TİP II. Tarım Konferansı Kırklareli’de toplandı: “Mücadelemiz, tarımı yeniden ayağa kaldırana kadar sürecek”
İlki İzmir’de yapılan tarım konferanslarının ikincisi Kırklareli’nde düzenlendi.
İleri Haber
TİP II. Tarım Konferansı, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yapıldı. Alanında uzman akademisyenler, çiftçiler, küçük üreticiler, hayvancılıkla geçinenler, kooperatifçiler, ziraat ve gıda mühendislerinin katıldığı konferansta tarımın neoliberal politikalar ve AKP eliyle getirildiği durum ile çözümler tartışıldı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) geçen yıl İzmir’de düzenlediği tarım konferanslarının ikincisini, ülkenin önemli tarım ve gıda bölgelerinden olan ancak tarım topraklarını hızla kaybeden Trakya’da düzenledi.
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki Aşkıye Neşet Çal Sahnesi’nde toplanan TİP II. Tarım Konferansı’na alanında uzman akademisyenler, çiftçiler, küçük üreticiler, hayvancılıkla geçinenler, kooperatifçiler, ziraat ve gıda mühendisleri katıldı.
‘TARIMI YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İSTİYORUZ’
Konferansın açılış konuşmasının ilkini TİP Bilim Kurulu adına akademisyen İlke Bereketli yaptı.
Dünyanın ve Türkiye’nin her alanda bir krizler çağı yaşadığını belirten Bereketli, iklim krizi ve yanlış politikalar sonucu afetlerle karşı karşıya kalındığını ifade etti.
Bereketli, şunları söyledi:
Tarımda bugün yaşadığımız kayıplara 80'lerden itibaren uygulanan neoliberal politikalar sayesinde geldik. Geldiğimiz noktada Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıktı. Dışa bağımlı bir ülke haline geldik.
Çiftçiye teşvik verilmiyor, kredi verilmiyor. Çiftçilere verilmeyen kredi 'tüpçülere' veriliyor. Hükümet çiftçi yerine patronları destekliyor.
Bu karanlık tablo böyle sürmeyecek. Değiştirmek bizim elimizde. İşte tam da bu yüzden TİP olarak bu cefayı çekenlerle ortak çözüm üretmek istedik. Sloganımız "Yeniden tarım, herkes için gıda". TİP olarak tarımı yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Bizim mücadelemiz, tarımı yeniden ayağa kaldırana kadar, bu ülkeyi yeniden bir tarım ülkesi haline getirene kadar sürecek.
‘BU KONFERANS BİR REÇETEDİR’
Bereketli’nin ardından sözü TİP Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş aldı.
“Bir yıl önce İzmir'deki konferansımıza ses verenlerden biri çiftçi Mehmet Kani'ydi. Biz şimdi o sesi Meclise taşıyacağız. Emekçilerin sesini Meclise taşıyacağız” diyen Güneş, AKP iktidarının 21 yılda ülkede enkaza çevirmediği tek bir yerin kalmadığını söyledi.
Güneş, “İşte buradan kurtuluşun ardından kuruluş için bu konferans bir reçetedir. Bu, tarihi konferanslardan bir tanesidir. Bunu Çukurova'ya, Konya Ovası'na, taşıyacağız. Hep birlikte başaracağız” dedi.
‘SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİM İNSAN HAKKIDIR’
Konferansın panel kısmında konuşan moderatör Coşku Çelik ise “Bizim tekrar tekrar hatırlatmamız gereken bir şey var: Sağlıklı gıdaya erişim insan hakkıdır. Bunu sağlamak da devletin görevidir. Üreticinin neden üretemediğini anlamadan, tüketicinin gıdaya erişememesinin anlaşılamayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Panelde sırasıyla akademisyenler Fatih Özden, Zeynep Ökten, Ecehan Balta ve Aylin Topal birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, tarım ve çiftçilerin durumu ile çözüm önerileri ele alındı.
SÖZ ÜRETİCİDE
Konferansın forum bölümünde ise söz üreticilere ve mühendislere bırakıldı.
Konferansın sonuç bildirgesi ilerleyen günlerde yayımlanacak.