Vitrin: Yeni çıkanlar
Haftanın yeni çıkan kitapları arasından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.
KAPİTALİZMİN KÖKENİ: GENİŞ BİR BAKIŞ - ELLEN MEIKSINS WOOD
Çağdaş Marksist düşüncenin en önemli temsilcilerinden biri olan ve postmarksizm, postmodernizm gibi eğilimlere karşı sınıf perspektifinin altını çizen Ellen Meiksins Wood'u 2016 yılında kaybettik. Bu üretken yazarın kaleme aldığı yapıtları mümkün olduğunca kapsamlı bir biçimde Türkiyeli okurların dikkatine sunmaya ise devam ediyoruz.
Wood'un bu özgün ve kışkırtıcı kitabı, kapitalizmin insan tabiatının doğal ve kaçınılmaz bir sonucu olmadığını hatırlatıyor bize. Aynı zamanda asırlardır süren ticari ilişkilerin basit bir uzantısı olmadığını da gösteriyor.
Onun yerine, kapitalizmin, son derece özgün tarihsel koşulların geç kalmış ve belli bir yere sıkışmış bir ürünü olduğunu anlatıyor; toplumsal ilişkilerde ve insanın doğayla etkileşiminde büyük dönüşümler gerektirdiğini ortaya koyuyor.
"Kapitalizm olarak bildiğimiz bu dinamik iktisadi sistem, nasıl oldu da feodal Avrupa'nın köylüleri ve derebeyleri arasından çıkıp gelişebildi?" sorusunun peşine düşen Wood, kitabının sonlarına doğru emperyalizme, küreselleşme ve ulus-devlet tartışmalarına, ekolojik yıkım ve mevcut tarım krizine kadar uzanıyor.
"Kapitalizmin Kökeni ‘Hah, işte bu!' denen uğraklardan biri. Wood son derece titiz ve hayal gücü kuvvetli bir düşünür; Marksist siyaset kuramına yeni bir soluk getiren ve onun birçok düzeyde birden - tarihsel, kuramsal, siyasal - sözünü söylemesini sağlayan biri."
– Corey Robin, Jacobin
"Olağanüstü bir akademik yapıt."
– Michael Perelman, Choice
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Kapitalizmin Kökeni - Geniş Bir Bakış, Yazar: Ellen Meiksins Wood, Çevirmen: A. Cevdet Aşkın, Yordam Kitap, 2021, 224 Sayfa
XX - ANGELA CHADWICK
The Guardian Yılın Kitabı
Polari En İyi Çıkış Romanı Ödülü
Büyük bir aşk.
Tarihi değiştirecek bir klinik çalışma.
Zehrini saçmak üzere tetikte bekleyen dünya.
Bir tarafta...
Korku tüccarı politikacılar.
Toksik erkekliğe tutunan sözcüler.
Dünyanın sonu hikayeleriyle ovum-ovum teknolojisinin karşısında duranlar var.
Diğer tarafta...
Birbirine aşık bir çift, Rosie ve Jules.
İmkansız zannettiklerini gerçeğe dönüştürebilecek bir deney.
Erkek kromozomları olmadan, sadece kendilerinden doğacak bir bebek için katıldıkları tarihi değiştirecek bir klinik çalışma var.
Angela Chadwick kurgusunu olası gelecekten alıyor.
XX, biyolojiye ve cinsiyete dair dayatmalara meydan okuyan büyüleyici bir roman.
Yılın en iyi romanlarından
Stylist
Heyecan dozu yüksek, buluşlarla dolu.
Jessica Jarvli
Damızlık Kızın Öyküsü, Humans ile buluşursa... Müthiş bir roman!
Nina Potell, Prima
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: XX, Yazar: Angela Chadwick, Çevirmen: Habibe Çıkılıoğlu, April Yayıncılık, 2021, 360 Sayfa
CESUR ÇOCUKLARA KORKU HİKAYELERİ: BÜYÜLÜ ORMAN - ESRA ÖZDOĞAN
Haaaayıııır !!!
Gece oldu. İşte dolunay da çıktı... Dönüşsüz Orman’a girmeye cesaretiniz var mı?
Dönüşsüz Orman’da bir kurtadamla karşılaşsaydınız ne yapardınız?
Ya garip, korkunç canavarları avlayan cadılarla karşılaşsaydınız?
Dikkat edin!
Kötülüklerle dolu ormanların hikâyelerini okurken ödünüz patlayacak, içiniz titreyecek, tüyleriniz diken diken olacak!
Ama gerçek kahramanlar, korkularını yenmeyi başaranlar değil midir?
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Cesur Çocuklara Korku Hikayeleri - Büyülü Orman, Yazar: Esra Özdoğan, Yapı Kredi Yayınları, 2021, 64 Sayfa
BÜYÜK BİR AŞK HİKAYESİ - SUSANNA TAMARO
Zaman, Sonsuzluk'un bir kırıntısından başka bir şey değil ve biz bakışlarımızı bu kırıntıdan kaldırmazsak ölümden korkmayan bir hayatın yoğunluğunu asla yaşayamayız.
Denizlerin, rüzgârların ve yağmurların bir araya getirdiği; zamanın savurduğu ve birleştirdiği iki insan: Edith ve Andrea. Biri denizlere âşık, düzenli bir hayata sahip, sakin Andrea. Ötekisi dağlara tutkun, hayata ve dünyaya karşı merakını hiç kaybetmemiş, yüksek idealler ve mükemmeliyet arayışındaki Edith. Andrea mükemmel hayat bozyapındaki eksik parçacığın huzursuzluğuyla kavrulur, Edith ise fırtınalı bir denizle cebelleşirken güvenli bir limana sığınma fikrini ısrarla reddeder. Gelgelelim hayatın her zamanki şaşırtıcılığıyla bir araya getirdiği bu iki insan için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Zira hayat zaten bazen sakin okyanuslara açılmak, rüzgâra direnmek ya da kimi zaman onunla beraber esmeye karar vermek, bir kasırgada çalkalanmak, bazen sisi bir örtü gibi üzerine örtmek, suya tutsak kalmak veya yollarda ruhundaki düğümleri çözmek değil midir?
Susanna Tamaro bu romanında okuru hayat, aşk, sevgi, keder, kader, yas ve kayıp gibi insanlığın en temel meseleleri ve kaygıları hakkında birlikte düşünmeye davet ederken kadın erkek ilişkisinin, ebeveyn çocuk ilişkisinin, ışık ile karanlığın, gerçek ve belirsizliğin sınırlarında geziniyor.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Büyük Bir Aşk Hikayesi, Yazar: Susanna Tamaro, Çevirmen: Eren Cendey, Can Yayınları, 2021, 216 Sayfa
NORA İSTANBUL BİR HİÇTİR - LAL LALEŞ
Laleş, Nora İstanbul Bir Hiçtir’de bize hafıza çekmecesinde saklanan bir aşkın gün dökümünü anlatıyor. Cezayir Sokağı’na seslerini bırakıp kendi denizlerine dönen Martılar... Yalınayak geçilen denizler... Köknar yapraklarına emanet edilen kalpler... Ve karanfilli hakikat!.. Nora İstanbul Bir Hiçtir, sır cümlelerle dolu bir Aşkşiir.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Nora İstanbul Bir Hiçtir, Yazar: Lal Laleş, Ayrıntı Yayınları, 2021, 112 Sayfa
FELSEFE TARİHİ 3.CİLT - GEORG WILHELM FRIEDRICH HEGEL
Hegel’in Felsefe Tarihi’nin ilk iki cildinde, Çin ve Hint coğrafyasından başlayan düşüncenin hareketini Yeni Platoncular’a kadar takip etmiştik, Üçüncü Cilt ise Hıristiyanlık ilkesinden başlayarak bizi Hegel’in kendine kadar sürüklüyor. Açınımı içindeki felsefeye ait 2500 yıllık bu tinsel formlar dizgesi, “Tinlerin bu uzun korteji” aslında “tinlerin, asla çokluk olmayan tek krallığının” spekülatif bir tarihidir; Sonlu Özbilincin kendini Sonsuzda sınamasının, giderek dışsallaştırdığı bu sonsuzu yine kendine mal etmesinin sayısız denemesinden oluşur ve giderek içkinleşen Sonsuz sadece özbilincin bilgilenme sürecini değil aynı zamanda mutlakın, kendisinden yoksun olduğu realiteye kavuşmasını da imler. Bu yanıyla sonlu özbilincin dışarı yönlü her hareketi bir o kadar da içeri çekilmedir ki sonsuzu büyütme sonlunun ilişkisel bütünlüğünde derinleşme ve genişlemedir. O halde düşüncenin tarihinde formda her yetkinleşme ve eksiksizleşme öyle ki kendinde şeyin bir yitimi ve maddenin formla ilişkisinin giderek düşünceye açık hale gelmesi, nihayetinde özdeşlikleridir. Hegel’in hemen sonrasında materyalizm ve idealizmin ‘klasik karşıtlıklarına’ pirim vermeyen ve önüne ‘tarihsel’ ekini almak zorunda kalan her politikleşmiş kuram bu mirasın ardılı, Düşüncenin arzusunun yeni bir bilinçlilik formudur; keza kuram alanında politikanın sahnesi mistikleştirilmiş ve gizemlileştirilmiş şeyler arasındaki ilişkileri tarihsel bir başat uğrağın gölgesinde erişilebilirliğe açık kılmakla kurulur. Belki de denebilir ki politika, estetik, inanma ve felsefenin ardından özbilincin ilerleyen açınımının eksik halkasıdır.
(Tanıtım Bülteninden)