Protesto: “Canavarların Da Duyguları Var!”

Protesto: “Canavarların Da Duyguları Var!”

Yeryüzündeki tüm duygular sanılanın aksine sadece insanlar için değil. Çünkü canavarların bile duyguları var. Ve sevilmek, sarılmak istiyorlar. Hatta karanlıktan bile korkuyorlar, eğer karanlık daha önce kendilerinden korkmazsa tabi…

 

Umut Dağlar

“Dikkat bu kitapta protesto var!”

Duygular herkes için. Hatta canavarların bile duyguları var. O çok korkunç diye çocuklara tanıtılan, yerli yersiz yerlerde cümlenin belli ögeleri yerine geçen canavarların da duyguları var. Çünkü duygular, bu yaşamın neresinde konumlanırsak konumlanalım; bir köşe başında buluyor bizleri. Hiç beklemediğimiz anlarda, beklemediğimiz kişilerde ve bambaşka şekillerde karşımıza çıkıyorlar. Eğer bir gün duyguları olmadığını söyleyen birine rastlarsanız da buna şaşırın. Çünkü asıl şaşılacak olan budur, canavarların duygularının olması değil…

“Canavarların Da Duyguları Var!” bir protestoyla başlıyor. Çünkü sürekli kendilerinden korkutulan çocuklara, insanlara anlatmak istedikleri bir şey var: Duyguları. Herkes gibi korkuyorlar-evet o çok “korkunç canavarlar”, birbirlerine sarılınca mutlu oluyorlar, bazen tartışıp üzülüyorlar, seviniyorlar, ağlıyorlar-hatta ağlamaktan harap bile oluyor-şaşırıyorlar, tedirgin oluyorlar… Ve insanların onları sadece ve sadece “korkunç” olarak tanımlamasından çok rahatsızlar.

Kitabımızda canavarlar oldukça net ifadelerle duygularını anlatırken çocuklara aslında iki şeyin mesajını veriyorlar: Birincisi ve belki de en önemlisi, herkesin ama herkesin duygularının olabileceği. Bir diğeri ise bizlere anlatılanın tersine, görünenin altında aslında bambaşka gerçeklerin olabileceği. Tıpkı onların korkunç olmadığı gibi, tıpkı aslında gerçekten ama gerçekten çok sevimli oldukları gibi…

“Canavarların Da Duyguları Var!” çocuklar için belki de çok küçük yaşlardan beri duyup özümsedikleri bir kavrama yeniden bakmalarını sağlıyor. Canavarları tanırken de onların yaşadıkları duygular ile özdeşim kurmalarına vesile oluyor. Hatta sonunda “Sen hangi canavarsın?” diye soruyor kitabımız çocuklara. Üzgün, mutlu, mutsuz, şaşkın…

Çocuklar çok erken yaşlardan itibaren duygusal şemalarını oluştururken birçok faktörden etkileniyorlar. Çevre farkında olsun veya olmasın zaman zaman da bu, duygusal şemaların yanlış şekillerde oluşmasına sebep oluyor. Fakat bunlar telafi edilmeyecek değil elbette. Yaşamın farklı yönlerini, insanların farklı taraflarını, çok emin olduğumuz şeylerin bir gün değişebileceğini ve elbette ki madalyonun öteki yüzünü onlara göstermenin birçok yolu olduğunu biliyoruz. Bazen bir kitabın sayfasında, bazen hiç beklenmeyen anın birinde veya tahmin etmediğimiz duygularda, ihtimal vermediğimiz insanlarda...

Yaşamın, zamanın ve duyguların bambaşka tarafları var. Çocukların yaşamlarına uzanan yolları bu farklılıklardan, sezgilemekten, keşfetmekten geçiyor. Ve elbette ki tüm bu yollarda karşılaştıklarını kabul etmek, bazen çözümler aramak ve en önemlisi de duygularına sarılarak devam etmek yaşamın vazgeçilmezlerinden.

Bu kitapta protesto var! Çünkü hissedilen her duygu hepimizin.

KÜNYE: Canavarların Da Duyguları Var!, Özlem Fedai Korçak, Masalperest, 2019, 32 Sayfa.

DAHA FAZLA