Tarsus’ta çimento fabrikasına itiraz
Zeytinliğe yapılacak çimento fabrikasının ÇED toplantısı mahallelinin direnişine takıldı.
Nutri Gıda A. Ş. tarafından Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Yanıkkışla, Yamaçlı, Çokak, Karaharnuplu, Çavuşlu, Durak ve Koçmarlı Mahallesi’nde yapılması planlanan Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesi’ni mahalle sakinleri karşı çıktı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının yapılmaması için eylem yapılarak, tutanak tutuldu.
Tarsus’a bağlı Yanıkkışla, Yamaçlı, Çokak, Karaharnuplu, Çavuşlu, Durak ve Koçmarlı Mahallesi’nde yapılması planlanan Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesi için ÇED bilgilendirme toplantısı mahalle sakinlerinin ve destek için gelen Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, MERÇED ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) engeline takıldı.
İmece Gazetesi’nden Seren Sabuncu’nun haberine göre; Nutri Gıda A. Ş. yapılması planlanan proje, köylerde doğal yaşam ortamın bozulacağı için karşı çıkılırken Çokak Mahalle Muhtarı Yunus Can, zeytinlik alanları koruyan yasada, zeytinliklere 3 km yakınlıkta bu tip işletmelerin kurulması yasaklanmışken, zeytinliğin içine çimento fabrikasının kurulmak istenmesine dikkat çekti.
ÇED HALK KATILIM TOPLANTISI PROJEYE İTİRAZ GEREKÇELERİ
Eylemde konuşan mahalleliler, “İlçemizin 7 mahallesinin bir grup kişi tarafından 30 yıl para kazanacak diye doğal yaşam ortamının yerle bir edilmesine karşıyız” diyerek, “Bölge, geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılamaktadır. Böylesi bir proje, hammadde üretimi sürecinden başlayarak son ürün olan çimento hammaddesi klinker üretimine kadar bütün aşamalarında sağlık açısından tüm canlıları, gıda zincirinin bozulması açısından tarımı etkilemektedir. Birçok yan etkisi, dinamit patlatma, kazı sırasında toz oluşumu, yeraltı su kaynaklarının kullanılması açısından doğayı ve en nihayetinde oluşan toz açısından yanı başında olan orman ekosistemini geri dönülemez biçimde tehlikeye atacaktır” sözlerine yer verdi.
MADDE MADDE NEDEN İSTEMEDİKLERİNİ SIRALADILAR
Mahalleliler neden karşı çıktıklarını şu maddelerle açıkladı:
“1) 3573 sayılı Kanunun 20. Maddesi'nde "Zeytinlik sahalar içinde ve bu sahalara 3 km mesafede zeytinliklerin vegatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkartan tesis yapılamaz ve işletilemez" hükmü yer almaktadır. Proje sahasında bırakın 3 km mesafeyi, kil alınacak alanın bile üzerinde zeytinlikler bulunmaktadır. Bu yüzden proje mevcut yasaları ihlal etmektedir. Hepimizi bağlayan yasalara uygun davranılmalı ve proje gerçekleşmemelidir.
2) Çimento fabrikası bacasından PM100- PM10 -PM5 ve PM2.5 emisyonları olur. Bu çimento üretim sistemi açısından kaçınılmaz bir durumdur. Her ne kadar bahsi geçen emisyonların engellenmesi için elektrostatik filtreler konulacağı taahhüt edilse bile bu sistemler, yüksek miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğu için işletilmez. Birçok yerde örneği vardır. Özellikle PM2.5'in yayılımının çok uzak yerlere kadar olduğu bilinmektedir. Ayrıca akciğer kanseri vakalarının en büyük sebebi olan bu çaptaki partiküler maddelerin çimento fabrikası bacalarında yüksek verimde tutulamadığı ve yayılmasının engellenemediği bir gerçekliktir. Bu durum Türk Tabip Odaları Birliği raporlarında da mevcuttur. Kısaca, birileri para kazanacak diye akciğer kanseri ile uğraşmak istemiyoruz.
3) Bölge, 7 mahalle olarak geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Hammadde üretimi sırasında yılda 104 defa dinamit patlatılacağı belirtilmiş. Hayvanlarımızın her gün dinamit patlatmanın yaratacağı sarsıntı ve gürültü ile strese girmesine karşıyız. Her gün evlerimizin dibinde acaba bu gün kafamıza taş düşecek mi diye korku ile yaşamak istemiyoruz.”
‘ÇİMENTO KLİNKER HAMMADDESİ ÜRETİMİNE DE, ÇİMENTO ÜRETİMİ TESİSİNE DE HAYIR DİYORUZ’
ÇED’in ön araştırma dosyası içinde birçok eksiklik bulunduğunu da ifade eden mahalleliler, “Biz yaşam alanlarımız içinde doğaya ve insan hayatına zararı olacak uygulamalarla bilinen böylesi bir tesisi, sırf iş kapısı imkanı sunuyoruz yalanlarının arkasına saklanarak yapılmasını istemiyoruz! Bu 7 mahallenin ve coğrafyanın sakinleri olarak, zeytinlerimizle, hayvanlarımızla, tarlalarımızla ve diğer doğal yaşam varlıklarımızla uyum içinde huzurlu bir hayat sürdürmek istiyoruz. Bu nedenle çimento klinker hammaddesi üretimine de, çimento üretimi tesisine de hayır diyoruz. Bu itirazlarımızın virgülüne dahi dokunulmadan kayda geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Mahalleli, ÇED toplantısı için Yanıkkışla Mahallesi’ne gelen şirket yetkilileri ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkililerine toplantıya katılmayacaklarını söyleyerek bu taleplerinin de tutanak altına alınması için ısrarcı oldu ve tutanak tutuldu.