Sınır dışı kararı verilen İranlı mültecilerden BM’ye başvuru
AYM’nin tedbir durdurma talebini reddetmesi üzerine İranlı mülteciler BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na başvuru yaptı.
İzel Sezer - @izelsezer
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasına karşı 20 Mart 2021’de Denizli’de bu kararı protesto etmek üzere yapılan basın açıklamasına katılan İranlı 4 mülteci hakkında Denizli Valiliği tarafından sınır dışı kararı verildi. Mültecilerin yargılama boyunca sınır dışı edilmelerinin önünde bir engel oluşturması için yapılan tedbir durdurma başvurusunun Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedilmesi üzerine İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştımar, mülteciler Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi, Leili Faraji hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na başvuru yaptı.
Denizli’deki Çınar Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına katılan Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi, Leili Faraji ile eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani, 5 Nisan 2021’de gözaltına alındı. Mülteciler, 6 Nisan'da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi ve bir ay burada tutulduktan sonra Fattahi, Sahafi ve Faraji farklı şehirlere sürüldü.
Denizli İdare Mahkemesi, Fattahi, Sahafi, Faraji ve Kermani’nin itirazını 31 Aralık 2021’de oy birliğiyle reddetti. Daha sonra İranlı mülteciler, yargılama boyunca sınır dışı edilmelerinin önünde bir engel oluşturması için AYM’ye tedbir durdurma başvurusu yaptı. AYM Fattahi, Sahafi ve Faraji hakkında yapılan başvuruyu reddetti.
Sınır dışı edilmelerinin önünde hiçbir yasal engel kalmayan mültecilerden Fattahi, Sahafi ve Faraji, maruz kaldıkları insan hakları ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştımar aracılığıyla BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı başvuruda bulundu.
DOSYA BUGÜN BM'YE SUNULDU
Başvuru sürecini İleri’ye değerlendiren Kurtuluş Baştımar, hazırladıkları dosyada ihlal edildiğini öne sürdükleri hakların başta ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkı olduğunu bildirdi. ¨Ayrıca, başvurucular geri gönderme merkezine götürüldüğünde burada avukatlarla görüşmelerine müsade edilmemişti, gönüllü geri gönderme formunu imzalanmaya zorlanmışlardı¨ diyen Baştımar, bununla ilgili de adil yargılanma hakkı, avukata erişim hakkı ihlallerinin olduğunu ileri sürdükleri bir dosyayı hazırlayarak bugün BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na gönderdiğini belirtti. Baştımar sözlerini şöyle sonlandırdı:
¨Türkiye’nin de taraf olup bağlayıcılığını kabul ettiği Uluslararası Siyasal ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin ilgili maddelerini esas olarak bunlar üzerinden başvurumuzu yaptık.¨
İnsan Hakları Hukukçusu Kurtuluş Baştımar
'BU KONU SADECE BİZİMLE İLGİLİ DEĞİL'
Konuya ilişkin İleri’ye konuşan mültecilerden Fattahi ise insan hakları savunucuları olarak bu mücadeleyi demokratik kanallar, hukuki işlemler ve uluslararası mahkemeler aracılığıyla sonuna kadar devam ettireceklerini belirtti. ¨Bu davadan vazgeçmeyeceğiz¨ diyen Fattahi, ¨Çünkü bu konu sadece bizimle ilgili değil, Türkiye’de olan insan hakları ihlalleriyle ilgili¨ değerlendirmesinde bulundu.
İranlı mülteci Esmaeil Fattahi