TİP II. Tarım Konferansı, Kırklareli’de toplanıyor

TİP II. Tarım Konferansı, Kırklareli’de toplanıyor

TİP geçen yıl İzmir’de düzenlediği tarım konferanslarının ikincisini, ülkenin önemli tarım ve gıda bölgelerinden olan ancak tarım topraklarını hızla kaybeden Trakya’da düzenleyecek.

İleri Haber

TİP II. Tarım Konferansı, Genel Başkan Erkan Baş, alanında uzman akademisyenler, çiftçiler, küçük üreticiler, hayvancılıkla geçinenler, kooperatifçiler, ziraat ve gıda mühendislerinin katılımıyla 9 Nisan Pazar günü Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde toplanacak.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) geçen yıl İzmir’de düzenlediği tarım konferanslarının ikincisini, ülkenin önemli tarım ve gıda bölgelerinden olan ancak tarım topraklarını hızla kaybeden Trakya’da düzenleyecek.

9 Nisan Pazar günü Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Aşkıye Neşet Çal Sahnesi’nde saat 10.00’da “Yeniden Tarım, Herkes İçin Gıda”  başlığıyla yapılacak konferansa TİP Genel Başkanı Erkan Baş, alanında uzman akademisyenler, çiftçiler, küçük üreticiler, hayvancılıkla geçinenler, kooperatifçiler, ziraat ve gıda mühendisleri katılacak.

‘GELİN HEP BİRLİKTE TARIMI AYAĞA KALDIRALIM’

Konferansa çağrı metninde şu ifadeler yer alıyor:

Mantar gibi çoğalan taş ocaklarıyla, karayolları ve tren yolu yapımıyla, imara açılan topraklara dikilen binalarla tarım alanları yok oluyor. Tohum, gübre, zirai ilaç, mazot gibi girdilerin maliyetlerinin artışı küçük çiftçiyi topraktan uzaklaştırıyor. 

Büyük şirketlerin iştahını kabartan bu tarım arazileri şimdi de zorunlu arazi toplulaştırması ile üretici köylünün elinden kayıp gidiyor. 

Piyasacı anlayışla meraların yok edilip yerine hayvan çiftlikleri kurulmasıyla küçük çiftçiler kapıya kilidi vurup hayvanlarını satmak zorunda kalırken hayvan çiftlikleri için aldıkları teşvik ve desteklerle şirketler gittikçe semiriyor. 

Sarmısaklı çiftliğinin, Türkgeldi çiftliğinin, Alpullu Şeker fabrikasının özelleştirilmesi ise çiftçiye, köylüye vurulan ayrı bir darbedir. 

Trakya'nın verimli topraklarında ayçiçeği, kanola, buğday gibi kırsal tarım ürünlerini, çeltik, mısır sebze gibi suya ihtiyaç duyan ürünleri üretenlerin, büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, balıkçılık yapanların ve orman köylülerinin yaşadığı sorunlar farklı görünse de hepsinin temelinde aynı piyasacı ve sömürücü düzen yatıyor. 

Tarım ve gıda kriziyle karşı karşıya kaldığımız günümüzde tüm yurttaşlarımızı ortak sorunlarımızı konuşmaya, birlikte çözümler aramaya çağırıyoruz. 

Gelin hep birlikte tarımı yeniden ayağa kaldıralım!

DAHA FAZLA