Sulak tarıma alanına kömür ocağı tehdidi

Sulak tarıma alanına kömür ocağı tehdidi

Sulak tarım alanına yapılmak istenen kömür ocağına karşı köylülerin davası görüldü.

İleri Haber

Sulak tarım arazilerine yapılacak olan kömür ocağına karşı ayaklanan Dereköylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “ÇED gerekli değildir” kararına karşı dava açtı. Davanın bugün görülen duruşmasında köylüler ve avukatlar dinlenirken, kararın 15 gün içinde çıkması bekleniyor.

Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy ve civarı kömür ocağı tehdidi ile karşı karşıya kaldı. “Sulu tarımın cenneti” olarak adlandırılan alan bölgenin en verimli yeri. 50 bine yakın hayvanın bulunduğu, 20 bin dönüm meyve alanının olduğu, 30 bin dönümü aşkın kuru tarımın yapıldığı, ardıçların bulunduğu ve sit alanı olan Dereköy, Sülekler ve Varsak yaylasını kapsayan bölgeye kömür ocağı açılmak isteniyor. Bölge halkı su kaynağının dibine açılmak istenen kömür ocağına karşı mücadele ediyor.

Kömür madeni işletmecisi yıllardır bölgeye maden ocağı açmak için girişimde bulunuyor. Maden ocağı işletmesinin ilk ruhsat talebi “tarım ve su alanı” olduğu gerekçesiyle Toprak Koruma Kurulu tarafından reddedildi. Pes etmeyen maden ocağı işletmesi alanı revize ederek tekrar talepte bulundu, bunun üzerine Toprak Koruma Kurulu bölgenin tarım alanı olmadığına karar verdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise maden ocağı açılması için “çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verince alanın durumu köylüler tarafından mahkemeye taşındı. Bölge halkı, bahçelerinin, tarlalarının yanı başında, su kaynağının üzerinde, sit alanı olan yaşam alanlarında kömür madeni istemediğini belirterek direniyor.

TARIM ALANLARI YOK OLACAK

Köylülerin ÇED gerekli değildir kararın iptali istemiyle 2021 yılında 3. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada mahkeme, bilirkişi görevlendirmişti. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ, müze, gibi birçok kurumdan yetkilinin bulunduğu bilirkişi heyeti, bölgenin kaderini belirleyecek raporu hazırladı. Bilirkişi raporunda, talep edilen “alanın tarım arazisi olduğu, sulu tarım yapıldığı, sahada madencilik çalışmaları başlandığı takdirde tarım alanlarının zarar göreceği” yazıldı.

Raporda ayrıca 1. ve 3. derece sit alanı olarak belirlenen parsellerin maden sahası depolama alanı olarak belirlenen alanın ortasında kaldığı belirtildi. Raporda, “Proje tanıtım dosyasında mevcut yeraltı sularını korumaya yönelik tedbirlere rastlanılmamıştır” ifadesi yer alıyor.

Kömür ocağına karşı açılan davanın duruşması bugün görüldü. “ÇED Gerekli değildir” kararına karşı açılan davada köylüler ve avukatlar dinlendi. Kararın 15 gün içinde çıkması bekleniyor.

DAHA FAZLA