Vitrin: Yeni çıkanlar
Değerli İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitapları arasından birbirinden ilginç ve okunması gereken altı kitabı sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.
EL ELE - TÜLIN KOZİKOĞLU & DENİZ ÜÇBAŞARAN
Hayat, çeşitli duraklardan oluşan uzun bir yolculuksa, bu yolu asla yalnız yürümüyoruz. Gözlerimizi açtığımız andan itibaren, düşe kalka ilerlerken sevdiklerimiz tutuyor elimizden. Peki sen, kimlerle el elesin geleceğe yürürken?
Tülin Kozikoğlu ve Deniz Üçbaşaran’dan yaşam döngüsü ve sevgi üzerine şiirsel bir öykü: el ele.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: El Ele, Yazarlar: Tülin Kozikoğlu & Deniz Üçbaşaran, Kırmızı Kedi, 2021, 40 Sayfa
POLİSİYE BİR ÖYKÜ - IMRE KERTESZ
Nobel Ödüllü yazar Imre Kertész’den, baskıcı yönetimlerin adaletsizliğini zulme uyanlardan dinlemeye alışmış okurları dehşete düşürecek bir öykü. Diktatörlüğün yıkılmasıyla hapse atılmış bir işkencecinin ağzından, baba-oğul iki muhalifin rejim tarafından nasıl düşmanlaştırıldığını ve ülkenin özgürlükçü yurttaşlarının ortadan kaldırılması planının adım adım nasıl gerçekleştirildiğini kan dondurucu bir şekilde anlatan Polisiye Bir Öykü, çağımızda savrulan tüm toplumlara bir uyarı niteliğinde.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Polisiye Bir Öykü - Kısa Modern, Yazar: Imre Kertesz, Çevirmen: Ersel Kayaoğlu, Can Yayınları, 2021, 104 Sayfa
ÖZE DÖNÜŞ: AFRİKA'YI GÖRÜNÜR KILMAK - NGUGİ WA THİONG'O
“Bu kitapta yer alan denemeler, Afrika’nın günümüz dünyasındaki yerine dair ortak bir endişeyi paylaşıyorlar. Kıtaya dair herhangi bir tartışma, Afrika’nın içinden çıktığı derinlikleri ve köle ticaretinden köleliğe, sömürgecilikten borç esaretine kadar pek çok konuda mücadele etmek zorunda kaldığı dünya güçlerini hesaba katmak durumundadır. Tüm imkânsızlıklara rağmen pek çok güzel şey de oldu. Bu da umut etmek için bir sebep. Öte yandan, kıtaya dair yürütülen bu türden tartışmalar, Afrika’nın yapmayı başaramadığı şeyleri ve kendi başına açtığı dertleri de ele almalıdır.”
Afrika edebiyatının en büyük isimlerinden Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiong’o, Afrika’nın çelişkilerle dolu bir dünyada yerini bulmaya çalıştığından söz ediyor. Küreselleşmenin tüm hızıyla sürdüğü, bilim ve teknolojinin sunduğu tüm imkânlara rağmen yoksulluk ve hastalıkların olduğu, varsıl bir azınlığın yoksul bir çoğunluğun sırtında saltanat sürdüğü, nükleer silahların tehditi altındaki adaletsiz ve istikrarsız bir dünya bu. Yazar, muazzam bir insan gücü ve tabiat kaynaklarıyla donatılmış Afrika’nın işte böyle bir dünyada görünür hale gelmesi, hakkı olanı adil biçimde alabilmesi için Afrikalı aydınları ve liderleri göreve çağırıyor. Afrikalı aydınlardan her şeyden önce kendi dillerine sahip çıkmalarını, liderlerdense kıtayı daha güçlü kılacak olan Afrika birliğini hayata geçirmek için sorumluluk almalarını istiyor. İzlenecek yolsa, öze, iktidarın gerçek kaynağı olan halka dönüşten geçiyor.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Öze Dönüş - Afrika'yı Görünür Kılmak, Yazar: Ngugi Wa Thiong'o, Çevirmen: Seda Ağar, Ayrıntı Yayınları, 2021, 96 Sayfa
DİJİTAL NESNELER, DİJİTAL ÖZNELER – KOLEKTİF
NotaBene Bilişim: "Dijital yeni dünya" meta formunun hâkimiyetini geliştirirken dehşetengiz bir bulaşma ve yayılma kapasitesi sergiliyor. Fiziksel çitler zihinsellere karışıyor, veri başka bir "değer" kazanıyor, zekânın yapayı farklı sömürü ve tahakküm biçimleri yaratıyor. Tarla, fabrika derken şimdi ev, ulaşım, sokak... her an, her yerdeki mevcudiyetimiz çalışma hayatına ve bütün “yaşam” işe dönüşüyor.
Farklılaşan bu dünyayı anlamak, devrimci bir pratik ihtiyacı kadar düşünsel bir zırhlanmayı da gerektiriyor. NotaBene Bilişim dizisi işte tam da söz konusu "zırh"ı oluşturmak için ekonomi politiğin eleştirisi hattını temel alarak farklı patikaları keşfetmeye ve oluşturmaya çalışıyor, çağırıyor.
“Dijital” sözcüğünün hayatımızda kapladığı yer arttıkça ortaya çıkan yeni kavramlara (ve tartışma hatlarına) yetişmek ayrı bir maharet istiyor. “Büyük Veri”, “Dijital
Emek”, “Dijital Siyaset” son yıllarda ortaya çıkan efsunlu kavramlarından birkaçı. Her biri neredeyse kendilerine atfedilen tüm
anlamları absorbe edebilen birer “kara delik”. Kimilerine göre “dijital devrim”in alt sekmeleri; öğrenme, bilme ve algılama biçimlerimizde birer kopuş, güçleriyle bizleri de içine alan birer yeni oluş halleri. Kimileri için ise denetim, gözetim, sömürü ve tahakkümün günümüz versiyonları... Haliyle bu müphem kavramların ne olduğunu ortaya koymak sadece teknik bir çabadan fazlasını gerektiriyor. Dijital Nesneler ve Dijital Özneler bu anlamıyla kuvvetli bir sis perdesi aralayıcı. Bizlere olanaklar, sınırlar ve ideolojiler zemininde disiplinler arası tartışmalar sunarken yeni ufuklara dair de ilham verici bir yol gösterici.
Diyar Saraçoğlu
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Dijital Nesneler - Dijital Özneler, Yazar: Kolektif, Editörler: David Chandler & Christian Fuchs, Çevirmen: Gamze Boztepe, Nota Bene Yayınları, 2021, 312 Sayfa
PSİKOMİTOLOJİ: İNSANI ÖYKÜLERİNDE ARAMAK 2 – KOLEKTİF
İstanbul Psikomitoloji Çalışma Grubu (İPM) etkinlikleri kapsamında, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda, 2015-2020 yılları arasında düzenlenen ve elinizde tuttuğunuz bu ikinci kitapla metinleşmiş bir seçkisini daha sunduğumuz “Her Şey Hikaye!” başlıklı seminer dizisinde, mitolojiden dine, sanattan felsefeye, ideolojiden bilime dek insanın tüm kültürel hayat bilgisini kapsayan disiplinleri kendine has “öykü”leriyle ağırladık beş yıl boyunca. Aralarındaki ontolojik ve epistemolojik farkları göz ardı etmeksizin, her bir “öykü”nün insan ruhuna dair bilgimizi artıracağına ve derinleştireceğine inanıyoruz. Bu sebeple öyküleri seviyor ama vazettikleri hakikate de kuşkuyla yaklaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, insanın el yordamıyla yaşadığı bu dünyada, doğruluğundan emin olabileceği mutlak bir hakikat yok; ne biliyorsa kendine ve hayata dair, her şey hikâye!
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Psikomitoloji: İnsanı Öykülerinde Aramak 2, Yazar: Kolektif, Editörler: M. Bilgin Saydam & Hakan Kızıltan, İthaki Yayınları, 2021, 200 Sayfa
SENİN HİÇ AİLEN OLDU MU? - BİLL CLEGG
İnsanın hayatını mahvetmeye ufacık bir kıvılcım yeter; bir yalan, tek bir hastalık, belki bir kaza… Trajedi, yaşamı alttan alta oyan bir süreçtir ve esas gerilim, onun yarattığı boşluğun nasıl doldurulacağına dair endişeli bekleyişten kaynaklanır…June Reid, kızının düğününden hemen önce kendi evinde çıkan bir yangında kızını, damadını, eski kocasını ve sevgilisini, yani ailesi bildiği herkesi kaybeder. Geçmişini, bugününü ve geleceğini yok eden bu akıl almaz kazadan bir tek o sağ kurtulmuştur; yapayalnız ve ne yapacağını bilemez halde arabasına binerek küçük kasabasını terk eder. Geride ise, uzak ya da yakın bu trajediden etkilenmiş, bu trajediye tanık olmuş insanların, kendi geçmişleri ve kaderleriyle hesaplaşırken birbirlerine tutunmayı öğrendikleri sağaltıcı bir süreç başlar.
Yayınlandığı yıl Man Booker ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülleri dahil pek çok ödüle aday gösterilen Senin Hiç Ailen Oldu Mu?’nun yazarı Bill Clegg, New York’lu bir yazar temsilcisi olarak edebiyata dair tüm bilgisini, sezgilerini ve yeteneğini aktardığı bu ilk romanında, hikâyeyi her karakterin bakış açısından anlatarak büyük bir trajediyi farklı yönleriyle ele alıyor. Yitirmeyi, yüzleşmeyi ve uzlaşmayı anlatan, söze dökülmemiş gerilimlerle boğuşmayı ve affetmeyi nasıl öğrendiğimizi derinlemesine fakat şefkatle irdeleyen roman, insanlığımızı en iyi ve en kötü yönleriyle yeniden keşfetmemiz için bir kapı açıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Senin Hiç Ailen Oldu mu?, Yazar: Bill Clegg, Çevirmen: Kübra Tekneci, Kafka Kitap, 2021, 241 Sayfa