Trabzon'da toplu taşıma ücretlerine yüzde 40'a varan oranlarda zam yapıldı. Kentteki yurttaşlar zamma tepki gösterirken, dolmuşçuluk yapan isimler ise zammın yetersiz olduğunu söyledi.
Seçim sürecinin ardından art arda gelen zamlara ulaşım zamları da eşlik ederken, son olarak Trabzon'da toplu taşımaya yüzde 40'a varan oranda zam geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan karara göre şehir içi ulaşımda en yakın mesafe ücretleri siviller için bilet 6 lira 50 kuruştan 9 TL'ye, öğrenci için 5 lira 50 kuruştan 6,5 TL'ye, belediye otobüslerinde ise sivil 5 TL'den 6 lira 90 kuruşa, öğrenci 4 TL'den 5,5 TL'ye çıkacak. Zamlı tarife dolmuşlar için 12 Haziran'da, belediye otobüsleri için 16 Haziran'da başlayacak.
'ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEĞİ İÇİN ERKENDEN DÜĞMEYE BASTILAR'
Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre kentte yaşayanlar üst üste gelen zamlara tepki gösterirken, taşımanın artık ucuz ulaşım seçeneği olmaktan çıktığını dile getirdi. Kentte esnaflık yapan ve ulaşım aracı olarak dolmuş kullanan Savaş Yılmaz, 2,5 TL'lik zammı fazla bulduğunu söyledi. Zam için geçerli neden olmadığını söyleyen Yılmaz, "Mazot fiyatları geçen yıl dolmuş ücretlerinin 6,5 TL'ye çıktığı dönem ile aynı olmasına rağmen bu kadar zam yapılması doğru değil. Asgari ücrete zam geleceği için erkenden zam düğmesine bastılar her yandan" sözlerini kullandı.
'EN ÇOK ÖĞRENCİLER ETKİLENİYOR'
Kentte üniversite öğrencisi olan Abdullah Aydın ise toplu taşıma fiyatlarının en çok öğrencileri etkilediğini söyledi. Yüksek kira fiyatlarını karşılamakta güçlük çekerken dolmuş ücretlerinin de zamlandığını söyleyen Aydın, "Belediye otobüsleri dolmuş fiyatlarına yaklaştı. Toplu taşıma kamu için değil kâr için yapılır hale geldi. Dolmuş ile belediye otobüsü arasındaki fark çok az. Bir de Trabzon'da dolmuşlarda üniversite öğrencilerinden sivil tarife ile ücret alınıyor. Zamdan en çok biz etkileneceğiz" ifadelerini kullandı.
'15 TL OLMALI'
Trabzon'da uzun yıllardır dolmuşçuluk yapan İsmail Eyübler ise yapılan zammın yetersiz olduğunu dile getirdi. Eyübler, dolmuş ücretlerinin sadece akaryakıt fiyatlarıyla değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek hayat pahalılığının herkese olduğu gibi dolmuş esnafına da yansıdığını ifade etti.
Asgari ücret 5 bin 500 TL iken dolmuş ücretlerinin 6,5 TL olduğunu söyleyen Eyübler, "Asgari ücret yılbaşında 8 bin 500 TL oldu ve şimdi yeni bir zam daha gelecek. Asgari ücrete zam geldikçe her şey pahalanıyor. Bir yandan da artan döviz kuru nedeniyle zamlar geliyor. Geçen yıl bin liraya yaptırdığımız araç bakımı şu anda 3 bin 500 TL'ye yapılıyor. Geçen yıl bin 250 TL olan tek lastik şu anda 3 bin 500 TL'ye çıktı. Market alışverişlerinde fiyatlar her gün artıyor. Bu pahalılıkta benim eski kazancıma ulaşmam için dolmuş ücretinin 9 değil 15 TL olması gerekir" sözlerini kullandı.
Kent merkezinde dolmuşta şoförlük yapan Mahmut Kara ise yaşanan artışı yeterli bulduğunu söyledi. Kara, akaryakıt fiyatlarında dalgalanma olmaması halinde dolmuş ücretlerinin tatmin edebileceğini düşünüyor. Kara, "Akaryakıt fiyatlarına zam gelmeyecek ise 8 lira yeterli olabilirdi. Ama piyasanın hareketli olmasından sanırım böyle bir zam yapıldı" diye konuştu.
'AKARYAKITA ZAM GELMESE DE HER ŞEY ZAMLANIYOR'
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, ekonomik koşullarına göre kaçınılmaz olarak zam yaptıklarını söyledi. Dolmuş fiyatlarının en son 11 ay önce zamlandığını ve o günden bu yana piyasa koşullarında yaptıkları zammın düşük kaldığını dile getiren Usta, şoför esnafının masrafının katlandığını ifade etti.
Şoför esnafı olarak daha yüksek bir zam talebinde bulunduklarını belirten Usta, "Halkımızı düşünerek belli seviyede tutmak zorunda kaldık. Akaryakıta da son haftada üst üste zamlar geldi. Fakat bizi esas etkileyenler, araç bakım masraflarının katlanması oldu. Dolmuş zammı sadece akaryakıt masraflarına göre değerlendiriliyor. Fakat şoför esnafının da kendisini idame ettirmesi gerekiyor. Akaryakıta zam gelmese de piyasada her şey zamlanıyor" diye konuştu.