Şizofreni, insanlar neandertallerden ayrıldığında ortaya çıktı
Yeni bir araştırma, şizofreninin, 700.000 ila 300.000 yıl önce insanlar Neandertallerden ayrıldıktan sonra gelişen “modern” bir hastalık olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, erken insanların psikiyatrik bozukluk yaşadığına dair hiçbir bulgu olmadığını söylüyor.
Şizofreni olarak adlandırılan hastalık, çok uzun bir zamandır insan davranışlarını kötü yönde etkileyen ve üreme oranlarını azaltan bir psikiyatrik bozukluk. Şizofreninin kesin nedeninin bilinmemesine rağmen, bilim insanları bu hastalıkta genetik aktarımın önemli bir rolü olduğunu biliyor.
Biological Psychiatry’de yayımlanan yeni bir araştırmayı yürüten uluslararası ekip, Neandertallerin ve erken insanların genetik bilgilerini karşılaştırdı. Araştırma sonucuna göre şizofreni, Homo sapiens’in, bilinen en yakın akrabası Neandertallerden evrimsel olarak ayrıldığı sırada ortaya çıkan evrimsel değişimin bir yan etkisi olabilir. Araştırmacılar, genetik şizofreni riski ile insan evrimi belirteçleri arasında bir ilişki tespit etti.
Biological Psychiatry dergisi editörü John Krystal: “Bu araştırma, şizofreninin modern bir hastalık olduğunu ve insanların Neandertallerden ayrıldıktan sonra ortaya çıktığını gösteriyor.” diyor ve ekliyor: “Araştırma, homininlerin bu rahatsızlığa sahip olmadığını savunuyor.”
Oslo Üniversitesi’nden olan baş yazarlar Saurabh Srinivasan, Francesco Bettella ve meslektaşları, evrim tarihinde şizofreninin kökenine ışık tutacak genomu saptamak için insanların yakın akrabası olan Neandertallerin genomunu inceledi.
Arkeofili'de yer alan habere göre, Son zamanlardaki Neandertal genomik bilgileriyle örtüşen şizofreni hastalarıyla ilgili genom odaklı çalışmalardan elde edilen veriler incelendi. İncelemeler araştırmacılara belirli genom bölgelerinin insanların ve Neandertallerin ayrılmasından belli bir süre sonra pozitif seleksiyondan geçtiğini gösteriyor.