TİP Sözcüsü Kadıgil’den Soylu’ya zor soru

TİP Sözcüsü Kadıgil’den Soylu’ya zor soru

Kadıgil, Çanakkale'de çeşitli guruplar tarafından hedef gösterilmesinin ardından yasaklanan Onur Yürüyüşü'ne ilişkin Soylu'ya “Onur Yürüyüşünü hedef gösterenler bakanlığınızdan daha mı güçlü?” sorusunu yöneltti.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Çanakkale’de düzenlenecek olan Onur Yürüyüşü’nün çeşitli gruplar tarafından hedef gösterilmesinin ardından valilik tarafından yasaklanmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi veren Kadıgil, “Yesevi Alperenler Derneği ve hedef gösteren diğer gruplar Türkiye Cumhuriyeti yasalarından ve Bakanlığınızdan daha mı güçlüdür?” diye sordu.

Onur Yürüyüşü’ne getirilen yasak kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Kadıgil, Çanakkale Valiliği’nin aldığı yasak kararının kamuoyuyla paylaşılmasından önce hedef gösterenler tarafından paylaşıldığına dikkat çekti.

Sera Kadıgil, 11 Haziran tarihinde alınan yasak kararından önce, 10 Haziran günü, sosyal medyada Şevki Oktem isimli kullanıcının ‘Elhamdülillah… Çanakkale Valisi İlhami Aktaş beyefendiyi makamlarında ziyaret ettim. Şu anda dilekçe veriyorum. Sayın Valimiz kesinlikle yaptırmayacaklarını söyledi. Bir hatıra fotoğrafı çekilelim dedik, şu olayı halledelim tekrar gel o zaman çekelim dedi” ifadeleriyle paylaşım yaptığını belirtti.

“VALİNİN KARARI PEK ÇOK SUÇU BARINDIRIYOR”

Tip Sözcüsü, soru önergesinde Vali İlhami Aktaş hakkında hukuka aykırı ve keyfi tutumuna yönelik Görevi Kötüye Kullanma, Görevi İhmal (TCK Md. 257), Nefret ve Ayrımcılık (TCK Md.122), Kamu Görevinin Sağladığı Nüfuz Kötüye Kullanılmak Suretiyle İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasının Engellenmesi (TCK Md.115-119) kapsamında soruşturma açılması gerektiğine dikkat çekti.

Kadıgil İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1- Valiliğin hukuka ve eşitlik ilkesini ihlal ederek sadece bir grubun anayasal hakkını gasp eden yasaklama kararının gerekçesi nedir? 

2- Valilik hangi gerekçeyle LGBTİ+’ların da vatandaş olarak Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullanmasına izin vermek yerine yasaklamayı tercih etmiştir?

3- “Tüm halkımızın bir araya gelip dur demesini istiyoruz. Valilik bu yürüyüşe izin verirse biz de aynı gün aynı saatte bir araya gelip yürüyüş yapacağız” diyerek devlet organlarını ve yürüyüş yapacak yurttaşları örtülü olarak tehdit eden Yesevi Alperenler Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican’ın açıklamalarının bu kararın alınmasındaki etkisi nedir? Bakanlığınıza bağlı kolluk güçlerinin yürüyüş için gerekli önlemi alacak ve sulh içinde yapılmasını sağlayacak gücü yok mudur? Yesevi Alperenler Derneği veya bahsi geçen İFAM- Akıncılar Türkiye Cumhuriyeti yasalarından ve Bakanlığınızdan daha mı güçlüdür?

4- Vali İlhami Aktaş’ın hukuka aykırı bu keyfi tutumuna yönelik Görevi Kötüye Kullanma, Görevi İhmal (TCK Md. 257), Nefret ve Ayrımcılık (TCK Md.122), Kamu Görevinin Sağladığı Nüfuz Kötüye Kullanmak Suretiyle İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasının Engellenmesi (TCK Md.115-119) kapsamında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

5- 10 Haziran tarihinde, sosyal medyada Şevki Oktem isimli kullanıcı “Elhamdülillah… Çanakkkale Valisi İlhami Aktaş beyefendiyi makamlarında ziyaret ettim. Şu anda dilekçe veriyorum. Sayın Valimiz kesinlikle yaptırmayacaklarını söyledi. Bir hatıra fotoğrafı çekilelim dedik, şu olayı halledelim tekrar gel o zaman çekelim dedi” ifadeleriyle yasaklama kararı alınacağını duyurmuştur. 11 Haziran’da da Şevki Oktem isimli kullanıcının duyurduğu yasak kararı Valilik tarafından yayımlanmıştır. Şevki Oktem, Bakanlığınıza bağlı mülki idare amirine emir verecek makamda bir şahıs mıdır? Vali İlhami Aktaş, hangi sıfatla ve neden söz konusu şahısla görüşmüş ve ona yürüyüşe izin vermeyeceği sözünü vermiştir? Şevki Oktem’in duyurduğu hatıra fotoğrafı ne zaman kamuoyuyla paylaşılacaktır?

6- Daha önce LGBTİ+’lara yönelik saldırılara ilişkin verdiğimiz soru önergesine “Her türlü ayrımcılığa karşı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine taraf olan ve bunu Anayasamızdaki eşitlik ilkesi ile muhafaza eden Ülkemiz nefret suçlarına karşı gerekli hassasiyeti göstermektedir” ifadeleriyle verdiğiniz yanıtın gereklerini yerine getirecek misiniz?

DAHA FAZLA