Uno Ekmek fabrikasındaki direniş 3. gününde
Sendika değiştiren işçilerin işten atıldığı fabrikada direniş sürüyor.
Uno Ekmek fabrikası işçileri, sendikal haklarının tanınması ve işten atılan işçilerin işe iade edilmesi talebiyle direnişini sürdürüyor.
Antalya'nın Aksu ilçesinde bulunan Unmaş’a bağlı 215 işçinin çalıştığı Uno Ekmek fabrikasında Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (HAK-İŞ) bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'ndan istifa eden işçiler, DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası'na üye oldu. Sendika değiştiren işçilerin 10'unun dün fabrikaya alınmaması üzerine fabrika işçileri üretimi durdurdu ve dışarı çıktı.
Evrensel'in aktardığına göre sendika hakları için başlattıkları eylemin 3. gününde taleplerini yineleyen işçiler, işten atılan 11 işçi işe geri alınmadan iş başı yapmayacaklarını söyledi.
İşçilerin sendikalı olma ve sendika seçme hakkı olduğunu belirten Uno işçileri, patronun kanunsuzluktan derhal vazgeçmesini ve sendika haklarının tanınmasını istedi. Direnişteki işçilere aileleri de destek verdi.
Ayrıca, işçilerin örgütlendiği Gıda-İş de fabrika önünde "Atılan işçiler geri alınsın. Sendikal haklar tanınsın" ifadelerinin yer aldığı pankartla işçilere destek verdi.
GIDA-İŞ'TEN AÇIKLAMA
Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan da işten çıkarılan işçilerin işe geri dönmesi talebiyle yazılı açıklama yaptı. Şirketin İstanbul ve Ankara'daki fabrikalarında 3 dönemdir uygulanan toplu sözleşmenin Antalya'da uygulanmaya başlanmasının üzerinden bir dönem geçtiğini fakat işçilerin çalışma koşullarında iyileşme olmadığını kaydetti.
Süren ağır çalışma koşulları ile birlikte 2023 yılı itibarıyla ücretlerin de asgari ücret seviyesine düştüğü belirtilerek, işçilerin istifa ettiği Öz Gıda-İş'in patronlardan yana tavır alarak niyetini ortaya koyduğuna işaret edildi.
'BAKANLIĞA ŞİKAYET DİLEKÇELERİMİZİ VERDİK'
Gıda-İş'e geçen işçilere baskının arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Yapılan bu baskıları ve işçileri sindirme tutumunu kınıyoruz. Uno işçisinin yalnız olmadığını ve mücadelenin her aşamasında işçilerin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Bugün hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü'ne burada yaşanan haksızlıkları ve baskıları önlemeleri için şikayet dilekçelerimizi vermiş bulunuyoruz. Bakanlık ve il müdürlüğünün acilen ve ivedilikle müfettiş görevlendirmelerini istiyoruz" denildi.
'İŞVERENLER UTANMAZCA YASALARI ÇİĞNEYEREK İŞÇİLERİ İŞTEN ATIYORLAR'
Aslan, açıkalamasında, işçilerin Kod-46 işe işten çıkarıldığına değinerek, "Yani işçiler yüz kızartıcı suç işlemişler gibi gösterilerek işten atıldılar. İşverenler bu kadar ahlaksız ve utanmazca yasaları çiğneyerek işçileri işten atıyorlar" sözleri ile tepkisini gösterdi.
Yaşananlara karşı tüm yasal hakların kullanacaklarını ve mücadele edeceklerini vurgulayan Aslan, patrona da hukuksuzluklara son vermesi çağrısında bulundu.
ÖZ GIDA-İŞ'E TEPKİ VE ÇAĞRI
Aslan, açıklamasına, "İşyerinde işçileri kölece çalışma koşullarına mahkum eden sözleşmeye imza atan sendikacılara bir çift sözümüz var. Artık düşün işçilerin sırtından. Yaptığınız kaçıncı ihanet ve satış sözleşmesi. Eğer işçinin iradesine saygınız varsa bırakın işçiler istediği sendikaya üye olsunlar. Patronların yanında değil, işçilerin yanında olun" çağrısı ile son verdi.