Vaysal Köyü'nde kalker ocağına karşı açılan dava kazanıldı
Kapasite artışına ilişkin "ÇED olumlu" kararı iptal edildi.
Edirne'de Vaysal Köyü'nde kapasite artışı talep eden kalker ocağı işletmesi için verilen "ÇED olumlu" kararı, mahkeme kararıyla iptal edildi. Köy halkının avukatı Bülent Kaçar, yargı kararının uygulanmasını istedi ve kalker ocağının kapatılması çağrısında bulundu.
Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü'nde faaliyetlerine devam eden kalker ocağı işletmesinin kapasite artışı isteğine karşı verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılan davada karar verildi. Edirne İdare Mahkemesi, "ÇED olumlu" kararını iptal etti ve davayı köy halkı kazandı.
Karar sonrası kentteki Tabip Odası Lokali’nde ocağa karşı çıkan köy halkının temsilcileri ile davanın avukatı Bülent Kaçar, gazetecilerle bir araya geldi. Ocağın çalışmalarının devam etmesine tepki göstererek kapatılması gerektiğini ifade eden Kaçar, ilgili birimleri göreve davet etti.
'BU İŞKENCEYİ DURDURUN'
Kaçar, bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının bilime aykırılığının bilirkişi heyet raporu ile hukuka ve mevzuata aykırılığının da mahkeme kararı ile ispatlandığını söylerken, "Davalı bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin yargı kararını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını derhal kapatın. Doğaya ve 4 köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun" çağrısında bulundu.
Gazete Duvar'dan Tamer Yavuz'un haberine göre mahkeme kararına da dikkat çeken Kaçar, "Kapasite artışı yapılan ocağın ve tesisin var olan tüm faaliyetlerinin bilime, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, altı ayrı bilimsel disiplinden uzman ve akademisyenlerin ayrıntılı bilirkişi raporuyla ve Edirne İdare Mahkemesi'nin gerekçeli iptal kararı ile sabittir" diye konuştu.
'BU DOĞA SÖMÜRÜSÜNÜN GÖRMEZDEN GELİNMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR'
Var olan kırma eleme tesisinin ÇED dosyasındaki taahhütlere aykırı olarak faaliyet gösterdiğini belirten Kaçar, "Hiçbir önlem alınmadan, tesisin çok kirletici şekilde çevreye zarar verdiği keşif ve bilirkişi incelemesi sırasında fotoğraflanmış ve tespit edilmiştir. Bu keyfiliği, ÇED tanımazlığı, denetimsizliği basın ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Halen süren bu zulme karşı Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nü yapmadıkları denetim görevlerini acilen yerine getirmeleri, idari ve adli işlemler başlatmaları için uyarıyoruz. Yurttaşların gördüklerini yetkililerin görmemesi, bu işletmede denetim yapılmaması, bu doğa sömürüsünün görmezden gelinmesi mümkün değildir. Hukukun ve bilimin üstünlüğüne olan inancımızla, Vaysal Kooperatifi'nin ve Lalapaşa köylülerinin haklı davalarına destek olan herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
'HAYVANLAR ORADA ÖLÜYOR'
Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz da bölgede doğa katliamının yaşandığını ifade ederek, "Herkes bunu görmezden geliyor. Burada yaşama hakkı hepimizin. Doğadaki böceklerin de çimenin de ağaçların da. Bazı şeyleri sadece para kazanma olarak görmemek lazım. Para kazanmak uğruna doğa katliamı yapılıyor. Arılar, böcekler hepsi katlediliyor. Tozlaşmadan dolayı üreme olmuyor. Tarımsal olarak kaybımız zaten oluyor ama diğer hayvanların sesi çıkmıyor, onlar konuşamıyor, bizim gibi dertlerini anlatamıyorlar ve orada ölüyorlar. Buna artık birinin önlem alması gerekiyor" sözlerini kullandı.