TİP üyeleri, MKS Transformatör fabrikasındaki direnişi ziyaret etti

TİP üyeleri, MKS Transformatör fabrikasındaki direnişi ziyaret etti

Birleşik Metal-İş'e üye olan 14 işçi işten çıkarılmıştı.

İleri Haber

MKS Transformatör fabrikasındaki sendikalaşan 14 işçinin işten çıkarılması üzerine direniş başlatılmış ve taleplerin karşılanmaması halinde greve çıkılacağı duyurulmuştu.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan MKS Transformatör fabrikasında DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 14 işçi, işten çıkarıldı. İşçilerin sendikal mücadelesine karşı yönetimin engelleme girişimlerinin son halkası olarak yaşanan işçi kıyımı üzerine 17 Şubat tarihinde fabrika önünde direniş başlatıldı. 

Fabrikada örgütlenme ve direniş sürecine ilişkin Birleşik Metal-İş tarafından daha önce yapılan açıklamada, işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması ve toplu sözleşme sürecinin başlatılması istenirken; taleplerin karşılanmaması halinde 28 Şubat tarihinde greve çıkılacağı ilan edildi.

TİP'TEN DAYANIŞMA ZİYARETİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri de bugün MKS Transformatör fabrikası önünde devam eden direnişi ziyaret ederken, işçilere dayanışma duyguları iletildi. Fabrika önünde "Patronların kölesi olmayacağız" sloganları atıldı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ AÇIKLAMASI

Birleşik Metal-İş tarafından direnişin başladığı 17 Şubat tarihinde yapılan basın açıklamasında, "Uzun süren örgütlenme mücadelesi, taşeron şirketler ve sarı sendika Özçelik-İş devreye sokularak yetki prosedürünün engellenmeye çalışılması derken son olarak sendikamıza üye 14 işçi işten çıkarıldı" bilgisi paylaşılmış ve direniş kararı alındığı bildirilmişti. 

ENGELLEME GİRİŞİMLERİ VE TEHDİTLER

Açıklamada, "MKS işçileri ilk günden itibaren işverenin her türlü baskı, işten çıkarma ve mobbing uygulamasına karşı direndi. Baskılara rağmen MKS işçileri sendikamızda örgütlendi, yasanın aradığı çoğunluğa ulaştı ve bakanlık sendikamıza yetki tespitini verdi. Ancak işverenin sendika karşıtı girişimleri bitmedi. Sendikanın yetki tespitine, üstelik yetkisiz mahkemeye itiraz ederek süreci olabildiğince uzatmaya çalıştı. Yetkisiz mahkemede dava 9 ay sonra sonuçlandı. Lehimize karar yetkili mahkemede görüşüldü. Bu davada sendikamızın yetkisi ancak yıllar sonra kesinleşti" denildi.

İşçilere yönelik baskı ve tehditlere de dikkat çekilerek, "MKS işvereni uzayan mahkeme süreci boyunca her fırsatta özgürce sendikal tercihlerini kullanan işçilere yönelik baskı, tehdit ve şantajda bulunarak işçileri sendikadan istifaya zorladı. Bazı üyelerimizi istifa etmedikleri için tazminatsız olarak işten çıkarttı" ifadeleri kullanıldı.

Fabrika yönetiminin hukuk dışı uygulamalarına dair "Şirket bünyesinde bir taşeron firma kurdu. Çalışan işçileri bu firmaya geçirdi. Eş zamanlı olarak Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası ile anlaştı. İşçileri bu sarı sendikaya üye yapmaya zorladı. Üye olmayan işçilere zam vermedi, maaşlarını zamanında ödemedi, hatta onları işten çıkardı" bilgisi de paylaşıldı.

'GREV KAPIDA'

Yaşananların ardından şubat ayı içerisinde sarı sendikadan istifa eden 14 kişinin Birleşik Metal-İş'e katıldığı ve ardından işten çıkarıldığı kaydedilerek, "Sendikamızın işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili sendika olduğu mahkemece onaylanmıştır. Toplu sözleşme prosedürü işlemektedir. Ve işverenliğin sendika tanımaz tutumu sürerse grev kapıdadır. Atılan işçiler geri alınmaz, sendika ile görüşmeler başlayıp toplu sözleşme imzalanmazsa 28 Şubat 2023 tarihinde iş yerinde grev uygulaması başlayacaktır" denildi.