Vitrin: Yeni çıkanlar
Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.
OLGUNLUK ÇAĞI ÜÇLEMESİ - CEM AKAŞ
Bir ilişkinin dinamiklerinin ve zıvanadan çıkışının bireysel tanıklıklarla anlatımı olarak başlayan (Balığın Esir Düştüğü Yer); bir ülkedeki devrim hareketinin “belgesel”ine dönüşen (Sönmemiş Kireç); yüzyıllar boyunca dünyanın kaderini yönlendirmeye çalışan bir grubun galaksilerarası mücadelesinin tutanakları şekline bürünüp sonlanan (Oyun İmparatorluğu) bir distopya:
Olgunluk Çağı Üçlemesi.
Gelecek zamanda geçen ama bilimkurgu olmayan bu üçlemede Cem Akaş, mikroskobik bakıştan teleskobik bakışa bir dizi mercek değişimi kullanarak, taze bir dil ve alışılmadık bir kurguyla gergin ve karanlık bir dünya yaratıyor. İkinci binyılın sonunda yazılan Olgunluk Çağı Üçlemesi, üçüncü binyılın saplantısı haline gelecek soruyu öngörüyor: Görünen, ne kadar gerçek?
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Olgunluk Çağı Üçlemesi, Yazar: Cem Akaş, Can Yayınları, 2021, 520 Sayfa
YAKINLAŞMALAR - STEVEN ERIKSON
Yakınlaşmalar, “Eğer insanın insana (ve doğaya) ettikleri bir son bulsaydı ne olurdu?” sorusunun peşinden kışkırtıcı, muzip ve ufuk açan bir tarzda ilerliyor. Yazar, günümüz toplumundan tanıdık simaların; devlet başkanlarının, medya patronlarının, endüstri liderlerinin göklerden gelen müdahale ile ellerindeki iktidarı kaybetmeleri karşısında bocalayışlarını mizahi bir dille resmediyor. Gezegenin her bir ucundan sıradan vatandaşlarsa ellerine geçen bu yeni özgürlükle ne yapacaklarını tartışıyorlar. Acaba insanlık eski bayağı hallerine dönüp kendini yok mu edecek, yoksa el ele verip evreni mi keşfedecek? Seçim bizim...
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Yakınlaşmalar, Yazar: Steven Erikson, Çevirmen: Efe Pötöy, Ayrıntı Yayınları, 2021, 496 Sayfa
SESİNİ BİRAZ AÇABİLİR MİYİM? - SERBÜLENT ŞENGÜN
Serbülent Şengün, çocukluğunu 1980’li yıllarda geçiren birçok yaşıtı gibi Amerika ve Sovyetler Birliği arasında iki kutba bölünmüş bir dünyada doğan, zamanla bu kutuplardan birinin ortadan kalkıp dünyanın “küreselleşmesine” tanık olan biri. Onu yaşıtlarından farklı kılan önemli bir özelliğiyse çocukluğundan lise döneminin sonuna kadar dört ülke, altı şehir, yedi okul değiştirmiş olması: Stockholm, Ankara, Tel-Aviv, İstanbul, Gümülcine, Nürnberg. Birbirinden farklı birçok kültürle ve yaşam biçimiyle hemhal olan Şengün, küreselleşme öncesindeki dünyanın hikâyesini dönemin saç modelleri, giyim kuşam modaları, film ve dizileri, kahramanları, popüler eşyaları, spor etkinlikleri ve esas olarak bir tür müzikal tanıklık üzerinden aktarıyor.
Sesini Biraz Açabilir miyim? sadece çocukluğun ve ergenliğin renkli, neşeli, yer yer hüzünlü dünyasını aktarmakla kalmıyor okuru keyifli bir dünya tarihi yolculuğuna da davet ediyor.
Üstelik karekodlar sayesinde, kitabı okurken dinleyebileceğiniz zengin bir müzikli yolculuk eşliğinde..
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Sesini Biraz Açabilir miyim?, Yazar: Serbülent Şengün, İletişim Yayıncılık, 2021, 239 Sayfa
ABDURRAHMAN QASİMLO 1930-1989
Kürt öğretim görevlisi ve siyasetçi Dr. Abdurrahman Qasimlo, Şah Rıza’nın diktatörlük rejimine, ardından da 1979’da demokrasi umutlarının bağlandığı halk devrimini müsadere ederek şah yönetiminin yerine gelen İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı direnişte seçkin bir rol oynadı.
Viyana’da gerçekleşen ve bugüne dek cezasız kalan katlinden 30 yıl sonra, yaman bir savunucusu olduğu Paris Kürt Enstitüsü, onun demokratik mesajını, hümanist değerlerini ve hâlâ güncel olan siyasi görüşünü yeni nesillere aktarmak amacıyla, Dr. Qasimlo’yu yakından tanımış olanları ona son bir saygı duruşunda bulunmaya davet etti.
17 Şubat 2020’de Lüksemburg Sarayı’nda gerçekleşen bu konferansın belgeleri, bu kitapta bir araya getirilmiştir.
Études Kurdes
Institut Kurde de Paris
Yazarlar: Hesen Şetevî, Mina Qasimlo, Abdullah Hassanzadeh, Joyce Blau, Amir Ghazi, Abdullah İzzetpour, Mahdi Khanbaba Tehrani, Mustafa Hejri, Ahmad Eskandari, Abdullah Mohtadi, Adnan Mufti, Fatoş Güney, Aziz Mameli, Rahim Mahmoud (Mela Mohammad Juwanroy); Mesut Tek, Hedayat Matin Daftari, Reza Deghati, Abdul Karim Lahidji, Gérard Chaliand, Bernard Kouchner, Marc Kravetz, Kendal Nezan, Carol Prunhuber, Jonathan Randal, Florence Veber
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Abdurrahman Qasimlo 1930-1989, Yazar: Kolektif, Avesta Yayınları, 2021, 256 Sayfa
SARI ODANIN ESRARI - GASTON LEROUX
Sarı Odanın Esrarı, kilitli oda ya da imkânsız suç gizemi olarak anılan türün ilk örneklerinden biridir. Dedektif kurgunun bu alttürü, suçlunun hiçbir çıkışı olmayan kilitli bir odada sırra kadem bastığı; görünüşe göre imkânsız ve karmaşık bir suça işaret eder. Bu suçu soruşturanların gözle görünenin ardına bakıp muammayı çözmeleri gerekir. Leroux, 1907’de L’Illustration dergisinde tefrika edildikten sonra 1908’de yayımlanan romanında bizi acar dedektif Joseph Rouletabille ile tanıştırır. Esrarlı olayları çözme becerisiyle tanınan Rouletabille, aynı zamanda romanın anlatıcısı olan arkadaşı avukat Sainclair ile birlikte esrarengiz bir saldırıyı aydınlatmak üzere Glandier şatosuna gelir. Şato ünlü biliminsanı Profesör Stangerson’a aittir ve söz konusu saldırıya profesörün kızı Mathilde Stangerson hedef olmuştur.
Leroux’nun büyük başarı kazanan Sarı Odanın Esrarı romanı sürrealistlere ilham verirken, Fransız edebiyatçı ve sinemacı Jean Cocteau’nun da övgüsünü kazanmıştı.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Sarı Odanın Esrarı - Modern Klasikler 156, Yazar: Gaston Leroux, Çevirmen: Kenan Sarıalioğlu, İş Bankası Kültür Yayınları, 2021, 288 Sayfa
KIŞ GÜNEŞİ - SİBEL K. TÜRKER
Hayat hem gülmektir, hem de ağlamak!
Editörlüğünü Semih Gümüş’ün üstlendiği Köprü Kitaplar koleksiyonunun 24. kitabını, çağdaş edebiyatımızın ödüllü ustalarından Sibel K. Türker yazdı. Dağılmış bir ailenin umut yaratmak uğruna ödediği bedelleri genç Ekin’in gözünden anlatan roman, zorlu bir Ankara kışında yaşananları resmediyor. Birbirini anlamanın, yüzleşmelerin ve sevginin sınırlarında gerçekçi bir hikâye anlatıyor. Sibel K. Türker, yazdığı bu ilk gençlik romanında yalın anlatımı ve zarif üslubuyla kalplere dokunuyor, büyümenin sancılı ama keşiflerle dolu sokaklarında yürüyüşe çıkarıyor.
O kış Ekin için her şey zordur. Ayrılmış anne babası, kardeşi Can’ın uğruna yıllar sonra bir araya gelmiştir. Çalışan annesi zorunlu gebeliğiyle baş etmeye, yeniden eve dönen babası ise tasarım pastalar yaparak hem Can’a, hem aileye yetmeye, kendini sağaltmaya çabalar. Ekin, ebeveyninin koşullara gösterdiği uyumdan etkilense de, bir türlü kardeşini ziyarete cesaret edemez. Lise arkadaşları Gizem ve Özgür olmasa kış sanki hiç bitmeyecek gibidir…
“Hemen her genç okurun ilgisini çekecek, kendi hayatından kesitler bulacağı bir hikâye. Romanın, Ekin dışında bir dizi başka karakteri de var. Yaşayan karakterler. Onların sahiciliğini, bütün hikâye içindeki yerlerini hiç bozmadan korumayı iyi biliyor Sibel K. Türker.” Semih Gümüş
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Kış Güneşi, Yazar: Sibel K. Türker, Günışığı Kitaplığı, 2021, 176 Sayfa