RTÜK Başkanı Şahin 'Sen Anlat Karadeniz' dizisine ceza verilmesine karşı çıkmış
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in, kadına şiddet görüntüleriyle bilinen “Sen Anlat Karadeniz” dizisine verilen cezaya karşı oy kullanan tek RTÜK üyesi olduğu ortaya çıktı.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in, kadına şiddet görüntüleriyle bilinen “Sen Anlat Karadeniz” dizisine verilen cezaya karşı oy kullanan tek RTÜK üyesi olduğu ortaya çıktı.
Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, RTÜK’ün televizyon ekranlarında “Şiddeti özendirici ve kanıksatıcı” görüntüler hakkında 2019’un ilk 8 ayında gelen 16 bin 514 şikayetten hiçbirini gündemine almadığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Evrensel'de de yer alan haberlerin ardından açıklama yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise “son bir yılda” diyerek 2018’in son 4 ayında verilen cezaları örnek göstermişti. Fakat “RTÜK’ün kadına karşı şiddeti özendiren yayınlara kayıtsız kalması düşünülemez” diyen Şahin’in, örnek gösterdiği yaptırım kararlarında bile ceza verilmesine karşı oy kullandığı ortaya çıktı. RTÜK’ün internet sitesinde yer alan “Kararlar” bölümünde, 14 Kasım 2018’de toplanan üst kurulun bir internet dizisini değerlendirmesi yer aldı. ATV’de yayımlanan “Sen Anlat Karadeniz” dizisinin 24-30 Ocak 2018’de yayımlanan bölümlerinin gündeme alındığı toplantıda, hazırlanan uzman raporları değerlendirildi.
Dizide Vedat karakterinin Nefes’e “Kendini öldürtme bana. Oğlumu annesiz bıraktırma”, “Niye gösterdin o herife bileklerini?”, “Ben şimdi aşağı gidip bir bahane uyduracağım, sonrası dönüp bütün parmaklarını kıracağım. Anladın mı?” gibi tehditlerle şiddet uygulamış, hatta işkence yapmıştı. Kadın oyuncunun boğazının sıkıldığı, başının suya sokulduğu, kemerle darbedildiği, saçlarından çekildiği, tokat atıldığı sahneler, “Yoğun şiddet sahnelerinin yer aldığı, dizinin izleyicileri olumsuz yönde etkileyeceği, konu itibariyle her ne kadar kurgusal yapımlar olsa dahi hikayelerini hayatın içinden aldıkları, toplumda gerçeklik noktasında bir karşılık bulabildiği, dizi içerisinde yer alan şiddet sahnelerinin şiddete meyilli kişiler tarafından rol/model edilme olasılığının var olabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiği, şiddetin yoğun olarak sergilenmesi ve medya şiddetine maruz kalmak bireylerin doğal duygusal tepkilerinin ve fiziksel tepkilerinin duyarsızlaşmasına neden olabileceği, şiddete maruz kalma tekrar ettiğinde tepkilerin sıradanlaşması ve insanların duyarsızlaşmasına neden olabileceği...” şeklinde değerlendirildi.
Bu konuda RTÜK İletişim Merkezine çok sayıda şikayet geldiği belirtilerek, 6112 sayılı Kanun’da yer alan “Şiddeti özendirici ve kanıksatıcı olamaz” ilkesinin ihlal edildiği saptandı. RTÜK üyeleri 14 Kasım 2018’de yapılan toplantıda, ticari iletişim gelirinin yüzde 2’si oranında yani 1 milyon 18 bin 60 TL idari para cezası verilmesine karar verdi. Oy çokluğuyla alınan kararda, ceza verilmesine karşı çıkan sadece AKP’li Üye Ebubekir Şahin oldu. Şahin yaklaşık iki ay sonra istifa eden RTÜK Başkanının yerine seçildi. Şahin seçildikten sonra herhangi bir televizyonda herhangi bir şiddet görüntüsüne ceza verilmedi, bu konuda gelen 16 bin 514 şikayetten biri bile gündeme alınmadı.