Rusya'dan UCM'nin tutuklama kararına tepki: 'Bunlar şizofren'

Rusya'dan UCM'nin tutuklama kararına tepki: 'Bunlar şizofren'

Putin hakkındaki karar değerlendirildi.

İleri - Dış Haberler

Rusya'nın ABD Büyükelçiliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "tutuklama emri" çıkarma kararını ve ABD'nin bu karara verdiği desteği eleştirerek, "Bunlar ağır şizofreniyi anımsatıyor" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre, cuma günü UCM'nin, Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırıldığını öne sürerek Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında verdiği tutuklama emri üzerine tartışmalar sürüyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın taraf olmadığı dolayısıyla Rusya'ya karşı karşı hiçbir yaptırım gücü olmayan UCM'nin tutuklama emrinin "haklı" olduğunu belirtirken, ABD'deki Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise "Rus lider hakkında kabul edilemez açıklamalara izin veren ABD makamları, Irak, Yugoslavya, Libya ve Vietnam'daki zulümleri hakkında sessiz kalıyor. Örneğin, Afganistan'daki ABD zulmüne ilişkin bir soruşturma başlatan eski Savcı Fatou Bensouda da dahil olmak üzere mahkeme liderliğine uygulanan benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar hakkında kasıtlı olarak sessizler. Hangi bağımsızlık ve tarafsızlıktan bahsedebiliriz" denildi.

Elçilikten mahkemenin yargı yetkisini ABD'nin de tanımadığı gerçeğine rağmen, karara verilen desteği şiddetle eleştirilerek "Böyle bir pozisyon şizofreniyi anımsatıyor. Bugün tüm Amerikalı yetkililer, UCM'nin ABD için bir yaptırım gücü olmadığını hep bir ağızdan tekrarladılar. Ancak, Rusya'yı olabildiğince kızdırmak için böylesine çıkarcı bir tavır ağır basıyor" ifadeleri kullanıldı.

ZAHAROVA: GEÇERSİZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da UCM'nin Putin ve Lvova-Belova'yı tutuklama emrinin yasal olarak geçersiz olduğunu, çünkü Rusya'nın Roma Statüsü'ne taraf olmadığını, dolayısıyla mahkeme karşısında herhangi bir yükümlülüğü bulunmadığını vurgulamıştı.