TRT'de 'istihdam fazlası' 3 bin personele sürgün tehdidi
TRT'de çalışan 3 bin kişi "istihdam fazlası personel" olduğu gerekçesiyle sürgün edilmeye çalışılıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlanan TRT’de “başka kuruma gönderilme” tehdidi ile zorla emekli edilen bin 800 kişinin ardından şimdi de üç bin dolayında personelin sürgünü gündeme geldi.
703 sayılı KHK ile TRT’de emekliliğe teşvik ve “İstihdam Fazlası Personel”in (İFP) diğer kamu kurumlarına gönderilmesinin yolu açıldı. İFP olduğu gerekçesi ile deneyimli üç bin kişi “Diğer kamu kurumlarına gönderilmeyenler, TRT’de kadrolu çalıştırılmayacak, ‘Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel’ olarak istihdam edilecek” tehdidi ile karşı karşıya kaldı. TRT kadrosundan çıkartılma ve güvencesiz kalma tehdidi ile karşı karşıya kalan üç bin kişinin “Üç şehir tercih ettikleri dilekçelerini yazmaları" için ikna çalışmalarına başlandı.
GÜVENCESİZLİK TEHDİDİ
TRT'de yaşananlara ilişkin BirGün'den Burcu Cansu'ya bir açıklama yapan Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, “TRT'de zorla emeklilik yaşadık şimdi sürgünleri bekliyoruz” dedi. Ustaoğlu, Anayasa’da özerk ve tarafsız kamu yayıncısı olarak tanımlanan TRT’nin, son yapılan yasa değişikliği ile tek adamın kontrolüne girdiğini belirterek şunları söyledi:
“Diğer kamu kurumlarına gönderilmeyenler, ‘TRT’de kadrolu çalıştırılmayacak’ tehdidi ile karşı karşıya. ‘Gönüllülük’ adı altında insanlar ikna edilmeye çalışıyor. Üç bin kişinin üç il seçmeleri için 'ikna' çalışmaları başlatıldı. Bir yıl içinde istihdam fazlası personel olduğu belirtilen üç bin kişinin yer aldığı liste Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek. Daha sonra bu listeye giren personel Devlet Personel Başkanlığı tarafından üç ilden birine atanacak. TRT üç bin kişinin yer aldığı listeyi süreç içerisinde parça parça gönderecek.Yılların habercileri, yayıncıları ve sanatçıları hangi devlet kurumuna gönderilebilir? Habercilere, televizyonculara, radyoculara, sanatçılara başka devlet kurumlarında hangi işi yaptırılacak?”