Süleyman Soylu neden gazetecilikten uzak durmalıdır?
“Gazeteci kamuoyunun doğru bilgilendirilme hakkından sorumludur. Kendi haberini sansürlememelidir. Gazeteci ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmeli ancak ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsadığının bilincinde olmalıdır.”
İleri Haber
İçişleri Bakanı Soylu, “Şimdi dönüp her şeyi bırakıp gazetecilik yapmak istiyorum. Şuan eleştirerek düzeltilmesi gereken onca konu var ki anlatamam. Araştırmacı gazetecilik şu an yok neredeyse. Türkiye'de birçok şey üretilir. Beni affedin ama en ağır iş adliye muhabirliği oldu” dedi.
Soylu’nun konuşmasındaki “Şimdi dönüp her şeyi bırakıp gazetecilik yapmak istiyorum” ifadeleri dikkat çekti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC); ‘Türk Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde yer alan ‘ifade özgürlüğü’ kısmında ise şu ifadeler yer alıyor:
“Gazeteci kamuoyunun doğru bilgilendirilme hakkından sorumludur. Kendi haberini sansürlememelidir. Gazeteci ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmeli ancak ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsadığının bilincinde olmalıdır.”
Bu metni hatırlattıktan sonra Soylu’nun hükümette görev aldığı süredeki ‘basın özgürlüğü’ bilançosuna bir göz atalım:
İLK YIL 143 TUTUKLU GAZETECİ
AKP hükümetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak giren Soylu, 31 Ağustos 2016 tarihinden beridir İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyor.
Soylu’nun göreve geldiği 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 157 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. 143 gazeteci 2017 yılına cezaevinde girdi.
2017’DE 154 TUTUKLU GAZETECİ
2017 yılını ise 154 gazeteci cezaevinde geçirdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) 2017 raporunda Türkiye ile ilgili, "Hükümeti eleştirmek, 'şüpheli' sayılan bir medya kuruluşu için çalışmak, hassas bazı kaynaklarla iletişim kurmak ya da şifreli bir mesajlaşma uygulamasını kullanmak bile terör suçlamasıyla gazetecilerin hapse atılmasına neden oluyor" ifadeleri yer aldı.
2018’DE 142 TUTUKLU GAZETECİ
2018’de başkanlık sistemine geçişin ardından Soylu yine İçişleri Bakanı olarak Saray kabinesinde yer aldı. 2018 yılını 142 gazeteci cezaevinde geçirdi. RSF’nin 2018 Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Türkiye, 180 ülke arasında 157. sırada yer aldı.
2019’DA ŞU ANA KADAR 110 TUTUKLU GAZETECİ
Kısa süre sonra geride bırakacağımız 2019 yılında ise Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) 10 Aralık’ta yayımladığı rapora göre 110 gazeteci cezaevinde.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de, 2020 bütçe görüşmelerinin devam ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda “Türkiye’nin 2019 yılı basın özgürlüğü karnesini” açıkladı. Çakırözer, “Sadece 2019 yılında 59 gazeteci 200 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu yıla başlarken Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri hâkim karşısındaydı, aynı gazeteciler 2020 yılına haberlerini savunarak giriyor. Birgün Gazetesi ve T24 haberleri için suçlanıyor. Artık savcılar akıl dışı suçlamalarına delil bile bulamadıklarını iddianamelerinde itiraf ediyor, iddianameler ‘delil yok itirafnamesi’ haline geldi. Her gün yeni bir susturma yöntemi geliştiriliyor” dedi.
TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 16 YILDA 11 KAT ARTTI
AKP iktidarının genelinde de basın özgürlüğünün durumu Soylu’nun İşçişleri Bakanlığı yaptığı dönemle paralel ilerliyor. İktidarının büyük bölümünde “Muhalif ve özgür basını tam baskı altına alma” politikasını işleten AKP’nin, iktidarı döneminde yine Çakırözer’in açıkladığı verilere göre, tutuklu gazeteci sayısı 16 yılda 11 kat arttı.
Çakırözer, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu yılın başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Basınımız on altı yılda daha demokratik, daha özgür hâle geldi’ dedi. Gerçekten öyle mi oldu? 2001 ile 2004 yılları arasında tutuklu gazeteci sayısı 10’du, bugün 11 katına çıktı, 110 oldu.”