Vitrin: Yeni çıkanlar
Değerli kitap okurları ve ileri kitap takipçileri, geçtiğimiz hafta çıkan yeni eserleri ve yeniden basılan önemli kitapları sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.
KİTAP-LIK DERGİSİ SAYI 209
Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi kitap-lık’ın yeni sayısı çıktı. Dergi, Doğan Yarıcı ve İnan Çetin’le yeni romanları Hodan ve Vadi üstüne Murat Yalçın’ın yaptığı bir söyleşiyle açılıyor.
Mehmet Rifat’ınProust yapıtlarında Baudelaire şiirinin sesini araştıran yazısı, Oğuz Demiralp’in şarkın aykırı şarkısı Furuğ’un Türkçe çevirilerini inceleyen yazısı, Robert Schild’in Stefan Zweig’ın veda mektubunun öyküsünü anlatan yazısı, Gültekin Emre’nin Sète şiir festivali günlüğü ve Fahri Erdinç’in Nâzım Hikmet’in evi üstüne yazdığı -ilk kez gün ışığına çıkan- uzun şiiri bu sayının öne çıkan başlıkları.
Haydar Ergülen, İzzet Göldeli, Ömer Erdem, Asuman Susam, Okan Alay, Alper Beşe, Ali Volkan Erdemir, Hakan Tabakan, Ezgi Şimşek şiirleriyle; Muzaffer Kale, Zehra Tırıl, Selçuk Erez, Deniz Özbeyli, Saba Öymen, Elif Erdoğan, Dilan Dadbin öyküleriyle; Taylan Altuğ, M. Sadık Aslankara, Necmi Sönmez, Erkut Tokman, Mehmet Akif Tutumlu, Ülkü Şahna, Yusuf Çağlar yazılarıyla; Mert Tanaydın’ın çevirmen Hüseyin Can Erkin’le yaptığı söyleşiyle kitap-lık iyi edebiyatın adresi olmayı sürdürüyor.
Teşekkür ederim.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Kitap-lık Dergisi Sayı 209, Yapı Kredi Yayınları, 2020, 192 Sayfa
HAMLET'İN BAĞLANAN BASİRETİ ÜZERİNE - FERİT BURAK AYDAR
Ferit Burak Aydar, tarihin en tartışmalı ve üzerine en çok yorum yapılmış kitaplarından biri olan Hamlet'i, Shakespeare'in kendisine dair sis bulutunu bir kenara bırakarak bir edebiyat metni olarak ele alıyor. Farklı versiyonlarını karşılaştırdığı ve metnin bağlamına odaklandığı çalışmasında hem tarihsel hem de politik örüntüleri ilmek ilmek çözerken Hamlet'in gerçek edebi değerini ancak toplumsalın gövdesinde kavrayabileceğimizi ileri sürüyor.
Hamlet'in Bağlanan Basireti Üzerine, özellikle iki öğeyi mercek altına alıyor: Bir kahraman olarak Hamlet'in "sürünceme"si ve Ophelia'nın erkek egemen toplum tarafından delirtilip ölmesi. Ne var ki, bunu yaparken bir yandan da Hamlet'e "ç öreklenmiş" yorum endüstrisine, metne kendi siyasi veyahut felsefi gündemini doğrulamak için uzananlara, okumayı kolaylaştırmak yerine suları bulandıranlara yine metnin içinden satırlarla yanıt veriyor. Böylelikle karakter olarak Hamlet'i putlaştıran eleştirmenlerin kalemlerinin gölgesinde kalmış Ophelia'yı çok daha net ve gerçekçi bir biçimde görmemizi sağlıyor.
Aydar'dan fikri yavaş yavaş yoğuran, benzetmelerin cazibesine kapılmayan, eleştirel olduğu kadar kışkırtıcı bir Hamlet ve Hamlet yorumları okuması...
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE:Hamlet'in Bağlanan Basireti Üzerine, Yazar: Ferit Burak Aydar, Sel Yayıncılık, 2020, 261 Sayfa
KUMADAM - E.T.A. HOFFMANN
"‘Kumadam' bütünüyle tekinsiz bir öykü." –Sigmund Freud
E. T. A. Hoffmann, Alman gotik edebiyatının en önemli isimlerinden; belki de en önemlisi. İki asırdan fazladır okurlara musallat öyküsü "Kumadam" ise kâbus ve gerçek arasındaki ince çizgide duran ürkütücü bir eser.
Gece olunca gelip çocukların gözlerini çaldığı söylenen, çocukken babasının ölümüyle alakalı olduğunu düşündüğü Kumadam'ı hiçbir zaman unutamayan Nathanael'in hayatı, eğitim gördüğü şehre Coppola isminde bir satıcının gelmesiyle altüst olur. Coppola'nınKumadam'la olan ilişkisini çözmeye çalışan Nathanael, Profesör Spallanzani'nin "tuhaf" kızı Olimpia'yla tanışınca işler iyice çetrefil bir hal alır.
Bu ciltte "Kumadam"a ek olarak Hoffmann'ın "Issız Ev" adlı öyküsünü de bulacaksınız.
Merdivenlerden gelen seslere kulak ver... Kumadam yaklaşıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE:Kumadam, Yazar: E.T.A. Hoffmann, Çevirmen: Anıl Alacaoğlu, İthaki Yayınları, 2020, 80 Sayfa
ROMANTİZM: KISA BİR GİRİŞ - MİCHAEL FERBER
Romantizm nedir? Michael Ferber elinizdeki kısa giriş kitabında bu soruyu, Romantiklerin kimler olduğu ve onların düşünceleri, inançları, adanmışlıkları, beğenileri bağlamında birbirleriyle ortak yanları üzerinden cevaplandırmaya çalışıyor. Romantizmin gerek Avrupa'da gerekse Amerika'da ortaya çıkışına ve gelişimine bir bakış sunuyor ve Romantik dönemdeki edebiyatın, müziğin, resmin, dinin ve felsefenin çeşitli türlerini inceliyor.
Belli başlı konulara tek tek odaklanan Ferber, Romantizmi önceleyen Duyarlılık hareketine, şairin yükselen saygınlığına, dinî bir yönelim olarak Romantizme, Romantik felsefe ve bilime, Fransız Devrimi'ne yönelik Romantik tepkilere ve de kadınların durumuna bakıyor. Örnekler ve alıntılar aracılığıyla bu özgün ve kendi içinde türlülük barındıran hareketin merkezine götürüyor okuru; dahası, hem "Romantik" sözcüğü ve nereden geldiği hakkında bir tartışma hem de kendine has bir tanım sunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Romantizm - Kısa Bir Giriş, Yazar: Michael Ferber, Çevirmen: Mehmet Çetin, Miray Sağlam, Say Yayınları, 2020, 192 Sayfa
ISSIZLIĞIN ÖTESİ - ELİF AKPOLAT
“Roman sanatında, zaman ve mekânı ilginç biçimde kullanmak ve karakterleri bu boyut içinde tanımak hoş ve içe işleyen bir anlatıya imkân verir. Elif Akpolat ustalıkla yazılmış romanında bu tekniği kullanarak karakterleri derinleştiriyor ve bizlere zevkli bir okuma sunuyor. İlgi çeken hikâyesi ve özenli diliyle kitabı elinizden bırakamadan okuyacaksınız.”
- Zülfü Livaneli -
“Oğluyla yan yana durduğu bir fotoğrafı yanına alarak yola koyulan bir annenin yaşadığı duygu fırtınasının dalgaları gibi birbiri ardına devriliyor, Issızlığın Ötesi’nin sayfaları; o denli akıcı ve o denli sürükleyici…
Romanın kahramanı olan emekli öğretmenin oğluyla çekilmiş bir fotoğrafı yoktur aslında! Bir fotoğraftan kestiği başını, yine bir başka fotoğrafta oğlunun yanında duran bir başka kadının omuzları üstüne yapıştırmıştır.
Ada vapurunda söylenen bir şarkının ZapSuyu’nun sesine, çiçek kokularının yakılan kitapların insan genzini yakan acısına karıştığı güçlü bir ayrıntı örgüsü, Elif Akpolat’ın ilk romanı.
Hürriyet öğretmenin bindiği otobüs hareket etmek üzere, muavin sizi çağırıyor, geç kalmayın…”
- Sunay Akın -
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE: Issızlığın Ötesi, Yazar: Elif Akpolat, Kırmızı Kedi, 2020, 312 Sayfa