TİP'ten İliç’teki çevre katliamına ilişkin suç duyurusu
TİP, Fırat Nehrine siyanür akmasına neden olan Anagold Madencilik Şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Erzincan İliç’te Fırat Nehri’ne siyanür akıttığı tespit edilen Çöpler Altın Madeni’nin işletmecisi Anagold Madencilik, şirket yetkilileri ve görevini kötüye kullandığı öne sürülen kamu görevlileri hakkında TİP tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Dilekçede, “şirketin çevreyi kasten kirlettiği” belirtilirken, hakkında kamu davası açılması ve verilen tüm izinlerin iptal edilmesi istendi.
Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyünde, Anagold Madencilik Şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nin, Fırat Nehri’ne siyanür akıttığı ortaya çıkmıştı. Tepkilerin ardından madenin faaliyetleri durdurulmuştu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından Anagold Madencilik Şirketi, şirket yetkilileri ve görevi kötüye kullandığı öne sürülen kamu görevlileri hakkında bugün suç duyurusunda bulunuldu.
‘YURTTAŞLARIN SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA ANAYASAL GÜVENCE’
Parti avukatları Şerif Özgür Urfa ve Onur Güneş tarafından İliç Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçesinde, Anayasa'nın 17/1. Maddesinin "Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir" ve Anayasa’nın 56/1. Maddesinin ise "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir" şeklinde düzenlenmiş olduğu hatırlatılırken; yurttaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının Anayasa ile güvence altına alındığı kaydedildi.
‘ŞİRKET ÇEVREYİ KASTEN KİRLETTİ’
Dilekçede, suç duyurusu konusu olaya sebebiyet veren Anagold Madencilik şirketi ve yöneticilerinin yürüttükleri ticari faaliyetleri esnasında kasten çevreyi kirlettiği ve halk sağlığı ile doğal varlıkları tehlikeye düşürdüğü vurgulanırken, TCK Madde 181 uyarınca haklarında kamu davası açılması ve ayrıca TCK Madde 60 kapsamında şirkete verilen tüm izinlerin iptali talep edildi.
‘SEBEBİYET VEREN KAMU GÖREVLİLERİ CEZALANDIRILSIN’
Dilekçede ayrıca, Anagold Madencilik şirketi ve yetkililerinin işledikleri suçun önlenmesi ve engellenmesi için görevlerinin gereğini ifa etmeyen, şirket faaliyetlerini denetlemeyen, gereken idari önlemleri almayan ve şirketin faaliyet iznini sürdürmesine imkan sağlayarak çevre kirliliğine sebebiyet veren kamu görevlilerinin de tespit edilerek TCK Madde 257 kapsamında cezalandırılmaları istendi.