Schneider Enerji’de işçiler greve çıktı

Schneider Enerji’de işçiler greve çıktı

Schneider Enerji’de toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler bu sabah greve çıktı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaptıkları toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı için Grid Solutions Enerji, Schneider Enerji ve Hitachi Energy’de grev kararı almıştı.

Birleşik Metal-İş’ten 21 Ocak’ta yapılan açıklamada, “MESS’e üye Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji ve Hitachi işletmelerine bağlı 6 fabrikadan 1400 üyemiz 23 Ocak pazartesi günü, tüm fabrikalarda saat 10.00’da greve çıkacak” denilmişti.

Sendika, greve saatler kala Grid Solutions Enerji ve Hitachi işletmelerinde anlaşmanın sağlandığını duyurdu. Ancak Schneider Enerji’de anlaşmanın sağlanamadığı bildirildi.

Evrensel’de yer alan habere göre, MESS ile devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Schneider Enerji işçisi bugün grev pankartını Kocaeli Gebze’deki fabrikaya astı.

Gebze’de Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Schneider Enerji fabrikasında greve çıkan işçiler, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Krizin yükü patronlara”, “Metal işçisi direnişin simgesi” ve “İş ekmek özgürlük” sloganları attı.

“Bu işyerinde grev var” pankartını sloganlarla fabrikaya asan işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Fabrika önünde konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “İşverenin teklifi işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılamıyor” dedi.

Aydın’ın ardından konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Bugünkü grevin müsebbibi, siyasi anlayışın ve sermayenin bizi zorlamış olduğu koşullardır” ifadelerini kullandı.

İnsanların alım güçlerinin düştüğü bu dönemde normal şartlarda ‘evet’ denilecek şeyleri bile kabul etmiyorlar. İşçi arkadaşlarımız ne söylese, ne talep etse haklı durumdadır. Bugünkü ortamı inatla sürdürmek isteyenler, yaşanılan sıkıntıların üstüne koyarak devam etmek isteyenler bu durumun sorumlusudur. İşçi arkadaşlarımızın yıllardır emeğiyle karşılığını aldığı ücretlerin bu kadar yıpratılmasının sorumlusu bugünkü iktisadi ve ekonomik modeli zorla bu ülkeye dayatanlardır. Bugünkü grevin müsebbibi de, siyasi anlayışın ve sermayenin bizi zorlamış olduğu koşullardır.

“Biz işçinin kabul etmediğini hiç bir sözleşmeyi sendika olarak imzalamayız, kabul etmeyiz” diyen Serdaroğlu, “Sizin onay vermeniz gerekiyor. Bizim demokratik anlayışımız budur. Kötü bir rakam olmayabilir ama ‘Benim kayıplarımı karşılamıyor’ deniliyorsa orada işçi arkadaşlarımızın gelecekle ilgili yapmak istediği şeyler de hayata geçirilir, bu sendikanın geleneğinde vardır” dedi.

Konuşmasının sonunda işçilere seslenen Serdaroğlu, “Türkiye kamuoyu önünde soruyoruz, tüm zorluklara rağmen hakkımızı almak için sonuna kadar mücadeleye var mısınız?” dedi. Üç kez “Varız” cevabını alan Serdaroğlu, “Yeni bir tarihi burada yazmaya başladık, bu tarih işçi sınıfı için, metal işçileri için, sendikamız için hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.