Son 7 yılda 426 çocuk işçi hayatını kaybetti!

Son 7 yılda 426 çocuk işçi hayatını kaybetti!

CHP’li Tekin Bingöl, çocuk işçi sayısının giderek arttığına dikkat çekerek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Bingöl, “Son yedi yılda 426 çocuk işçi hayatını kaybetti” dedi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, çocuk işçilikte yaşanan artışı ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk işçileri Meclis gündemine taşıdı. Bir yılda çocuk işçi sayısının 7 bin arttığını, son 7 yılda 426 çocuğun çalışırken öldüğünü belirten Bingöl, Meclis araştırması istedi.

Bingöl, şunları kaydetti: “2013 yılında 59, 2014’te 54, 2015’te 63, 2016’da 56, 2017’de 60, 2018’de 67 ve 2019 yılında 67 çocuk çalışırken yaşamını yitirmiştir. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden kız çocuklarının oranı, genel ölen kadın işçi oranın üç katıdır. Bu durum, kız çocuklarının özellikle tarım sektöründeki yoğun sömürüsünden kaynaklanmaktadır. Tarımda çalışan kız çocuklarının oranının yüzde 58 olması, kız çocuklarının mevsimlik tarım işçiliğindeki sömürüsünü kanıtlamaktadır.”

Son yıllarda çocuk işçi sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Bingöl, “Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunmaktadır. 2017 yılında yüzde 20,3 olan çocuk işçi oranı 2018 yılında yüzde 21,1'e çıkmış; çocuk işçi sayısı bir yılda 7 bin kişi artmıştır. Çocuk işçilikte kayıt dışı oranları da çok yüksektir. Türkiye’de yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi mevcuttur” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 60'I TARIMDA

AKP'nin çocukların yaşam haklarına dahi ket vurduğunu belirten CHP’li Bingöl şöyle devam etti: “Çocuklar en fazla tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde, çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, yaz dönemlerinde ise özellikle hizmet sektöründe çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla çocuk işçiler en çok, çocukların yarıya yakının çalıştığı tarım sektöründe çalışırken yaşamını yitirmektedir. 2019’daki çocuk işçi ölümlerinin yüzde 60’ını tarım işçisi çocuklar oluşturmaktadır. Tarımdaki çocuk iş cinayetlerini sanayideki (metal, tekstil, ağaç vs.) çocuk ölümleri izlemektedir. Tarım işçiliğinde maruz kalınan kötü koşullarda barınma, yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalık ve yoğun çalışma süreleri çocukların iş cinayetlerine kurban gitmelerinin nedenini ortaya koymaktadır.”