Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi'nden rant projesine karşı eylem

Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi'nden rant projesine karşı eylem

Şahintepe Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, barınma hakkı için mücadeleye devam ediyor.

İleri Haber

Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi, rant projesi nedeniyle evlerinden çıkarılmaya zorlanmalarına karşı sürece dair bilgileri paylaştığı bir basın açıklaması düzenledi. Rant ortağı belediye ve şirket yetkililerine karşı mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından "çılgın proje" olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesi, geride kalan 11 yılda yurttaşlar için mücadele alanı haline geldi. Bilim insanlarının itirazı ve halkın tepkisine rağmen yürütülen projeden etkilenen ve evlerini terk etmeye zorlananlar arasında Başakşehir'deki Şahintepe Mahallesi sakinleri de yer aldı.

Bölgede oturan birçok yurttaş Kanal İstanbul projesi nedeniyle 15 kilometreye kadar varan uzaklıklarda yer alan yerleşim yerlerine taşınırken, Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi de rant projesi olarak nitelendirdiği ve rıza göstermedikleri sürece dair mücadeleye başladı. 

Şahintepeliler tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile süreç nedeniyle davalık olurken, mahkeme karar alınmasına gerek görmedi. İstinaf başvuruları da reddedilen bölge sakinleri ise konuyu Danıştay'a taşıdı.

Barınma hakkı için mücadele eden Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi, bugün, rant projesine öncülük eden Başakkent A.Ş. önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Döndü Bilgin tarafından okunan açıklamada, belediye yöneticileri ve şirketlerin ortaklığı ile mahallede yürütülen rant projesi ile adaletsizliğin tercih edildiği kaydedildi.

Barınma hakkının Anayasal bir hak olduğu vurgulanan açıklamada, yaşanan süreçlere ve hukuki durumlara ilişkin bilgi verildi. 'İmar Transferi' denilen hukuksuz uygulamalar ile taşınmaya zorlanıldığı vurgulanan açıklamada, dava süreçlerindeki desteklerinden dolayı Gezi tutuklusu avukat Can Atalay da selamlandı. 

"İmar Transferi" ile Hazine'nin mahalle sakinlerinin mülklerine ortak edildiği ifade edilen açıklamada, bakanlığa itiraz edildiği ve 7 Aralık'ta dava açılacağı bildirildi.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu'nun politikaları ve barına hakkı için mücadele edenleri hedef gösterdiği açıklamalarda da hatırlatılarak, mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Basın açıklamasında Şahintepeliler "Beton değil insanca yaşam istiyoruz", "Şahintepe bizimdir bizim kalacak", "Rantçılara izin vermeyeceğiz", "Barınma hakkımız engellenemez" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları attı ve ellerinde dövizler taşıdı.

Rant projesine karşı direnen bir yurttaş da yaşananlara tepki göstererek, "Yeter artık, bizim ülkemizi sömürdüler. Ya canımızı alsınlar ya hakkımızı versinler" dedi.

BASIN AÇIKLAMASI

Sürece dair bilgilerin paylaşıldığı basın açıklamasının tamamı şöyle:

"İtirazlarımızı ve taleplerimizi dile getirmek için Başakkent A.Ş. önünde toplanmış bulunmaktayız. Barınma hakkımızı temin etmekle sorumlu yöneticilerin mahallemize ve hukuka yaklaşımı sadece bugün değil, her zaman sorunlu olmuştur. Ancak özellikle son
dönemde hukuk, 6306 Sayılı Kanun 'sopası' marifetiyle mahallemizde rant odaklı bir biçim kazanmış, yöneticiler ve şirketler mahallemizde adaletsizliği tercih etmiştir.

'BARINMA HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR, ENGELLENEMEZ'

Yüksek sesle bir kez daha söylüyoruz: Barınma hakkı Anayasal bir haktır, engellenemez! İstanbul’un anayasası diye tabir edilen 2009 tarihli Çevre Düzeni Plan Raporu’na göre İstanbul’un kuzeyinde yer alan mahallemize korumacı bir bakış açısıyla yaklaşılması gerekirken, karar vericiler İstanbul’un anayasasını tanımamaktadır.

Karşılaştığımız ilk hukuksuzluk, mahallemizinde yer aldığı büyükçe bir bölgenin 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Rezerv Yapı Alanı olarak ilan edilmesidir. Sonrasında başımıza gelen tüm hukuksuzlar bu ilandan doğmuştur. Unutulmamalıdır ki; masumu ezen, kendini mahkum eder!

Sonrasında; sıfatına 'çılgın' denilen Kanal İstanbul Projesi ile bu proje güzergahında kalan evlerimizin birer yalı olacağını öğrendik! Bu çılgın projenin rantından da 'kapı gibi tapu' sahipleri olan biz Şahintepeliler’in faydalanamayacağı aklımıza geliyordu. Aklımıza gelen
başımıza geldi, gün geldi ismi 'taşınmaz' olan mülklerimizin 15 kilometre öteye 'İmar Transferi' denilen bir hukuk tanımamazlıkla 'taşındığını' öğrendik, eskinin 'kapı gibi tapu'sunun yöneticiler nezdinde hiçbir anlam ifade etmediğini de öğrendik. Unutulmamalıdır ki; ayarını bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar!

'CAN ATALAY'A SELAMLARIMIZI GÖNDERİYORUZ'

Biz Şahintepeliler olarak hak arama hürriyetimizi kullandık; hukuka, Anayasa’ya, kanuna, haklarımıza sahip çıktık, bizlerle hukuk dayanışması gösteren avukatlarımızla davalarımızı açtık, hala da Danıştay’da hakkımızı arıyoruz. Bu vesileyle bizden hukuki ve fiili desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Avukat Can Atalay'a selamlarımızı gönderiyoruz!

'HAZİNE MÜLKERİMİZE ORTAK EDİLDİ'

'Hacımaşlı Sürgünü' dediğimiz davalar sürerken bir şey daha öğrendik; 2020 yılında da mahallemizin içerisinde bir 'İmar Transferi'
yapılmış, metrekarelerimizden kesintiler yapılmış, Hazine mülklerimize ortak edilmiş. Bu hukuksuzluğa da 'dur' demek için itirazlarımızı bakanlığa yaptık 7 Aralıkta da davalarımızı açacağımızı buradan bildiriyoruz.

Hukuksuzluklar durmuyor; geçtiğimiz haziran ayında Başakkent Belediyesi Meclisi kararıyla önünde bulunduğumuz Başakkent A.Ş. isimli iştirak firması, Anayasa'ya aykırı olarak 'kentsel dönüşüm' ve benzeri yetkilerle donatılıyor, Kanal İstanbul Su Yolu’nda kalan
parsellerde dahi 'kentsel dönüşüm'e başlanıyordu. Bir komşumuzun çok güzel ifade ettiği gibi: 'Herhalde o inşaatlar akvaryuma, orada yaşayanlar da balık insanlara dönüşecek!'

'BAŞAKKENT A.Ş., BELEDİYE TARAFINDAN ANAYASA'YA AYKIRI YETKİLERLE DONATILMAKTA'

Teşhir ediyoruz: Önünde bulunduğumuz Başakkent A.Ş. Başakşehir Belediyesi tarafından Anayasa'ya aykırı yetkilerle donatılmakta, üstelik yetki sınırını aşıp yetkilendirilmediği parsellerde 'kentsel dönüşüm' çalışmaları yapmaktadır. Devlet ve belediye yetkililerine sözümüzdür: Özel bir şirket tarafından barınma hakkımızın gasbedilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacak ve direneceğiz. Ve günün sonunda bu kirli oyunu bozarak mahallemizde keyfimize göre yaşamaya devam edeceğiz.

Burada bizim yapmış olduğumuz açıklamaları Başakkent Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun bizzat kendisinin yapmasını ve halka gerçeklere anlatmasını isterdik. Ama kendisi 'Şeffaf Kürsü' isimli programında şu ifadeleri kullandı. 'Bizler, titizlikle, halkımızın yararına
olan bir süreci işletiyoruz ama Şahintepe'de bazı gruplar halkı yanlış bilgilendiriyor. Bu gruplara itibar etmeyin'

Mahallede eski ve yeni muhtarlar ve de bazı kanaat önderleri ile halktan habersiz bir şekilde imar uygulamaları yapılmadan önce yapmış olduğunuz toplantıların hepsinden haberdarız ve biz o masalarda konuştuklarınızı tanımıyoruz.

BAŞKANA SORULAR

Bizler yıllardır mahallenin çamurunu, ezasını, cefasını, cezasını çeken Şahintepe’nin asli unsuru olan halkız. Sayın Başkan bizi tanımıyorsan eğe ; gel bir gün çayımızı iç sana da anlatalım mahallemizde bize yaşattığınız zulmü ve haksızlıkları.

Sayın Başkan, 'Çok 'titiz' bir şekilde mahalleyi yönetiyoruz' diyorsunuz. Basın açıklamamızı sonlandırmadan önce 'titizlik' ile hazırladığımız şu soruları da Şeffaf Kürsü isimli programınızda 'titizlik' ile cevaplamanızı talep edeceğiz.

Soruyoruz:

- Yerlerimizin yüzde 50'lere varan kesintilere tabi tutulması mı titizlik?

- Vatandaşın değil sadece Başakkent A.Ş.'nin yararlanabildiği imar uygulamaları hazırlamak mı titizlik?

- Yerlerimizin bir sabah ansızın Arnavutköy’e taşınması mı titizlik?

- Aynı parsel içerisinde yer alan taşınmazlarda bile adaletsiz bir şekilde kesinti yapılması mı titizlik?

- 2020 imar uygulaması ile taşınmazlarımıza Hazine'yi ve Başakkent A.Ş. isimli şirketi ortak etmek mi titizlik?

- 2020 imar uygulaması ile parsellerde büyük ortak haline getirdiğiniz Başakkent A.Ş.'nin bizleri defalarca arayarak psikolojik baskı uygulaması ve tehdit etmesi mi titizlik?

- Başakkent A.Ş.'nin 7 adada yaptığı gibi noter onayı dahi olmayan sözleşmeye imza almak mı titizlik?

- Başakkent A.Ş.'nin 7 adada yaptığı gibi yerlerimizi eksik hesaplayıp devamında yüz binlerce lira borç çıkarmak mı titizlik?

- 2020 Haziran Belediye Meclisi kararı ile yetkilendirdiğiniz Başakkent A.Ş.'nin yetkisi olmadığı adalardan birinde komşularımızdan
Çetinkaya ailesinin evinin tuğla ve metal bariyerler ile kapatılması mı titizlik?

'ARTIK HAKLARIMIZI BİLİYORUZ VE HAKLARIMIZI NASIL ARAYACAĞIMIZI DA ÖĞRENDİK'

Şimdilik bu sorularımızı cevaplayın ve şunu unutmayın Şahintepe halkı cahil değildir. Artık haklarımızı biliyoruz ve haklarımızı nasıl
arayacağımızı da öğrendik. Artık rant sevdalılarının işi Şahintepe’de çok ama çok zor. Gelin bu sevdadan vazgeçin mahallemizin geleceğini bizlerin şekillendireceği bir süreci birlikte başlatalım.

Herkes şunu bilsin ki; Şahintepe halkı uygulanan bunca zulme rağmen bir ses ve tek yürektir ve öyle kalmaya devam edecektir.
Bizler, Şahintepeliler olarak Şahintepe’de yaşayan bizleri sokaklarında dolaşan kedileri ve köpekleri ,gökte uçan kuşları birlikte savunalım. Bu yağme düzenine ve rantsal dönüşüm saldırılarına karşı tek yürek olalım; evlerimize, sokaklarımıza, mahallelerimize sahip çıkalım ve sahip çıkmak için de gelin hep birlikte olalım. 

Şimdilik açıklamamıza son verirken 7 Aralık tarihinde açacağımız davalar için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde tekrardan buluşacağımızı basın mensuplarına hatırlatmak isteriz."

DAHA FAZLA