Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitap okurları, İleri Kitap ekibi olarak bu hafta da yeni çıkan kitaplardan sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

ÖLÜLER-DİRİLER VE DELİLER: GOTİK ÖYKÜLER – KOLEKTİF

İnsan derindir, korkuları ise daha derin…

Ölüler, Diriler ve Deliler: Gotik Öyküler; Aydınlanma Çağı'nın göz ardı ettiği doğaüstü, akıldışı ve acayiple yeniden bağ kuran Gotik edebiyatın en çarpıcı örneklerini bir araya getiriyor. Mary Wollstonecraft Shelley, Charles Dickens, Nathaniel Hawthorne ve Elizabeth Gaskell gibi efsaneleşmiş isimlerin yanı sıra gölgede kalmış kimi yazarlardan titizlikle seçilmiş on dört öykünün yer aldığı kitap; 1773'ten 1911'e, yüzyılları aşan korkunun panoramasını sunuyor.

''Birazdan okuyacağınız öykü o kadar sıradışı ki, olayın geçtiği yörede yaşayan saygıdeğer birinden dinlemiş olmasaydım şairin teki laf olsun diye uydurmuştur, deyip geçmem gerekirdi.''

Gotik, bilinemeyenin, tedirgin eden şeyin, bir anda yürekleri kaplayan korkunun ve iç titreten dehşetin sanat ve edebiyattaki izdüşümüdür. Bu türde verilen eserler, insan ve doğanın hesaplanabilir nesneler değil; derin, karanlık ve tahmin edilemez yönleri olan varlıklar olduğunu hatırlatır. Ölüm, cinayet, kayıp, aile gizemi, delilik gibi Gotik temaların işlendiği, hem edebi değeri hem de temposu yüksek bu öyküler; türün meraklılarını sisli ve karanlık bir atmosferin içine çekerek ruhlarını gafil avlayabilir. Ele avuca sığmayanın, kapatıldığı zindanlardan daha da güçlenerek geri dönenin, musallat olan geçmişin hikâyesidir çünkü Gotik.

Ödüllü çevirmen Zeynep Avcı'nın özenli çevirisiyle, Gotik geleneğin üzeri zamanın toprağıyla örtülmüş başlıca eserlerini gömüldükleri karanlıktan çıkaran bu özel seçki, edebiyatın tekinsiz çocuğu olan Gotik ruhu yeniden çağırıyor...

''Ölüm saçan kadın şimdi uzun, sessiz adımlarla yatağıma yaklaşınca yüreğim buz kesmiş gibi oldu; boşta olan sol eli yastığın üstündeydi, onu usulca başıma doğru kaydırdı ve o el bir anda, şimşek hızıyla saçımı kavrarken öteki eliyle usturayı gırtlağıma dayadı.'' 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ölüler-Diriler ve Deliler: Gotik Öyküler, Yazar: Kolektif, Çevirmen: Zeynep Avcı, DeliDolu, 2020, 196 Sayfa

AŞK İÇİN İSTEDİĞİMİZ BAŞKA HAYVANLAR - DEFNE SANDALCI

Aşk İçin İstediğimiz Başka Hayvanlar Defne Sandalcı’nın uzun bir aradan sonra gelen ikinci kitabı. Şöyle tarif edilebilir: Kalma, bekleme, hatırlama, anlama, tespit etme, kayda geçme, isyan etme. Sandalcı’nın basiretli dizelerinden birini alıntılayalım:

“İnsanların iktidarları vardır; iktidarlar namlunun ucunda hem de sapında ve sesindedir. 

Ve bağlantı ve yakınlık ve sevişmenin getirdiği ferahlığı, insanların çoğu öldürmede ve ölüme yakınlıkta bulmayı (başarılı bir sapkınlıkla) öğretilmişler ve bu yüzden ‘savaşların insan kaynakları’ bir türlü kuru(tula)mamaktadır.” 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aşk İçin İstediğimiz Başka Hayvanlar, Yazar: Defne Sandalcı, Metis Yayıncılık, 2020, 80 Sayfa

KANATLANMIŞ KADINLAR-OSMANLI VE AVRUPALI KADIN YAZARLARIN DOSTLUĞU - SENEM TİMUROĞLU

“Biz Türkiye’de toplanıp İngiliz kadınlarından söz ettiğimiz zaman, bu dünyada isteyecekleri hiçbir şey kalmadığını düşünürdük. Ama yaşam savaşının onlar için ne anlama geldiğini, ya da bu ebedi mutluluk arayışının ne kadar korkunç bir şey olduğunu bilmiyorduk.

İkisinden hangisi daha güç bir savaşım? Biz Türkiye’de yalnızca bu ikinci savaşımı biliyoruz ve tüm dünyada aynı yararsız çaba sürüp gidiyor.”

“Zeynep”/Hatice Zinnur hanım – 1906

Geç Osmanlı döneminin kadın yazarları Avrupa’daki, Batı’daki kadınların durumunu nasıl görüyorlardı? İstanbul’a gezgin olarak gelen Fransız kadın yazarlar, başta harem olmak üzere, Osmanlı kadınlarının hayatını nasıl görüyorlardı? Bu gördüklerinden, genel olarak, kadınlık durumuna ve kadınların özgürlük taleplerine dair, ne gibi sonuçlar çıkartıyorlardı?

“Ataerkil kıskaçlar,” bu kadınların fikirlerini, eylemlerini ve onlar hakkında oluşturulan imgeleri nasıl etkiliyordu?

Senem Timuroğlu, geç Osmanlı döneminde oluşmuş bu heyecanlı, incelikli ilişki ve iletişim ağı içinde, Avrupa feminizmi ile “aydınlanmış dindar” kadın hakları söylemi arasındaki etkileşimin bir portresini çiziyor. Bu karşılaşma ve etkileşim içinde çıkılan “özgür kadın”ı arama yolculuğunu takip ediyor.

“Öncü” sıfatını hak eden kadınların fikirleriyle, kişilikleriyle ve hikayeleriyle tanıştırıyor bizi kitap: Fatma Aliye, Selma Rıza, Hayriye Ben-Ayad, Şeref, Hatice Zinnur, Nuriye hanımlar ve George Sand, Marc Hélys, Marcelle Tinayre, Grace Ellison “madamlar”... Bu hayranlık uyandırıcı kadınlar arasındaki arkadaşlığın yer yer romana benzer hikâyesi... 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kanatlanmış Kadınlar-Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu, Yazar: Senem Timuroğlu, İletişim Yayıncılık, 2020, 248 Sayfa

KEMİKLER - CEM UĞUR

Yıl 1993. Dersim'in bir köyünde, ülkenin boğucu atmosferinde akan hayat, topraktan çıkan sahipsiz kemiklerle ve artık radyo haberlerinden ibaret olmayan savaşın evlerin önüne kadar gelmesiyle sarsılır. Boşaltılan köylerin, gözaltıların, kayıpların ve zorunlu göçün yıkıcı etkilerine maruz kalan herkesin hayatı kökünden değişir.

Yıl 2014. "Şimdi İtiraf Zamanı" başlıklı bir gazete haberinin dört kişinin hayatında yarattığı etki çocukluğun, büyümenin ve savrulmanın olduğu kadar bir dönemin karanlıklarına da ışık tutar. Tutulamayan bir yasın nasıl taşlaşıp ağırlaştığı, hayatı nasıl zehirlediği dört karakterin ağzından somutlaşırken, belki biraz uzağımızdaki "faili meçhul" kavramı aynı şekilde canlanıp yanımıza sokulur. Sahipsiz kemikler ise bulunacakları güne kadar bu toprakların her daim karnında ve ezberindedir.

Bu satırlar yazılırken de okunurken de kayıplarının akıbetini ve hesabını soranların eylemleri devam ediyor. Hayat da...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kemikler, Yazar: Cem Uğur, Yayınevi: Sel Yayıncılık, 2020, 223 Sayfa

EMDR VE ÇOCUKLARLA PSİKOTERAPİ SANATI-BEBEKLİKTEN ERGENLİĞE - ROBBİE ADLER TAPİA , CAROLYN SETTLE

Travmatik olaylar, çocukların sağlıklı nörolojik ve ruhsal gelişimlerini, ayrıca hayatlarındaki tüm gelecek deneyimleri olumsuz etkileyebilen önemli yaşam olaylarıdır. Bu tür olaylarda birey, yaşantısına düğümlenmiş bir bilişsel materyalle devam eder. Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisi, bireyin işlevsiz biçimde depolanmış bu materyaline yönelik sekiz aşamalı bir tedavi sunarak onun sağlıklı haline geri dönmesini sağlar. EMDR terapisi, çocuklarda da kanıta dayalı bir uygulama olarak kabul edilir. Ancak terapi aşamaları, çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde ayarlanmalıdır.

Bu kitap, Türkçeye kazandırılmış ilk çocukla EMDR kitabı olma özelliğindedir. EMDR ve Çocuklarla Psikoterapi Sanatı ile uygulayıcılar, EMDR terapisinin sekiz aşamasını bebekler, oyun çağı çocukları, okulöncesi çocuklar, okul çağı çocukları, önergenler ve ergenler için gelişimsel bir bakış açısıyla nasıl kullanacaklarını öğreneceklerdir. Kitapta, çocuklara özel, yaş gruplarına uygun dilde hazırlanmış talimatlar, ayrıntılı yönergeler, gerçek vaka örnekleri ve senaryolara yer verilmiş, ayrıca terapinin ayrılmaz bir parçası olan ebeveynleri/bakım verenleri yönlendirmek için bir çalışma modeli sunulmuştur.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: EMDR ve Çocuklarla Psikoterapi Sanatı-Bebeklikten Ergenliğe, Yazarlar: Robbie Adler Tapia , Carolyn Settle, Çevirmenler: Cem Gökçen, S.Çilem Bilginer, Mehmet Karadağ, Say Yayınları, 2020, 424 Sayfa

DAHA FAZLA