İleri Haber
Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu Tekno Mobil Fabrikası'nda sendika üyesiyken işten çıkarılan 2 işçi, yaşadıkları hak gasplarını ve sendikanın yetersizliğini anlattı. Düşük maaş ve uzun mesailerle çalıştığını belirten işçiler, yoğun mobbinge maruz kaldıklarını belirtti.
İstanbul'un Pendik ilçesine bağlı Kurtköy'de faaliyet gösteren ve Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu akıllı telefon üreticisi Tekno Mobil Fabrikası'nda, kurulduğu günden bu yana sendikal hareketlilik ve örgütlü işçi sayısı her geçen gün azaldı. 2 yılı aşkın bir süre önce faaliyete başlayan Çin merkezli şirkette en başta yaklaşık 200 sendikalı işçi bulunurken, sendikasız çalışan işçi sayısı da 500'ün üzerindeydi.
Örgütlenme ve sendikal haklara yönelik şirketteki baskı ortamı ve son 2 yıl içerisinde yaşanan işten çıkarmalarla birlikte sendikalı işçi sayısı, 60'a kadar düştü .
Tekno Mobil Fabrikası'nda sonradan işe alınan işçilerin sendikalı olmaması tercih edilirken, sendikalı işçi sayısı da oransal olarak her geçen gün azaldı. Ortaya çıkan tabloda sendikanın yetersizliğine işaret eden işçiler ise durumdan rahatsız.
SENDİKA YALNIZCA DAVA AÇIYOR
Adaletsizliklere karşı sendikanın grev ve iş durdurma gibi eylemlerde bulunmuyor olmasından rahatsız olduğunu ifade eden işçiler, fabrikada örgütlü bulunan Türk Metal Sendikası'nın ise yalnızca işverene karşı işe iade davası ve mobbing davası açmakla yetindiğini ifade ediyor.
İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER ANLATIYOR
Sendika üyesiyken işten çıkarılan işçilerden B.A., verilen izinlerde ayrımcılığa uğradığını ifade ediyor. İstediği izni alamaması üzerine yaşadığı rahatsızlığın, işverene karşı tehlike arz ettiği düşünüldüğünden böyle bir tavırla karşılaştığını söylüyor. Mobbingin de fabrikada yaygın olduğunu vurgulayan B.A., işverenin çıkarlarına uygun şekilde izin alınabildiğini aktarıyor.
B.A., ham madde eksikliğinden kaynaklı üretim olmayan dönemlerde, işçilerin baskı ile yıllık izin kullanmaya zorlandığını ve haklarının gasbedildiğini de ekliyor.
Fabrikada çalıştığı dönemde sıkça fazla mesaiye bırakıldığını ve başka bölümlere "sürüldüğünü" söyleyen B.A., işten çıkarıldığını da başka bir arkadaşından öğrendiğini belirtiyor. İş feshinin hukuksuz şekilde arkadaşına gönderildiğini söyleyen B.A., tazminatının da verilmeyeceğini düşünüyor.
''AJANLAR' SENDİKALI İŞÇİYİ İŞVERENE BİLDİRİYOR'
İşten çıkarılan bir başka işçi Z.T. de benzer şikayetleri dile getiriyor. Fabrikada çalışırken bir amirin, iş arkadaşına küfür ettiğini belirten Z.T.; haklı bir gerekçe olmadan işçilerin işten çıkarıldığını ve iş yerinde yoğun şekilde mobbing uygulandığını vurguluyor. Asgari ücret ile uzun mesai saatlerinde çalıştıklarını belirten Z.T., maaş bordolarını dahi alamadıklarını söylüyor.
Sendikal haklarına yönelik baskılara da dikkat çeken ve insanların "ajan" gibi işe alınarak sendikalı işçilerin işverene bildirildiğini aktaran Z.T., sözünü ettiği ajanların maaş dışında elden para aldığını da belirtiyor.
Çalıştıkları dönemde kısıtlı molalarda ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ve gözlerin üzerine dikildiğini söyleyen Z.T., fabrika içindeki amirlerin asistanlarının da sendikalı işçilere yönelik baskıya ortak olduğunu vurguluyor.