Uykunun derinliklerinden başka bir yaşamın mümkünlüğüne: Denek E.E.E.

Uykunun derinliklerinden başka bir yaşamın mümkünlüğüne: Denek E.E.E.

Bilimin kapıları bizleri uçsuz bucaksız bir yolculuğa sürüklerken, yollarımız dünyanın öbür ucundaki kişilerle Olmaz İşler Tuhafiyesi’nde kesişebilir… Bir uykunun derinlikleri bize bir geleceğin kapılarını açabilir. Ve yediğimiz goller, bir çukurdan çıkıp insanlara ve yaşama sımsıkı sarılmanın öyküsünü yazabilir…

Umut Dağlar

Çevre sorunları, özgürlük, farkındalık… Tüm bunlar birbirleriyle bağlantısız gibi görünse de aslında birbirleriyle ilintili, teorik ve pratik olarak da birbirinden koparılamayacak konular. Elbette yanına birçok başlık gelmekle birlikte günlük yaşamımızda bunları içselleştirmek, kendi deneyimlerimizden çocuklarımıza aktarmak; buraya dair üretmek zorlayıcı eylemler olarak karşımıza çıkıyor.

Kitabımızın kahramanı Ekim ise ona sunulan özel ve “çok” şanslı dünyasından çıkınca tüm bunlarla karşılaşıyor. Oysa her şey hakkında birçok bilgiye sahip Ekim. Fakat Olmaz İşler Tuhafiye’ye ne kadar uzak olduğunu bilmiyor… Veya dünyanın birçok yerinden birçok arkadaş tanırken gerçek arkadaşlığı bir masa başında dünyayı değiştirecek projeler üretirken bulacağını da… Üst üste 7 gol yerken ilk defa yaptığı kalecilikte, bir yaşamı değiştirmenin mümkün olacağını da yeni öğreniyor.

Ekim, bir deneyde denek olarak yer alırken, bilimin o uçsuz bucaksız yollarında bir yandan kendini de buluyor. Yapay zeka üzerine yapılan deney konusunda çok heyecanlanırken, o zamana kadar yaşadığı hayatı – ve evet hem de küçücükken- tekrar sorgulama şansını yakalıyor. Soru sormak, araştırma yapmak Ekim’in en karakteristik özelliklerinden biriyken bu defa karşılaştıkları ve bulduğu şeyler karşısında ise çok daha fazla heyecanlanıyor.

Denek E. E. E. ; yapay zeka, çevre sorunları, küresel ısınma, göçler vb. birçok konuyu sayfalarına serpiştirmişken, çocuklarımızı da eğlenceli bir hikayenin içine çekiveriyor. Bilim, çocuklar için her zaman ilgi çekici bir konu olmayabiliyor. Fakat şundan eminiz: Bilim ve yaşadığımız dünyaya ait her şey, günlük telaşlarımızın arasında dile getirmesek de her yerde! Aslı Der, Denek E.E. E.’ de çocuklarımızın yaşadıkları dünyayı hem duygusal hem de bilimsel yönden içselleştirmesini sağlamanın yanı sıra; onların araştıran, soru soran ve merak etmekten hiç vazgeçmeyen taraflarını ortaya çıkarıyor. Tüm bunların yanı sıra kahramanımız Ekim’le birlikte çocuklarımızı ebeveynler tarafından kurgulanmış “korunaklı” dünyanın ötesine taşıyor. Sokaklara, Olmaz İşler Tuhafiyesi’ne, bir kuyunun içinden uzanan o farklı dünyaya… Çocuklarımız, Ekim’le birlikte birçok şeyi fark ederken ve yine onunla birlikte keşfederken, dünyalarına özgürlük, dostluk kavramları giriyor.

Aslı Der, çocukları bilim dünyasının renkli, bir o kadar da gizemli koridorlarında soluksuz bir yolculuğa çıkarırken ebeveynlere de birçok mesaj veriyor. Çocuklarımıza kurduğumuz dünyanın- her ne kadar en iyisini istesek ve bunun için çabalasak da- her zaman bizim kurguladığımız gibi sonuçlarını alamayacağımızı; “özgürlüğün anlık davranışlarla değil, düşünerek yaşanan eylemlerle gelmesini”, çocukların bilişsel ve duygusal dünyalarına güvenmemiz gerektiğini ve elbette tüm bunlar olurken onlara sımsıkı sarılmamız gerektiğini…

Denek E. E. E., çocuklarımız için farkındalığın, sitelerin kapılarından çıkıp sokaklarda özgürleşmenin, bir kuyunun içinden dünyayı nasıl değiştirebileceğimizin; bilimin gizemli kapılarının ve soru sormanın hikayesi…

KÜNYE: Denek E.E.E. , Aslı Der, Günışığı Kitaplığı,2019,183 Sayfa.

DAHA FAZLA