şey olmuş ve Dom kaybolmuştur.
Ama Noel arifesi mucizelerin gerçekleşip kaybolan umutların geri döndüğü, her şeyin canlanabildiği bir gecedir – oyuncakların bile.
Böylelikle Jack ile Noel Domuçu (Dom’un yerine alınan sinir bozucu yedek oyuncak) sihirli Kaybolanlar Diyarı’nda nefes kesici bir yolculuğa çıkarlar. Konuşan Beslenme Çantası’nın, cesur bir Pusula’nın ve Umut adındaki kanatlı bir dostun yardımıyla, hep beraber Jack’in en yakın arkadaşını, oyuncakları hapır hupur yiyen korkunç Kaybeden’in elinden kurtarmak için yola koyulurlar…
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Noel Domuçu ile Jack'in Müthiş Maceraları, Yazar: J. K. Rowling, Çevirmen: Hazel Bilgen, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 320 Sayfa
ALİ SUAVİ VE DÖNEMİ - HÜSEYİN ÇELİK
Osmanlı toplumu içinde etkili bir yere sahip olduğu 19. yüzyılın ortalarından günümüze, adından sıkça söz edilen tarihî şahsiyetlerden, gerek fikirleri gerek eylemleriyle çoğu zaman tüm dikkatleri üzerine toplayan Ali Suavî, hakkında birbirinden farklı, hatta taban tabana zıt pek çok değişik hüküm verilen ilginç bir kişilik olarak karşımıza çıkar. Ancak, hakkında verilmiş ve “dahi” ile “şarlatan” arasındaki hayli geniş bir alana saçılmış bu hükümler genellikle nesnel, bilimsel değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkmamış, Ali Suavî’ye yaklaşımı her devirde hâkim eğilimler belirlemiştir. Hüseyin Çelik tarafından kaleme alınan ve 13 yıllık yazı hayatının 10 yılını Avrupa’da geçiren Ali Suavî’nin bu dönemine ilişkin dökümanlara dayanan ilk çalışma niteliğine sahip Ali Suavî ve Dönemi, tarihimizin bu ilginç ve özgün kişiliğine ışık tutmayı amaçlıyor. Bizzat Ali Suavî’ye kulak vermekten çok Türkiye ve Batı arşivlerindeki belgeleri “konuşturmaya” önem veren ve “Ali Suavî gibi problematik bir karakteri, etrafındaki olaylar ve insanlarla beraber aydınlığa çıkarmayı” amaçlayan Çelik’in bu çalışması, hem Ali Suavi’yi hem de onun yaşadığı dönemi merak edenler için temel bir kaynak niteliğinde…
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Ali Suavi ve Dönemi, Yazar: Hüseyin Çelik, İletişim Yayıncılık, 2021, 616
YÖNETİM BİZDE MÜLKİYET BİZDE: PARİS KOMÜNÜ'DEN GÜNÜMÜZE İŞÇİ DENETİMİ - DARIO AZZELLINI
Sanayi çağı ile birlikte ücretliler sendikalarda örgütlendiler, grevlerle mücadele ettiler ve hatta üretimi patronlar olmadan kontrol etmeyi amaçlayan çeşitli özyönetim kurumları yaratarak kapitalist sistemin temel dayanaklarına meydan okuyacak kadar ileri gittiler. Modern tarihin her döneminden ve dünyanın birçok ülkesinden alınan spesifik deneyimlerle çığır açan bu derleme, tarihsel geleneğin izini kapsamlı bir şekilde sürüyor. İşçi denetimi için tarihsel ve çağdaş mücadelelerden çıkarılan derslerle dolu olan “Yönetim Bizde, Mülkiyet Bizde”, başka bir dünyanın mümkün olduğunu düşünenler, sahici alternatifler arayanlar ve eskinin küllerinden yeni bir dünya yaratmak için mücadele edenler için temel bir kaynaktır.
“Küresel kapitalist düzenin bir kriz dönemine girmesi ve bununla eş anlı şekilde özellikle küresel Güney’de işçi mücadelelerindeki çarpıcı artışla birlikte bu derleme tam da zamanında yayınlandı. İşçiler piyasa güçleri üzerinde daha fazla denetim arayacaklar ve işçi konseyleri muhakkak yeniden ortaya çıkacak. Emek analistlerinin de aktivistlerin de mutlaka okuması gereken bir kitap.”
Ronaldo Munck, Dublin City University and University of Liverpool
“Mükemmel! İşçi denetimine yönelik hareketlerin ve söz konusu hareketlerin karşılaştıkları güçlüklerin oldukça eksiksiz, temkinli ve ilham verici bir anlatımı. Gelecekteki tartışmalar ve eylemler için herkesçe kabul edilecek bir referans noktası olması gerektiği konusunda şüphe yok.”
John Holloway, Crack Capitalism'in yazarı
Immanuel Ness ve Dario Azzellini’nin hazırladığı bu kapsamlı çalışmada araştırma ve incelemeleriyle katkı sunan diğer yazarlar: Victor Wallis, Donny Gluckstein, Sheila Cohen, Alberto R. Bonnet, David Mandel, Pietro Di Paola, Andy Durgan, Goran Musić, Zbigniew Marcin Kowalewski, Jafar Suryomenggolo, Samuel J. Southgate, Gabriela Scodeller, Peter Robinson, Alan Tuckman, Patrick Cuninghame, Elaine Bernard, Arup Kumar Sen, Andrés Ruggeri, Maurício Sardá de Faria, Henrique T. Novaes.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Yönetim Bizde Mülkiyet Bizde - Paris Komünü'den Günümüze İşçi Denetimi, Yazar: Dario Azzellini, Çevirmen: Çağatay Edgücan Şahin, Nota Bene Yayınları, 2021, 584 Sayfa
AYIŞIĞI'NIN GÖKYÜZÜ ATLASI - GÖZEN KAMAZ
Gökyüzüne bakışınızı değiştirecek, keşif dolu bir anlatı...
Aslanın gücü, sonsuza dek hatırlansın diye nereye taşındı? Avcı bir prensesi büyük bir ayıya çevirme fikri kimden çıktı? Pegasus yıldızlara kadar nasıl yükseldi?
Ayışığı'nın Gökyüzü Atlası takımyıldızlarının insanlığın en eski çağlarına uzanan hikâyelerini hem gözlerde hem de zihinlerde canlandırıyor.
Her gece, yıldızları seyre dalan Ayışığı, bir gece denizin çağıran sesini duyar ve sahile gitmeye karar verir. Tam da o sırada Aydede, cebinden çıkardığı haritayla yıldızların hiç bilinmeyen hikâyesini anlatmaya hazırlanıyordur...
Eski çağlara uzanan efsane ve söylenceleri astronomiye merak duyan bir kız çocuğunun düş dünyası üzerinden resmeden Gözen Kamaz, bu eseriyle gökyüzünün bilinmeyenlerini birer birer açığa çıkarıyor.
Okuruyla tamamlanan bir hikâye anlatan Ayışığı'nın Gökyüzü Atlası, araştırmaya sevk eden etkileşimli sayfalarıyla hem eğlendiriyor hem de Ay'ın engin bilgileri ışığında benzersiz bir göksel seyir haritası çiziyor.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Ayışığı'nın Gökyüzü Atlası, Yazar: Gözen Kamaz, Desen Yayınları, 2021, 32 Sayfa