Vitrin: Yeni çıkanlar
Geçtiğimiz haftalarda yayın hayatına kazandırılan kitaplar arasından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.
BiTMEMiŞ BiR CÜMLENiN NOKTASINI TAŞIMAK - İTHAKi YAYINLARI
Boşluğa doğru yol almanın, ona doğru büyümenin bir bedeli var. Bu bedeli kendimizi ayıklayarak ödüyor ve azalmanın sancısını duyuyoruz her gün. Boşluk büyüsün istiyoruz çünkü o, bu hâliyle bize benziyor. Çoğu kez sıçrayıp düşelim istiyoruz. Ödenen bedel büyüyecek, biz sıçrayıp düşsek. Tıpkı akvaryumdan sıçrayıp kurtulmak isteyen bir balık gibi.
2017 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülleri'n de dikkate değer görülen Bitmemiş Bir CümleninNoktasınıTaşımak, Serhat Köroğlu'nun ilk kitabı. Şiir dilinin gücüyle kaleme aldığı öyküleriyle uzaklara bakmayı yeniden öğretiyor bize.
“Şiiri hâlâ ciddiye alıyorum, beni öldürmelisin çünkü ne zaman sokağa çıksan ya da yatağına uzanıp gözlerini kapatsan içler acısı hâlimle karşında duruyor olacağım. Şimdi senin okuduğun kitapları dönüp dönüp okuyorum, altını çizdiğin cümlelerde uzun molalar veriyorum, hayat daha fazlası değil, üstelik anlam her geçen gün eriyor, kelimeler eski ağırlıklarını kaybettikleri zaman geçmişin peşine düşüyor insan.”
(TanıtımBülteninden)
KÜNYE:Bitmemiş Bir CümleninNoktasınıTaşımak, Yazar: SerhatKöroğlu, İthaki Yayınları, 2020, 96 Sayfa
KRAKEN UYANIYOR - JOHN WYNDHAM
Tehlikeyi hiçe sayıp körü körüne felakete yürümek...
Bilimkurgu türünün en edebi kalemlerinden John Wyndham, Kraken Uyanıyor'da kusursuz bir ''yokoluş'' tasviri çiziyor ve insanlığın karşı karşıya kaldığı, direnmesi gayrimümkün bir istilanın getirdiklerini iki gazetecinin gözünden, tarafsız bir dille anlatıyor.
Olağanüstü bir hayatta kalma çabasına tanıklık ettiren bu roman, yarattığı korku, bilinmezlik ve tehlikeyi görmezden gelme atmosferiyle ta yetmiş yıl öncesinden, günümüzün siyasal kültür ortamı ve liderlik anlayışı ile ilgili ürpertici öngörülerde bulunuyor.
Kraken Uyanıyor, karanlık sulardan yükselmekte olan bir tehdidin, insanlığın sonunu getirmeye hazırlanan ölümcül bir saldırıya dönüşme sürecini aşama aşama, bütün ayrıntılarıyla aktarıyor. Burnunun dibine kadar gelen tehlikeyi görmezden gelen insanlığın, son kertede yaşadığı çaresizliği kusursuzca hissettiriyor.
Yaşam okyanuslarda doğdu. Su, canlıların her zaman vazgeçilmez hayat kaynağı oldu. Fakat günün birinde denizlerin ve okyanusların insanlığın en büyük düşmanı olacağını kimse hayal bile edemedi. Derin denizlerin tabanına yerleşen kimliği belirsiz varlıklar, önce usul usul, sonra açık açık saldırıya geçti; insanlık, iş işten geçene kadar savaşın farkına bile varamadı. Artık yapılacak tek şey, hayatta kalmaya çalışmaktı...
Adını ünlü şair Alfred Tennyson'un bir şiirinden alan Kraken Uyanıyor, kibrine ve özgüvenine yenik düşen insanlığın felakete yürüyüşünü ve çaresizce ''yokuluş''unu şiirsel bir üslupla resmediyor.
Niran Elçi'nin yetkin çevirisiyle Türkiyeli okurların karşısına ilk kez çıkan bu distopik eser, kaleme alındığı zamanın çok ötesindeki hikâyesi ve kusursuz anlatımıyla alışılagelmiş istila romanlarından çok daha fazlasını vadediyor.
''Ama deniyorlar Phyl, biliyorsun...''
''Deniyorlar mı gerçekten? Bence daha ziyade, bir şeyleri dengeliyorlar sürekli. Siyasi düzenin sürmesi için, ne kadar insanın kaybını kabul edebiliriz? Halk, siyasi düzen için tehlike oluşturmaya başlamadan önce ne kadar can kaybına tahammül eder? Sıkıyönetim ilan etmek akıllıca mı, değil mi? Akıllıcaysa, hangi aşamada ilan edilmeli? Vesaire, vesaire... Ama hayır... Yeter ki tehlikeyi itiraf edip işe girişmesinler...''
''Yaratıcı, ürkütücü, ustalıkla anlatılmış bir eser...''
Guardian
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE:Kraken Uyanıyor, Yazar:John Wyndham, Çevirmen: NiranElçi, DeliDolu, 2020, 280 Sayfa
AILEM COVID-19 VE BEN - ÖZGÜR KARCIOĞLU
Size bir iyi, bir de kötü haberimiz var? Önce kötü haberi verelim: Bu son salgın değil, olmayacak da. Ortaçağ ve sonrasındaki veba salgınları dışarıda bırakılırsa insanlığın sosyoekonomik ve kültürel anlamda en yoğun etkilendiği pandemilerden birini yaşıyoruz. Bu salgın bir süre sonra bitse bile yeni salgınlar gelecektir.
İyi haber mi? Salgına karşı mücadelede dayanışmayı, sevgiyi, dostluğu, gerçek yardımlaşmanın değerini öğrenme fırsatımız oldu. Hastalıktan "sosyal mesafe" ile değil, "toplumsal dayanışma" ile kurtulacağımızı öne çıkardık.
Maskeler, el dezenfektanlarıyla geçirecek uzun yıllarımız, yeni kuşaklarımız olacağı ortadadır. O nedenle sosyokültürel kodların uzun vadeli olarak evrilmesi düşünülmelidir. Bunun için okul-öncesi ve okul çocukları ile kadınların eğitimi kilit rol oynar.
"Zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür," değil, "Zincirin tümü kadar güçlüyüz," diyeceğiz. Pandemi sadece sağlıkçıların özveri ve kahramanlığıyla yenilmeyecektir. Herkes bir yapıdaki kilit taşları gibi doğru işlev gördüğünde, doğaya aykırı saldırılar, yaşam alanları kısıtlamaları durduğunda yenilir pandemiler.
(TanıtımBülteninden)
KÜNYE:Ailem Covid-19 ve Ben, Yazar:ÖzgürKarcıoğlu, Say Yayınları, 2020, 200 Sayfa
AYAĞIN HIKAYESI VE DIĞER FANTEZILER - J.M.G. LE CLEZIO
Nobel Edebiyat Ödüllü Le Clézio, masalsı üslubu ve hayal gücüyle harmanladığı öyküleriyle okuru, Asya'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Amerika'ya uzanan etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor.
Kendi hayatından, geçmişinden, köklerinden, yolculuklarından izler taşıyan bu öykü derlemesinde Le Clézio farklı coğrafyalardan, farklı dönemlerden ezilen, yaşam mücadelesi veren, savaştan kaçan insanların hikâyelerini yalın üslubu ve masalsı diliyle anlatıyor.
Özellikle kadın karakterlerin öne çıktığı öykülerde en zor şartları bütün dehşetiyle gözler önüne sermekle birlikte umudun her zaman var olduğunu da hatırlatmayı ihmal etmiyor. Bir öyküde Ujin'in topuklarının ritmine kapılıp koşarken, bir diğerinde örümcek yuvasına kısıldığınızı hissedecek, bir tarafta bombalardan saklanırken öte yandan Mari ve Esmée'yle birlikte ağaç kovuğuna sığınacaksınız.
"Yeni yola çıkışların, şiirsel serüvenin ve bedensel coşkunun yazarı, hüküm süren uygarlığın ötesindeki ve aşağısındaki bir insanlığın kâşifi…"
2008 Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE:Ayağın Hikayesi ve Diğer Fanteziler, Yazar:J.M.G. Le Clezio, Çevirmen:IşıkErgüden, İletişimYayıncılık, 2020, 297 Sayfa
SIWAREKI BENIŞTIMAN - OSMAN MEHMED
Pişti “GulüCinüKavil” ü “Li Dor Kevjalan” berhemeke nu ji Osman Mehmed, “Siwareki Beniştiman”.
Ji şi'reke:
em bi diyari şareki ketin
re bi ser hev de diqulibîn
li ber derwazeyen şar eşireke winda em peşwazi kirin
naven xwe yen bere ji bir kiribûn
digotine xwe Bedawiyan
pirsin ji min e siwar
“ke xera kir tevna pire, heval?
siwareki di peya bu u hate peş, got “min!”
ew birin bi ali xwe u rispiyek ji nav wan:
“pişti heft geren hive dê ciza le bete birîn!”
u binevş u nergiz u sosin avetin ber hespan
(TanıtımBülteninden)
KÜNYE:SiwarekiBeniştiman, Yazar:Osman Mehmed, AvestaYayınları, 2020, 112 Sayfa
KAOTIKA - NECLA AKDENIZ
"Gök Kuşaksız" romanıyla edebiyat dünyasına adım atan Necla Akdeniz bu ikinci romanında, mitolojik metinler yazmak üzere bir araya toplanmış bir grup insan üzerinden gökyüzünün altında ne kadar kaotik bir dünyanın döndüğünü anlatıyor bize...
(TanıtımBülteninden)
KÜNYE:Kaotika, Yazar: Necla Akdeniz, Agora Kitaplığı